Gulasz rybno-krewetkowy

Niedziela jest zwykle najbardziej leniwym dniem w tygodniu. Dzisiaj osiągnęłam apogeum lenistwa. Nie chciało mi się nawet iść do sklepu po mięso. Na szczęście w zamrażarce znalazłam kupionę niedawno doradę i krewetki tygrysie a w lodówce pomidorową pulpę. W mgnieniu oka pojawił się pomysł na obiad! Podpaliłam pod wokiem i zaczęłam pichcić.

W związku z trwającym jeszcze detoksem cukrowym musiałam zrezygnować z użycia wszystkich past curry, które miałam w lodówce. Swoją drogą dzięki detoksowi zwracam większą uwagę na to co jem i z większości produktów chyba zrezygnuję na dobre. No ale kontynuując. Sprawdziłam skład jednej pasty i zauważyłam, że mam większość przypraw, które się w niej znajdują. Postanowiłam skompletować swoją. Nie zawiodłam się! Gulasz jest kremowy, lekko słodki i z korzennym, delikatnie ostrym posmakiem. Sycące i rozgrzewające a przy tym prawdziwa bomba białkowa :)

Składniki

Przyprawa zamiast pasty curry

  • 1/4 łyżeczki ziaren żółtej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 6 całych goździków
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 szczypty kardamonu

Gulasz

  • 6 surowych krewetek (bez pancerzy)
  • 1 patroszona dorada
  • 2 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 pomidorków koktailowych
  • 3/4 puszki pulpy pomidorowej
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki kurkumy dla koloru
  • Opcjonalnie sos rybny (bez cukru)
  • Świeża kolendra lub pietruszka
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego

Wskazówki

  • 15 min
  • 200 °C
  • 2 porcje

Doradę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10 minut i zostawiamy do ostygnięcia.

Przyprawy w całości rozbijamy w moździerzu i łączymy z tymi w proszku.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę pokrojoną w piórka. Dodajemy  przyprawę i krewetki. Smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając. Dodajemy mleko kokosowe, kurkumę i pulpę pomidorową. Dusimy ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy ćwiartki pomidorków koktajlowych i kawałki upieczonej ryby. Celowo wybrałam do gulaszu doradę bo łatwo oddzielić mięso od ości. Dusimy kolejne 2 minuty.

Gulasz możemy podać z makaronem konnyak lub kelp (wersja paleo) albo z makaronem ryżowym (wersja dla pozostałych). Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Fish and shrimps stew

Fish and shrimps stew

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 448
białko 45 g
węglowodany 10 g
tłuszcz 25 g
  • Sylvia Fiolunka

    Piękne zdjęcia i bardzo apetyczny gulasz! Nie miałam okazji jeszcze próbować wersji rybno krewetkowej :)

  • majazteca

    Wyglada po prostu przepysznie. Akurat mam w zamrazarce dorde :) Tylko krewetek brak…

    Pozdrowienia.

    htpp://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

    • Z mojego doświadczenia wynika, że łatwiej kupić krewetki niż doradę ;) Także do dzieła :D

  • ewka

    no właśnie… nie mam dorady :/ można ją zastąpić? czym?