Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

[UWAGA!] ten wpis jest aktualizowany! Pierwsza wersja pochodzi z października 2013. Udoskonaliłam przepis i dodałam nowe, lepsze zdjęcia :) Tym razem do ciasta wykorzystałam własne śliwki! Z tego powodu duma mnie rozpiera i mam nadzieję, że za jakiś czas będę mogła po prostu wyjść z domu, żeby je zebrać, zamiast przemierzać całe miasto samochodem.

Ostatnio niedziela kojarzy mi się głównie z odwiedzinami rodziny i szykowaniem obiadu na więcej niż nasze dwa żołądki. Bardzo lubię karmić gości a jeszcze bardziej lubię ich zaskakiwać nowymi przepisami. Nieczęsto przygotowuję desery a kiedy już to staram się, żeby to było coś prostego i smacznego. Tym razem przygotowałam szybkie i proste paleo ciasto ze śliwkami. Był to mój pierwszy wypiek z mąki kasztanowej i muszę przyznać, że kasztany nadały ciastu całkiem ciekawy, może trochę orzechowy smak. I po co komu mąka pszenna?

Składniki

  • 4 jajka (wiejskie)
  • 70 g ksylitolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego (twardego kremu)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g mąki kasztanowej
  • ok 10 twardych śliwek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wskazówki

  • 40 min
  • 160 °C
  • 10 porcji

Mąkę przesiewamy przez sito z cynamonem i sodą oczyszczoną.

W mikserze ubijamy jajka z ksylitolem a następnie dodajemy olej, kremowe mleko kokosowe i ocet.

Kiedy mokre składniki się połączą stopniowo dodajemy wymieszane suche. Konsystencja ciasta powinna być średnio gęsta.

Formę nacieramy olejem kokosowymi posypujemy mąką kasztanową. Wylewamy ciasto do formy i na wierzchu układamy wydrylowane śliwki podzielone na świartki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok 25 minut. Ciasto nakłuwamy wykałaczką. Jeśli po wyjęciu jest sucha wypiek jest gotowy.

Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Zamiast cukrem pudrem możemy posypać roztartym w moździerzu ksylitolem.

Smacznego!

plum_cake_2

plum_cake_3

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 148
białko 4 g
węglowodany 19 g
tłuszcz 6 g
  • gin

    Strasznie bym chciała spróbować tej kasztanowej mąki…
    A ciasto wygląda wspaniale :)

  • Julia

    Jaka wielkość ma blaszka?

  • Ola

    Bardzo fajny przepis, ale czy jest jakis sposob, zeby to ciasto uroslo? Juz probowalam dwa razy i jakos nie chce mi sie podniesc. Za drugim razem uzylam skladnikow nie z lodowki (w temperaturze pokojowej) i troche ruszylo, ale wciaz jest bardzo plaskie. Moze jajka trzeba ubic osobno?

    • Cześć. Jak widzisz na zdjęciu ciasto nie jest mocno wyrośnięte :) Możesz spróbować dodać ok 1 łyżeczki sody oczyszczonej i coś kwaśnego, np łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego albo balsamicznego. Spróbuj i daj znać czy pomogło :)

  • jaxxxie

    Cudownie wygląda ta strona (bo nie wiem czy można nazwać to blogiem) – gratuluje pomysłu i wykonania. Szkoda, że tak mało przepisów wegańskich – ten powyżej też niestety do nich nie należy…

  • Aga

    Właśnie zrobiłam wersję zaktualizowaną. Nie chciało mi się drałować po twarde śliwki, użyłam twardego kwaśnego jabłka. Forma silikonowa, kwadratowa, wyszło dosyć cienkie (ok 2-2,5cm), nie tak efektowne jak Twoje, pomysł z jabłkiem taki sobie, ale ciasto w smaku PRZE-PYSZ-NE. Pożarłam już pół i przed pożarciem drugiej połowy chroni mnie chęć podzielenia się z pracującym do wieczora mężczyzną ;))
    Dziękuję za przepis, jutro go pewnie powtórzę, tym razem ze śliwkami :)

  • Pola

    a gdybysmy tak jeszcze przeszli na lyzeczki, lyzki,filizanki,szklanki zamiast dkg i g…..pieczenie byloby latwiejsze.