Dlaczego warto jeść kasztany jadalne?

Kasztan jadalny to potężne drzewo z rodziny bukowatych, które w żadnym stopniu nie jest spokrewnione z kasztanem, który często rośnie w polskich parkach i przy ulicach.

Niestety nasz klimat nie sprzyja kasztanom jadalnym, wolą cieplejsze rejony takie jak Włochy czy Francję (gdzie występują nawet rozległe lasy kasztanowe).

Owoce kasztanu to kilka orzechów ukrytych w kolczastej pokrywie.  Świeże mogą być spożywane na surowo. Ususzone można zjeść po obróbce termicznej (pieczone, gotowane…), starte na mąkę lub pastę a nawet w postaci kompotu. Kasztan występuje w mnóstwie wersji i jest naprawdę smaczny. Ma słodkawy smak, dzięki temu np. ciasta pieczone z mąki kasztanowej są same w sobie smaczne, bez potrzeby wzbogacania wieloma dodatkami.

Kasztany jadalne wprowadziłam do swojej diety po tym jak przeszłam „w tryb paleo” i usunęłam wszystkie zboża. Póki co wykorzystuję je w postaci mąki kasztanowej ale ostatnio zakupiłam woreczek kasztanów w całości i będę piec lub smażyć. Tak czy inaczej poniżej krótkie podsumowanie dlaczego warto wzbogacić swój jadłospis o jadalne kasztany:

  1. Źródło energii – kasztany zawierają sporo skrobi, która po obróbce termicznej zamienia się w węglowodany złożone, które są długo wchłaniane przez organizm, przez co stanowią dobre źródło energii.
  2. Zawierają błonnik więc są produktem dobrze zaspokajającym głód.
  3. Nie zawierają glutenu!  Dzięki temu nie wywołują przykrych następstw jak po spożyciu mąki zbożowej i są zdrowsze.
  4. Źródło minerałów – kasztany zawierają m.in. potas (600 mg/100 g), magnez (45 mg/100 g) oraz wapń (40 mg/100 g) zatem można je polecić szczególnie osobom uprawiającym sporty. Kto ćwiczy tak ciężko jak ja wie jak istotny jest właściwy poziom tych minerałów w organizmie J
  5. Źródło witamin – i tu miłe zaskoczenie. Kasztany jadalne w 100 g zawierają tyle samo witaminy C co cytryna!

Mam nadzieję, że przekonałam Was do tego, że warto wprowadzić kasztany do swojej diety. A jak ? Poniżej znajdziecie kilka moich przepisów z zastosowaniem mąki kasztanowej. Obiecuję, że to nie koniec przygód z kasztanów w mojej kuchni!

Wartości Odżywcze

kCal 224
białko 4 g
węglowodany 49 g
tłuszcz 1 g

Powyższy artykuł ma charakter edukacyjny i nie może być traktowany jako substytut fachowej wiedzy lekarskiej/specjalistycznej. Autorzy cookitlean.pl nie biorą odpowiedzialności za sposób wykorzystania zawartych w nim informacji przez czytelników.

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • gin

    Uwielbiam pieczone kasztany, albo zupę z kasztanów… W tym roku chciałabym upiec z nimi swoje pierwsze ciasto :)
    Mąką kasztanowa mnie intryguje, ale cena, niestety, skutecznie odstrasza…

    • Ja bym najchętniej sama zrobiła taką mąkę ale nie mam czym. Ostatnio prawie zamordowaliśmy blender robiąc mąkę migdałową ;)

      • Mateusz

        Bez problemu zrobisz to w Thermomixie. Sieka wszystko. Mi bardzo pomogl w przygotowywaniu urozmaiconej diety.
        Odezwij sie jesli jestes zainteresowana.

  • eunjung

    ja czesto gotowane z ryżem :) bardzo smaczne!!

    • Alina

      Właśnie zrobiłam kasztany w piekarniku: suche, lekko slodkawe, podobne do ziemniaka i absolutnie nie zachwyca… Pierwszy i ostatni raz….

  • Uwielbiam kasztany ! :)

  • czarna

    A ja przeczytałam o kasztanach jadalnych i poszłam i nazbierałam iiiii….wyczytałam ,że można zrobić z miodem i zrobiłam–na dokładkę dodałam imbiru w jednym zestawie dałam za dużo aż się zaksztusiłam a drugim mniej .Jestem przeziębiona i chciałam szybko wyzdrowieć ……..Bardzo mi smakuje. rewelacjaże ja wcześniej nie wiedziałam ……Pozdrawiam

  • czarna

    Przepyszne ,tylko muszę uważać żeby nie przytyć a chcę schudnąć a jak dodałam imbiru to chyba dobrze? co nie . Piszę o kasztanach z miodem ,przepyszne ,że ja tyle lat żyję i dopiero o właściwościach kasztana się dowiaduję to nie do wiary,Pychota. Pozdrawiam.