Bezglutenowe ciasto „Chłopcy wracajmy”

„Chłopcy wracajmy” to rodzinne ciasto tradycyjne, które opisałam już wcześniej tutaj. Ostatnio postanowiłam poeksperymentować i zrobić bezglutenową (paleo) wersję wypieku. Efekty prezentuję poniżej. Wyszło pysznie!  Zyskałam nie tylko wersję bezglutenową ale tez dużo bardziej dietetyczną :) No ale, zostawiam Was z moim przepisem i uciekam na trening. Ciasto zniknęło wczoraj a ja dziś zaczynam 21 dniowy detoks cukrowy co oznacza zero miodu, zero owoców… Wkrótce opiszę co to, po co i jakie są efekty :)

Składniki

  • 3 duże, twarde jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżka surowego kakao

Wskazówki

  • 1 godz.
  • 180 °C
  • 10 porcji

Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy miód i jajka. Dodajemy wcześniej połączone suche składniki (mąkę kasztanową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy i kakao).

Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto nie powinno mieć konsystencji płynnej a raczej lepką. Całość powinna być zwarta ale wilgotna.

Blaszkę spryskujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30-40 minut. Sprawdzamy wbijając wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu jest czysta to ciasto jest gotowe.

Smacznego!

ciasto bezglutenowe

Wartości Odżywcze

porcje Kromka 2 cm
kCal 97
białko 2.7 g
węglowodany 18 g
tłuszcz 1.5 g
  • Jenny

    A jakie są dokładnie wymiary Twojej blaszki?

  • gin

    Oj nie, taki detoks to nie dla mnie… Chyba bym się zapłakała ;)
    A ciacho wygląda smakowicie :)

  • gosc

    Czy ciasto mozna upiec w formie silikonowej, czy konsystencja jest na tyle zwarta,ze po upieczeniu mozna z formy wyciagnac i sie nie rozwali, czy lepiej piec w tradycyjnej blaszce?

  • Ula Lipinska

    Kasiu, czy zamiast mąki kasztanowej można użyć kokosowej ?

  • karina

    witam
    jaką mąkę mogę użyć zamiast kasztanowej?

  • Monika

    Wczoraj skusilam sie na to ciasto i wyszlo mi dokladnie takie jak masz na zdjeciu :) Leciutkie, nie jest slodkie (o co mi chodzilo) i bez dodatku tluszczu. Polecam! Ps. uzylam maki owsianej.

  • Małgorzata Madyda

    jest tak pyszne, że po upieczeniu od razu zrobiłam drugie :P dla gości jedna porcja to jednak trochę mało ;) polecam!

  • Monika

    Czy mąkę kasztanową mogę zastąpić mąką kokosową?

  • Monika Smoter

    A gdzie można znależć poprzednią wersję przepisu ? Link nie działa :-/

  • Marta Oleksy

    Zrobiłam z mielonymi migdałami. Wyszło pyszne 😋😋😋

  • Agata Jędrzejczyk

    Czy zamiast mąki kasztanowej można użyć jaglanej?

  • Joanna

    Przepis świetny dla tych co nie mogą glutenu , troszkę zmodyfikowalam ubijając białka (nie mogłam dodac proszku do pieczenia), nie dodałam także kakao -nie mogę oraz do jabłek dodalam banany, więc troszkę dłużej musiałam je piec, za to jakie slodziutkie wyszło. Przepyszne, tak że zjadłam od razu połowę jeszcze ciepłego..mąka kasztanowa jest przepyszna 😘