Bezglutenowa szarlotka mojej mamy – Polski Przewodnik Paleo

Kiedy byłam mała moja mama miała wiele popisowych dań. Jednak dwa szczególnie zapadły mi w pamięć. Pierwsze to torcik ptasie mleczko z poziomkami z ogródka a drugie to niesamowita szarlotka z na cieście półkruchym, którego mama piekła wielkie blachy. I którą rozkradaliśmy zanim jeszcze wystygła.

Tym właśnie szarlotkowym przepisem chciałam się z Wami podzielić w książce Polski Przewodnik Paleo, która od niedawna jest dostępna w księgarniach.

Podczas pracy nad książką wykonałam trzy próby. Nie było łatwo – jak tu wykonać ciasto półkruche bez kefiru i mąki pszennej? W końcu jednak się udało. Mama zaakceptowała wypiek, zjadłyśmy cały w jeden wieczór a ja mogłam upiec kolejną do zdjęć. Przepis zanotowałam a potem …

A potem chyba z wrażenia postawiłam w składnikach o jedno zero za dużo i tak zostało w książce. Korekta zamieniła gramy na dekagramy i błąd się przede mną ukrył.

Potraktujcie ten przepis tutaj jak pewnego rodzaju erratę. Przepraszam i mam nadzieję, że nie zmarnowaliście zapasów mąki kokosowej!

A więc jeszcze raz:

CZTERY DEKAGRAMY mąki kokosowej zamiast 40! :)

Więcej błędów w przepisach nie ma, dziękuję za zgłoszenie tej pomyłki, mogłam zareagować i uprzedzić kolejnych przed niespodziankami.

Składniki

Ciasto półkruche

  • 260g (26 dag) mąki kasztanowej
  • 40g (4 dag!) mąki kokosowej
  • 130g (13 dag) masła lub masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Nadzienie

  • 4 kwaśne jabłka (np. szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu

Wskazówki

  • przygotowanie ok. 30 min, pieczenie 15–20 min
  • 180 °C
  • 8 porcji
  • 20 cm średnicy

Do przesianej mąki kasztanowej dodajemy mąkę kokosową, masło pokrojone w kostkę, jajko i pozostałe składniki. Wszystko razem ugniatamy rękami lub wyrabiamy w malakserze (drugi sposób jest dokładniejszy).

Ciasto dzielimy na dwie części (większą i mniejszą). Każdą układamy między dwoma kawałkami folii spożywczej podsypanej mąką i wstępnie spłaszczamy ręką. Następnie rozwałkowujemy tak cienko, aby się nie kruszyły. Większą część wykładamy do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Z mniejszej wycinamy paski. Obie wkładamy na 20 min do lodówki.

W tym czasie myjemy jabłka, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cynamonem, jajkiem i miodem. Nadzieniem pokrywamy schłodzony spód w formie, a na wierzchu układamy paski ciasta. Przyciskamy je widelcem. Możemy posmarować rozbełtanym białkiem.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy 15–20 min.

Smacznego!

szarlotka_2

  • aniaw

    Tak mi coś właśnie w ilości tych składników nie pasowało. Miałam nawet zamieścić jakieś pytanie a tu akurat wyjaśnienie. Jeszcze żeby mąka kasztanowa chciała być tańsza. Ale wypróbuję napewno bo pięknie wygląda.

  • laminacocina

    O rany, ślinotok normalnie.

  • Madzia

    Pyszne. Mój mąż jest wielbicielem tego ciasta

  • Joanna Mazurek

    A czym można zastąpić jajka w tym przepisie?

    • Zajrzyj do przepisu na galette. Tam użyłam żelatyny zamiast jajek :)

      • Joanna Mazurek

        Dziękuję :)

  • Nie ma co jak siąść przed komputerem i przeglądać zdjęcia! :) Nie dość, że fajne przepisy, to jeszcze w dodatku podane rewelacyjnie! :P

  • Natalia

    To był mój pierwszy przepis z książki..tylko w książce jest napisane 40 dag..a tu widzę, że jest aktualizacja na 40 g..w związku z tym wyszło mi bardzo dużo mąki, która nie chciała się skleić..musiałam podwoić mokre składniki..i zamrozić połowę ciasta.. ;)

  • Agnieszka

    Dlaczego moja ciasto mojej szarlotki miało delikatną goryczkę :(? Jabłka były bardzo dobre. Nie wiem czy w przepisie nie jest za dużo sody oczyszczonej…dodałam płaską łyżeczkę.

    • Nadmiar sody nie powoduje goryczy, raczej mydlany posmak. Co więcej łyżeczka na taką ilość mąki to nie jest dużo.

      Może mąka kasztanowa którą miałaś była nieświeża bądź przygotowana z kasztanów zbyt mocno poddanych obróbce termicznej.

  • Nowa

    Czy mogę wymienić mąkę kasztanową na inną? Np. na jaglaną czy gryczaną? Czy wówczas proporcje będą takie same?

    • Proponuję gryczaną. Proporcje powinny być takie same, ale lepiej pilnować podczas wyrabiania :)

  • aniaw

    Po upieczeniu wygląda tak jak na zdjęciu. Niestety ciasto jest strasznie sypkie i ciężko ukroić porcję. Czuć w cieście posmak sody a samo ciasto ma lekką goryczkę. Niestety znowu porażka. Nie mogę znaleźć dobrego przepisu bg. na szarlotkę..

    • Z tego co się orientuję goryczkowość to kwestia mąki kasztanowej. Niektóre tak niestety mają. Powinno się dać ukroić porcję bo ciasto nabiera trochę wilgoci od jabłek. Kruszy się ale ja nie zaobserwowałam problemów z krojeniem.

      Jeśli nie boisz się mąki migdałowej to mam jeszcze jeden przepis. Moim zdaniem nawet lepszy :) http://cookitlean.pl/przepisy/szarlotkowe-mini-tarty-bezglutenowe-bez-zboz/

  • Ania

    Czy jeden kawałek ciasta bedzie miał tak z 30g wegli??