Bezglutenowa tarta kokosowa z kapustą i grzybami

Dzisiaj przepis dla stęsknionych za ciastem. Co prawda ciężko w paleo przygotować paszteciki z kapustą i grzybami ale myślę, że taka bezglutenowa tarta idealnie spełni rolę pasztecikowej alternatywy. Lekko słodkie ciasto z kminkiem i niepowtarzalny smak kapusty z grzybami świetnie się komponują dając iście świąteczne połączenie. Koniecznie musicie wypróbować!

Składniki

Ciasto

  • 3/4 szklanki mąki kokosowej (drobno mielonej)
  • 100 g masła lub schłodzonego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki kminku

Nadzienie

  • 1 szklanka kapusty kiszonej
  • 3/4 szklanki namoczonych, suszonych grzybów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki masła

Wskazówki

  • 40 min
  • 200 °C
  • 6 porcji
  • średnica 22 cm

Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładko. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty a spód nakłuwamy widelcem. Ciasto chowamy do lodówki na 15 min a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok 15 min (aż brzegi się przyrumienią).

Kapustę i grzyby siekamy na drobniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej patelni (np. na maśle) podsmażamy cebulę i starty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy kapustę i grzyby.  Dodajemy sól i pieprz i dusimy kilka minut. Gotowe nadzienie wykładamy na upieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok 5 minut.

Smacznego!

coconut_sauerkraut_tart_1

coconut_sauerkraut_tart_3

Powiązane wpisy

Paleo kutia (bezglutenowa) 12.12.2014
Szynka pieczona w boczku 19.11.2015
  • Marzena

    Wygląda bardzo apetycznie, ciekawa jestem jak smakowało?
    Przepis na pewno do wypróbowania;)

  • Guest

    Hej – mam pytanie odnoścnie używania mąki kokosowej do wtrawnych potraw. Czy zapach kokosa przeszkadza? Mam w domu mąkę kokosową, ale jest bardz aromatyczna…

  • dorota

    Smaczne ,ale bardzo kruche ….chyba będzie trzeba łyżką wyjadać :)

  • Kasia

    W zasadzie to mam pytanie do tego ciasta – otóż, smakowało dobrze, lecz było bardzo kruche, ale nie tak że się łatwo rozpadało, lub tak jak kruche jest ciasto francuskie. Podczas jedzenia drobinki mąki kokosowej przylepiały się do gardła, co powodowało odczucie drapania, odruch kaszlowy i łzawienie – zdażyło się kilku degustatorom, jak cieasto któe jedli było jeszcze ciepłe. Na zimno efekt był mniejszy. Ciasto wykonałąm według przepisu i z drobnej mąki. Czy jest to typowe dla ciast z mąki kokosowej? Jak temu zaradzić?

    • Hmm, nie miałam podobnych odczuć – kasłania. Wydaje mi się jednak, że mąka kokosowa jest taka trochę…ziarnista? Nie staje się tak twarda jak zwykła mąka pszenna. Możesz spróbować dodać trochę innej mąki, np kasztanowej albo bananowej.

      Ostatnio poluję na mąkę konopną. Jak mi się uda dorwać to na pewno przetestuję i z tartą :)

  • Agnieszka Rumińska

    Zrobiłam tartę łącząc mąkę orkiszową z pszenną i ciasto miało cudowną konsystencję:) smakowało nawet nieufnemu mężowi, dziękuję za inspirację :)

  • Paula

    Dzisiaj zrobiłam tartę, pycha! Dziękuję za przepis. Dla mnie ciasto nie było za kruche. Teraz spróbuję zrobić tartę na słodko. Może masz jakiś pomysł na słodki farsz?:) Pozdrawiam.

  • Karola

    Witam :) Czy można czymś zastąpić jajko? Nie mogę ich spożywać, a chętnie zrobiłabym taką tartę.. Banan też odpada.. Pozdrawiam, Karola

  • Ewelina Rzeznia

    ja zamiast jajek używam agar-agar. a jesli ktos nie chce jesc jajek a chce posmak jajka:) to sol czarna (kolor różowy) jest niesamowita (droga ale wytarczy lyzeczka na 12 kotletów z soczewicy)

  • magda

    Zrobiłam ciasto do tarty z tego przepisu. Następnym razem tłuszczu dodam dwa razy mniej, czyli 50 gram. 100 według mnie to stanowczo za dużo. Duża część masła wytopiła się i tylko wylałam ją do zlewu. To co zostało i tak było dla mnie za dużo. Spowodowało to, że ciasto było dla mnie bardzo ciężkie. Po zjedzeniu czułam się źle. Jeśli chodzi o kruchość to tarta była w porządku. W ogóle się nie rozpadała a w sumie tego się najbardziej obawiałam. Jeśli chodzi o smak to jest on dosyć specyficzny. Znacznie różni się od smaku tarty na zwykłym kruchym cieście, co nie znaczy, że jest zły. Myślę, że to kwestia gustu. Spróbuje zrobić jeszcze ją jeszcze raz, ale tym razem na pewno dam mniej tłuszczu i dodam trochę mąki ziemniaczanej w ramach eksperymentu. Pozdrawiam.;)

  • Justyna

    Kasiu – planuję zrobić jutro ,w formie małych tarteletek (15 osób do nakarmienia), na spodzie z dodatkiem mąki konopnej. Czy myślisz, że będę je mogła przed samą Wigilią podgrzać?

    • Myślę, że tak. Przez czas odstawienia ciasto powinno dodatkowo stwardnieć.

  • Ania W

    Mam formę 24cm. Czy ciasta wystarczy czy jednak trzeba zwiększyć ilość składników?

    • Brzegi w mojej są dosyć grube więc powinno wystarczyć.

  • Magdalena Kochańska

    Mi póki co z tego składu udało się zrobić 11 foremek, ale z czasem dojdę do w prawy z lepieniem i formowaniem :)
    Super przepis!