Gofry bez zbóż i drożdży

gofry_1

Kiedy szykowałam się do ostatnich warsztatów paleo (w Klubie Treningu Funkcjonalnego) wiedziałam, że chcę pokazać 3 zupełnie różne przepisy, tak by każdy znalazł coś dla siebie. Pokazałam więc jak przyrządzić gofry, tatara i (kultową wg Was) zupę krem z pomidorów.

Niestety gofry, które do tej pory prezentowałam na blogu były dość czasochłonne i zawierały drożdże, które nie wszyscy tolerują. Przypomniałam sobie jednak dyskusję gofrową w grupie Czystożerców i postanowiłam zainspirować się przepisami dziewczyn. Przyznam szczerze, że była to mała improwizacja ale wszystkim uczestnikom wyszły pysznie. Każda grupa podała je z innymi dodatkami owocowymi: świeżymi borówkami, jabłkami. pysznym dżemem z ogrodowych winogron, powidłami śliwkowymi z wolnowaru a nawet świeżym sosem z renklod (rządził!).

Obiecałam, że przepis na gofry pojawi się na blogu i oto jest. Korzystajcie z niego wszyscy :)

Składniki

  • 6 jaj
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2-3 łyżki mąki kasztanowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego (opcjonalnie)
  • 1 -2 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie)

Wskazówki

  • ok 15 min
  • 6 gofrów

Mleko kokosowe rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie podgrzewając za bardzo) a następnie dodajemy do jajek i miksujemy wszystko razem na gładko.

Stopniowo dodajemy mąkę kokosową i kasztanową. Powinniśmy osiągnąć ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. Jeśli po dodaniu całej mąki podanej w składnikach wciąż jest za rzadkie dodajemy więcej.

Dodajemy cynamon i sól. Wielbiciele słodyczy mogą dosłodzić ksylitolem.

Aby otrzymać bardziej wyrośnięte i puszyste gofry dodajemy sodę i ocet jabłkowy. Te dodatki można jednak z powodzeniem pominąć. Miksujemy wszystko jeszcze raz.

Ciasto rozlewamy w formie dobrze rozgrzanej i nasmarowanej olejem kokosowym gofrownicy. Wlewamy tyle ciasta aby delikatnie zakryć kratki, pieczemy wg wskazania gofrownicy lub kiedy się zrumienią.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 

gofry_2

gofry_fb

gofry_3

  • oj zjadłabym teraz:) wyglądają pięknie!

    ale nie powiem, tatarem też bym nie pogardziła ;D

  • Paulina Ławińska

    Kasiu polecasz może jakąś dobrą gofrownicę ? ;)

    • Hej, ja mam najzwyklejszą jakiejś polskiej firmy, chyba MPM? Daje radę :)

  • Maja Wierzbicka

    wyglądają bosko! świetny blog :)

  • Ahoj

    Czy gofry w wersji paleo też są chrupkie?

  • Agata Zarzycka

    A jakiej mąki mogę użyć zamiast kasztanowej?
    Mam migdałową, orzechową i z pestek dyni?;))

  • Mały Książe

    co moge uzyc w zamian za mleczko kokosowe [ poprostu nie lubie-delikatnie mowiac]…

    • Tego mleka nie czuć w gotowych gofrach ;) Jeśli już koniecznie musisz użyj mleka migdałowego.

      • Mały Książe

        a zwykle uht krowie moze byc ? [juz nie chodzi o zalozenia paleo]