Ekspresowy gulasz z podrobów

Jeśli, tak jak ja, kupujecie wiejskie kurczaki to wiecie, że kryją one specjalną niespodziankę. Podroby! Wielu ludzi nie do końca wie co z nimi zrobić, niektórzy się boją a jeszcze niektórzy zostawiają u sprzedawcy na targu (a potem zyskuję ja!).

Kiedyś kompletnie nie miałam pomysłu na śniadanie a akurat był jeden z tych jajowstrętnych dni (tak, mi tez się zdarza). W lodówce czaiły się dwa komplety kurzych wnętrzności i puszka passaty. Postanowiłam więc coś z tego wyczarować, najlepiej szybko, bo spieszyło mi się do pracy.

Efekt – gulasz z podrobów – przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zajadałam się aż trzęsły mi się uszy. Na szczęście miałam całą porcję dla siebie bo K. słysząc odpowiedź na zadane pytanie „co jemy na śniadanie?” („kurze wnętrzności„) czym prędzej zrobił sobie omlet ;)

Spróbujcie koniecznie a już nigdy nie wyrzucicie prezentów z brzucha kurczaka!

Składniki

  • 200 g wątróbki kurczaka
  • 200 g serc kurczaka
  • 100 g boczku
  • 400 - 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (może być tez po prostu słodka papryka)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wskazówki

  • 10 minut
  • 4 porcje

Wątróbki i serca płuczemy i pozbawiamy przerostów. Kroimy w paseczki.

W głębokiej patelni podsmażamy boczek tak, aby wytopić z niego tłuszcz. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Do boczku i przypraw dodajemy pokrojone podroby i podsmażamy aż się zrumienią.

Całość zalewamy passatą pomidorową i dusimy kilka minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

I to wszystko! Smacznego :)

gulasz_1 gulasz4

  • Przekonałam się już do wątróbki, to i do serc się przekonam! Wygląda na syte, smaczne i rozgrzewające danie – tego mi potrzeba tej jesieni.

    • Szczerze? Serca są smaczniejsze niż wątróbka! Będzie łatwo się przekonać :)

  • Rossolini

    Pierwszy raz jem serca drobiowe, bo akurat nigdzie nie mogłam dostać wątróbki i gulasz wyszedł bardzo dobry. Ja dodałam jeszcze odrobinę ostrej czerwonej papryki i pół cebuli :-) Bardzo smaczna i rozgrzewająca potrawa.