Grillowane krewetki z orientalną nutą

Kto z nas nie lubi grillować? Osobiście nie znam takiej osoby a jeśli poznam, to będę jej szczerze współczuć! Grillowanie to najlepsze doświadczenie w słoneczne dni. Właściwie prawdziwi miłośnicy nie muszą się ograniczać tylko do lata. Ci najbardziej wytrwali grillują od późnej wiosny do wczesnej jesieni. Jeśli tylko pogoda pozwoli!

Mimo, że mam ostatnio dużo pracy w pracy i poza nią (Apetyt) to w duchu krzyknęłam z radości kiedy dostałam od siostry sms: „grill w tym tygodniu?”. Na to pytanie można odpowiedzieć tylko w jeden, właściwy sposób :)

W naszych rodzinnych grillach jest coś specjalnego. Wyjeżdżamy za miasto, na działkę siostry, gdzie z małego drewnianego domku wyciągamy namiot-altanę, stół, krzesła, grilla i jeszcze kilka innych przedmiotów, które jakimś sposobem (znanym tylko mojej siostrze) mieszczą się na powierzchni 2 m². Każdy przywozi jakieś swoje specjały i grillujemy, jemy, rozmawiamy, gramy w piłkę, jeździmy po okolicy na rowerach albo po prostu leżymy i trawimy :) Albo wszystko na raz.

Na wczorajszego grilla zabrałam ze sobą lody czekoladowe wg mojego ostatniego przepisu i grillowane krewetki, którym od ponad tygodnia usiłowałam zrobić sesję. Okazja wydała się idealna i tak było! Po pierwsze popołudniowe słońce było niesamowite, co dało bardzo ciekawe efekty sesji. Po drugie, krewetki zniknęły w oka mgnieniu. Muszę z całą pewnością i totalnym brakiem skromności stwierdzić, że ten przepis jest idealny.

Koniecznie musicie wypróbować go sami!

Składniki

  • 500 g surowych krewetek (w pancerzach)
  • 1 papryczka chili (lup pepperoni)
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 garść świeżych liści mięty
  • sok z 1 dużej limonki
  • 100 ml oleju z awokado (lub oliwy z oliwek)
  • sól do smaku

Wskazówki

  • 30 min
  • 200 °C
  • 3 porcje

W tym przepisie marynata jest jednocześnie sosem. Przygotowujemy raz, większą ilość, a wykorzystujemy dwukrotnie.

Połowę liści mięty i kolendry rozcieramy w moździerzu razem z sokiem z limonki. Tak powstałą pastę przekładamy do słoiczka, dodajemy resztę ziół (posiekaną niezbyt drobno), posiekaną papryczkę chili (lub pepperoni) bez pestek, olej i sól. Zakręcamy słoiczek i potrząsamy energicznie, żeby wymieszać składniki.

Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków, umieszczamy w naczyniu i polewamy połową sosu-marynaty. Odstawiamy na minimum 20 min.

Krewetki grillujemy nie dłużej niż 10 minut metodą bezpośrednią. Możemy też upiec w piekarniku w trybie grilla. W takim wypadku wkładamy krewetki do piekarnika nagrzanego do 200°C i zostawiamy tam na ok 10 minut.  Gotowe krewetki będą miały intensywny różowy kolor.

Podajemy z resztą sosu-marynaty.

Smacznego!

Grilled shrimps recipe

Grilled shrimps recipe

Grilled shrimps recipe

A na koniec zdjęcia bonusowe ;)

Po grillu ogrzewające ognisko
Po grillu ogrzewające ognisko
Trawimy... :)
Trawimy… :)
Czas do domu!
Czas do domu!