Chrupiące bezglutenowe gofry

gofry gryczane

Nie zliczę ile przepisów na tego bloga powstało przypadkiem. Nie wiem też ile nie doczekało się odtworzenia. Bo wiecie, to zwykle jest tak, że ja wpadam w szał kreacji i wyjdzie mi coś pysznego a potem albo nie pamiętam proporcji albo część składników umyka z pamięci. Muszę natychmiast zanotować. Inaczej jest problem. Tak było ostatnio np z owsianą szarlotką kruchą albo chili con carne…

Niewiele brakowało a gofry bezglutenowe z tego przepisu podzieliłyby ten los. Ale pochwaliłam się nimi na insta i nie było odwrotu.

Gofry zresztą powstały z okazji niedzielnego śniadania z gościem specjalnym – Majką :) Ona z kolei wzięła sprawy w swoje ręce, właściwie przejęła moją kuchnię i przygotowała bogactwo dodatków do gofrów, między innymi guacamole i serek z nerkowców.

Gofry przygotowałam bez soli bo chciałam aby Alicja spróbowała coś nowego, jako alternatywę dla warzyw i owoców :) Nową konsystencję i nowy smak. Powiem szczerze, że bardzo jej smakowały! Zwłaszcza posmarowane awokado.

Ostatniej soboty powtórzyłam eksperyment. Gofry przygotowuje się naprawdę łatwo i szybko. Najwięcej czasu zabiera samo smażenie. Równie szybko znikają ze stołu!

Zresztą spróbujcie sami.

Składniki

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 4 jaja
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • (opcjonalnie) sól do smaku

Wskazówki

  • 20-30 min
  • 8 gofrów

Jaja miksujemy razem z mlekiem kokosowym i sodą.

Następnie stopniowo dodajemy obie mąki i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasta naleśnikowego.

Na koniec dodajemy soku z cytryny (opcjonalnie również miodu lub soli – ja przygotowałam całkiem neutralne, żeby mała mogła zjeść) i dokładnie mieszamy.

Nastawiamy gofrownicę i smarujemy olejem kokosowym.

Nakładamy po 1/2 chochelki ciasta na gofra (choć to tak naprawdę zależy od gofrownicy) i smażymy aż będą przyrumienione i chrupiące.

Podajemy na słono np z guacamole albo czosnkowym serkiem z nerkowców a na słodko z domowym dżemem, rozgniecionymi bananami lub twarożkiem z owocami.

Smacznego!

Zaczynamy od kawy ;)

 

Konsystencja ciasta

 

On już czeka ;)

Jeszcze tylko zdjęcie na insta i można jeść ;)
Mmmm :)

Powiązane wpisy

Wytrawne gofry ryżowe 10.10.2016
Bezglutenowe ciasto z gruszkami 13.10.2014
  • Linda

    Kasiu – czy można pominąć ryżową? Dać więcej gryczanej lub może kokosową? :) Mam tylko gryczaną i kokosową w domu i wielką ochotę na te gofry :) Linda

    • Spróbuj więcej gryczanej i odrobinę skrobi z tapioki albo mąki ziemniaczanej -masz? :)

  • Ula

    Jestem na diecie bezglutenowej. Robiłam wczoraj kopiec kreta od droetkera bo miałam straszna ochotę na słodkie. Tych gofrów też na pewno spróbuję! Dzięki za przepis. Pozdrawiam

  • Agata Czaczkowska

    Zrobiłam gofry na śniadanie ale wyszły niesmaczne zakalce :-( co mogłam zrobić źle?