Bezglutenowe ciasto „Chłopcy wracajmy”

„Chłopcy wracajmy” to rodzinne ciasto tradycyjne, które opisałam już wcześniej tutaj. Ostatnio postanowiłam poeksperymentować i zrobić bezglutenową (paleo) wersję wypieku. Efekty prezentuję poniżej. Wyszło pysznie!  Zyskałam nie tylko wersję bezglutenową ale tez dużo bardziej dietetyczną :) No ale, zostawiam Was z moim przepisem i uciekam na trening. Ciasto zniknęło wczoraj a ja dziś zaczynam 21 dniowy detoks cukrowy co oznacza zero miodu, zero owoców… Wkrótce opiszę co to, po co i jakie są efekty :)

Składniki

  • 3 duże, twarde jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżka surowego kakao

Wskazówki

  • 1 godz.
  • 180 °C
  • 10 porcji

Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy miód i jajka. Dodajemy wcześniej połączone suche składniki (mąkę kasztanową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy i kakao).

Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto nie powinno mieć konsystencji płynnej a raczej lepką. Całość powinna być zwarta ale wilgotna.

Blaszkę spryskujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30-40 minut. Sprawdzamy wbijając wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu jest czysta to ciasto jest gotowe.

Smacznego!

ciasto bezglutenowe

Wartości Odżywcze

porcje Kromka 2 cm
kCal 97
białko 2.7 g
węglowodany 18 g
tłuszcz 1.5 g