Dawno, dawno temu dostałam maila z propozycją opracowania krótkiej książeczki wprowadzającej do paleo. Nic z tej propozycji nie wyszło gdyż rozmijaliśmy się z nadawcami w naszych oczekiwaniach ale pomysł w mojej głowie zakiełkował. Skontaktowałam się z Ajwen i złożyłam jej propozycję nie do odrzucenia. Zresztą, kto jak kto ale Iwona podchodzi z zapałem do każdego kreatywnego przedsięwzięcia więc nie musiałam jej specjalnie przekonywać. Pozostało tylko poszukać ludzi, którzy pomogą nam w realizacji…
I tak, ponad rok później, dzięki współpracy z Kamilą z agencji Macadamia i wydawnictwem Publicat możemy trzymać w rękach nasze pierwsze książkowe dziecko!
Już pisząc konspekt wiedziałyśmy co chcemy osiągnąć realizując ten projekt.
Książka ta jest przeznaczona dla osób już korzystających z zasad paleo, które szukają dodatkowego, przystępnego wyjaśnienia i odpowiedzi na nurtujące ich pytania a także inspiracji dla codziennych jadłospisów. Pozycja jest skierowana również do osób poszukujących nowego kierunku, niezadowolonych z efektów dotychczasowych diet, chcących poprawić jakość swojego życia lub stan zdrowia. Te osoby chcemy wprowadzić bezboleśnie w świat paleo w prosty sposób opisując zasady, wskazując dobre i złe praktyki oraz porady na co dzień.
Postanowiłyśmy w przystępny sposób przekazać informacje na temat historii i zasad paleo ale przede wszystkim osadzić je w naszych polskich realiach. Stąd obszerna część teoretyczna opracowana przez Iwonę, do której dołożyłam trochę informacji praktycznych a także przepisy inspirowane naszą rodzimą kuchnią. Pracując nad materiałem do książki odwiedzałam targi staroci szperając nie tylko za nowymi „skorupami” do stylizacji ale i starymi książkami kucharskimi. Nie znajdziecie tam więc krewetek (są za to poczciwe raki, które wciąż można zdobyć w niektórych sklepach rybnych) ale natkniecie się na przepisy z wykorzystaniem podrobów – tak często omijanych współczesnych domach a bardzo popularnych w czasach młodości naszych babć.
W książce jest blisko 90 przepisów z czego 10 pochodzących z bloga (wybranych razem z grupą Czystożerców). Zrezygnowałam z tradycyjnego podziału na śniadania, obiady i kolacje gdyż w paleo ten podział się zaciera. Nie ma żadnych przeciwwskazań by obiad zjeść na śniadanie a śniadanie na kolację. Wszystko zależy od naszych aktualnych potrzeb i możliwości. Część kulinarna została więc podzielona na przepisy podstawowe, zupy, potrawy mięsne i rybne, bezmięsne, przepisy dla aktywnych i desery. Moim skromnym zdaniem każdy znajdzie coś dla siebie, każdy przepis można modyfikować pod swoje wymagania – wspólnie z Iwoną wzbogaciłyśmy wszystkie przepisy o ikony zgodności z dietą (AIP, low FODMAP….) a także krótkie wskazówki. Również osoby z różnych względów unikające mięsa znajdą sporo inspiracji.
Sukces jaki nasz Polski Przewodnik Paleo odniósł jeszcze przed premierą (bestseller w Matrasie, Empiku w dziale Kuchnia i diety, bestseller w księgarni Publicatu) tylko potwierdza, że polscy czytelnicy potrzebują takiej publikacji. Dziękujemy Wam za zaufanie! Korzystajcie do woli, inspirujcie się i przekazujcie dalej. Rodzinie, przyjaciołom – ta książka jest dla każdego! :)
Książkę można kupić:
- na stronie publicat.pl – wpisując kod PALEO uzyskacie 35% rabatu
- na stronie empik.com
- na matras.pl
- oraz w księgarniach stacjonarnych (od 28.09.16)
Wielu z Was pyta mnie o książki z autografem – już pierwsza pula – 700 podpisanych przeze mnie i Iwonę książek rozeszło się w mgnieniu oka za pośrednictwem Publicat. Poza tym będziecie mogli skorzystać z okazji i zdobyć podpis lub dedykację podczas tych wydarzeń:
Data | Miasto | Wydarzenie |
15.10 | Kraków | Kolektywny Piknik Paleo #7 – wspólne gotowanie |
23.10 | Warszawa | Dni alergii i nietolerancji pokarmowej w Warszawie (ok godz. 12:00) |
27.10 | Kraków | Targi Książki w Krakowie – z Iwoną – o 15:00 |
29.10 | Kraków | Targi Książki w Krakowie – ja sama – o 13:00 |
19.11 | Katowice | Warsztaty kulinarne paleo w Pracowni Smaku Jolanty Kleser – Zapisy już otwarte! |
17.12 | Warszawa | Świąteczne warsztaty paleo w Studio Małe Przyjemności |
Szczegółowe informacje i kolejne okazje będą się pojawiać na bieżąco więc zaglądajcie tu regularnie.
Podziękowania
Będzie tego trochę ale w książce nie było tyle miejsca by wszystkich wypisać :)
Dziękuję Iwonie za to, że zdecydowała się razem ze mną stworzyć Przewodnik i włożyła ogrom pracy w jego treść przykładając ogromną wagę do jakości merytorycznej i formy.
Dziękuję Kamili, że uwierzyła w nasz projekt, reprezentowała nas, prowadziła za rękę i wprowadziła w tajniki pracy przy projektach wydawniczych.
Dziękuję Oli i całemu zespołowi Publicat za niesamowite zaangażowanie w projekt. Dziękuję Pani Hani za anielską cierpliwość do mnie i piękny skład książki :)
Dziękuję mojemu kochanemu mężowi za to, że wytrzymywał ze mną przez ten cały czas, wspierał przy pracy nad książką fizycznie i mentalnie, dematerializował sajgon który po sobie zostawiałam i testował przepisy. Przepraszam, że musiałeś te wszystkie weekendy i tygodnie mojej pracy spędzać beze mnie.
Dziękuję Magdzie za to, że zawsze służyła mi poradą, czytała moje teksty jako pierwsza i pomagała rozwiewać wszystkie wątpliwości.
Dziękuję Agnieszce – mojemu guru w dziedzinie fotografii kulinarnej – za bezcenne porady!
Dziękuję Kasi, Ani, Ani i Ilonie za towarzystwo podczas sesji testowanie moich przepisów (mózg w pieczarkach!). Wszystkim Czystożercom za wiarę we mnie i cierpliwe oczekiwanie na książkę :))
Dziękuję Justynie za naprawianie moich pogiętych od sesji pleców i zarażanie niesamowitym spokojem ;) Dziękuję Justynie i Jackowi za portret okładkowy!
Dziękuję Michałowi, za to, że pewnego wieczoru podczas szybkiego marszu wokół krakowskich Błoń powiedział mi o paleo!
Dziękuję Wam bo bez Was nie było by tego bloga, nie było by wyróżnienia w konkursie na Blog Roku 2014 i nie było by mi tak łatwo doprowadzić do realizacji tego książkowego projektu.
Napiszę więcej – mam apetyt na więcej! :)