Bezglutenowe gofry marchewkowe

No wiec z okazji cukrowego detoksu postanowiłam stworzyć własną wersję gofrów. Udało się już przyrządzić gofry kasztanowe. Ale skoro gofrownica już jest wśród nas… to muszę mieć więcej okazji do korzystania z niej :)

Postanowiłam wykorzystać koncepcję omletu marchewkowego i przygotować wersję ciasta gofrowego właśnie z marchewką. Gofry podałam na śniadanie z paleo bitą śmietaną zrobioną z kremu kokosowego i jajka. Wyszło pysznie! Mogłabym nawet powiedzieć, że lepiej niż oryginalne gofry z tradycyjną śmietaną  z proszku ;)

Składniki

Ciasto

  • 150 g mąki kasztanowej
  • 1 średnia marchew
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 7 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Krem

  • 4 łyżki kremu kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wskazówki

  • 1 godz 15 min
  • 6 gofrów

W ciepłym mleku kokosowym rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. W tym czasie trzemy marchewkę na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar soku.

Do przesianej mąki dodajemy jajka, marchewkę, cynamon i drożdże z mlekiem. Wszystko razem miksujemy blenderem tak, żeby składniki dokładnie się połączyły a włókna marchewki rozdrobniły. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Jeśli jest rzadsze dodajemy trochę przesianej mąki.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. aż wyrośnie.

Składniki kremu miksujemy razem aż do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy do lodówki na czas pieczenia gofrów.

Ciasto wlewamy na rozgrzaną gofrownicę w takiej ilości aby mniej więcej zajęło powierzchnię grzania (ale nie za dużo, żeby się  nie rozlało).

Smacznego!

Grain free carrot waffle

Grain free carrot waffle

Grain free carrot waffle

Wartości Odżywcze

porcje 1 gofr
kCal 153
białko 6 g
węglowodany 14 g
tłuszcz 8 g
  • ew

    gdzie kupujesz boczek? już od dawna marzy mi się taka jajeczniczka z bekonem, ale te wszystkie boczki sklepowe mają dodawany cukier :( na fb widziałam zdjęcie burgera z boczkiem, możesz napisać gdzie go kupujesz

    • Na fb to akurat w moim ulubionym lunchbarze :) Ja jeśli już kupuję boczek to na jarmarku staropolskim.

      • ew

        szkoda, bo ja nie z Krakowa :(

  • Magdalena Więc

    Wyglądają przepysznie!! :) Kasiu, czy polecasz jakąś konkretną gofrownicę? Planuję kupić i zastanawiam się czy większość jest OK czy jednak niektórych lepiej unikać :)

    • Ja też długo szukałam aż po prostu poszłam do sklepu i kupiłam najmniejszą i najtańszą ;) http://www.saturn.pl/opiekacz-mpm-s-633g,id-20233

      Póki co sprawdza się dobrze. Dobrze grzeje, nic nie przywiera i zajmuje mało miejsca :)

      • Magdalena Więc

        A to świetnie:) Też ją oglądałam, ale uległam reklamie wszelkich „markowych” produktów i zastanawiałam się czy ta na pewno będzie dobra. Choć przyznam, że często niedrogie produkty MPM okazywały się najlepszym wyborem;)

        • Ja ostatnio kupiłam drogi nawilżacz powietrza Zelmer, który nie działał. W ogóle. Kupiłam trochę taniej firmy HB (nie znałam wcześniej) i działa idealnie. Co więcej ma sygnał braku wody, pomiar wilgotności powietrza, wyświetlacz LCD i programowanie. Chyba przestanę ufać znanym markom :)

  • Bartosz Deszczka

    Czesc. Jaki polecasz sklep z dobrym asortymentem, poniewaz troche szkoda mi kasy na przesylki zeby kazda make kupowac w innym sklepie :)

  • Bartosz Deszczka

    Amarantus. Tapiok. Migdal. Zoładz. Kasztan
    Aktualnie zalezy mi najbardziej na zoledziowej i migdaloweh, ale jakby byla reszta to byloby swietnie ;)

    • Ja zaopatruję się tutaj: http://zoltycesarz.krakow.pl/pl/c/Maka/7/1
      Z tego względu, że mają najkorzystniejszą ofertę na mąkę kasztanową. Taniej nie znalazłam :) No i mają chyba komplet. Na stronie nie ma mąki żołędziowej ale wiem, że mają ją w sklepie stacjonarnym więc najlepiej dopytać. Jest opcja zamówienia mailowo :)

  • Bartosz Deszczka

    Szukalem kiedys w Olsztynie, ale w jedynym sklepie byly tylko chleby z bezglutenowej skrobi pszennej i jakies pierdoły. Szkoda, bo stacjonarnie jest duzo wygodniej :)

    • Jest, to prawda ale Żółty Cesarz jest dla mnie po drugiej stronie miasta i wymaga przejechania przez najgorsze korki ;) Więc niby to samo miasto ale jednak wygodniej wysyłkowo :)

  • Karolina

    Gofry sa pyszne, ja robilam bez kremu i jadlam suche – cudowny smak. Po 2szt powiedzialam passs – po mimo braku cukru sa bardzo slodkie. Po raz kolejny dziekuje za te wszystkie przepisy :) miod malina!

  • Magdalena

    Bardzo chcialabym wyprobowac ten przepis ale mam dwa pytania: Czy mozna uzyc maki kokosowej badz migdalowej? Czy mowa o zwyklych drozdzach? Dziekuje i pozdrawiam :)