Klasyczne brownie z owocami (bezglutenowe)

To nie jest pierwsze brownie, którym się z Wami dzielę. Było już boskie brownie z buraków (polecam na walentynki), brownie cukiniowe a nawet brownie z batatów. Od dawna jednak nosiłam się z zamiarem przygotowania brownie bez dodatku warzywnego, takiego klasycznego, które będzie się składać głównie z masła i czekolady. Swoją drogą nosiłam się tak kilka miesięcy aż pewnego pięknego dnia a dokładnie jeden dzień przed Detoksem Cukrowym K. oznajmił mi, że chce coś słodkiego. Postanowiłam wykorzystać tą okazję i zrealizować brownisowy cel!

Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, to brownie jest PYSZNE. Śmiem twierdzić, że w smaku wygrywa nawet z buraczanym brownie. W pierwszej wersji zrobiłam je z borówkami. Za drugim razem dodałam również maliny i ta druga wersja moim zdaniem jest jeszcze lepsza, owoce smakowicie kontrastują ze słodyczą ciasta.

Jeśli chodzi o czekoladę to zależy od upodobań. Tym, którzy mogą polecam dać jedną tabliczkę mlecznej i jedną tabliczkę 80% – 90% kakao. Pozostali mogą użyć dwóch gorzkich 70% lub 80%. Ja użyłam czekolady Lindt.

Nie będę się jednak więcej rozpisywać – koniecznie spróbujcie. Zresztą walentynki już w niedzielę, więc okazja jest. Wystarczy upiec i pałaszować ;)

 

Składniki

  • 200 - 250 g czekolady
  • 200 g masła
  • 60 g miodu
  • 4 jajka
  • 50 - 60 g mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • borówki i maliny (mogą być też wiśnie)

Wskazówki

  • ok 15 minut przygotowanie 25 minut pieczenie
  • 180 °C
  • 12-16 porcji
  • 22x22 cm

Czekoladę łamiemy lub siekamy w drobną kostkę. Masło również. Rozpuszczamy razem z miodem w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej masy. Po rozpuszczeniu studzimy odrobinę.

W międzyczasie w misce ucieramy żółtka z mąką kokosową a w osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę (z dodatkiem soli).

Masę czekoladową wlewamy stopniowo, cały czas mieszając, do żółtek utartych z mąką. Mieszamy dokładnie.

Następnie stopniowo dodajemy ubite białka, mieszając delikatnie tak, żeby nie utracić puszystości ale żeby dokładnie połączyły się z ciastem.

Ciasto wylewamy do blaszki nasmarowanej masłem, posypujemy owocami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 25 minut. Po upieczeniu ciasto może opaść, to normalne. Brownie z natury jest mokre a nie puszyste.

Smacznego!

brownie1

brownie2a

brownie3

brownie4

 

  • Magda

    Super słodycz po detoskie cukrowy :-) wygląda obłędnie. Zastanawiam się czy można zastąpić mąke kokosowa czyms innym, np. Konopna bądź teff?

    • A co jest nie tak w mące kokosowej? Możesz zrobić mniejszą porcję i spróbować z jakąkolwiek mąką chcesz ;) Choć konopna jest wg mnie zbyt ziemista do takich wypieków.

      • Magda

        A nic nie jest nie tak- tylko mi się kokosowa skończyła a chciałabym dziś zrobić taki deser- od stycznia nie jadłam niczego slodkiego i mnie bardzo naszło jak zobaczyłam twoje brownie ;-)

        • Wg mnie konopna nie pasuje a teff niestety nie testowałam jeszcze :)

    • spróbuj z kasztanową jeżeli nie masz kokosowej – mi wyszło pycha! :) lub zmiel wiórki kokosowe też będzie ok. ogólnie można w ogóle nie dodawać mąki – też wyjdzie tylko bd bardziej wilgotne.

  • Magda Jaskiewicz

    Ojjjjj, zapowiada sie pysznie. Do tej piry moim ulubionym brownie jest Twoj cukiniowy ze smietanka kokosowa-naprawde ten smak jest dla mnie tak niesamowity, ze potrafie sama zjesc to ciasto w jeden dzien :) a inni domownicy, ktorzy lubia tradycujne eypieki i cukier, zawsze sie dopominaja Twojego cukiniowca i robie je na kazdym rodzinnym zjezdzie. Nawet biedaczyska nie podejrzewaja, ze kryje sie tam cukinia ;)

    • Ot sposób na przemycenie warzyw :D

  • Krzysiek

    Jaką czekoladę polecasz do tego przepisu? Chciałem jutro wypróbować!

    • Napisałam we wstępie :)

  • Agatek Gagatek

    Kasia, jak duża jest ta blacha? :)

  • insia

    Wyszło przepyszne! Choć z ekscytacji zapomnieliśmy o owocach, ale nie szkodzi, nadrobimy następnym razem :)

  • Aga

    Czy można zamiast czekolady dodać kakao?

    • Można ale wtedy musisz użyżc więcej masła :)

      • Aga

        A zamiast masła może być olej kokosowy? :)

        • Wiesz niby może ale ja Ci nie zagwarantuję, że po wszystkich zmianach ciasto będzie smakować tak samo. Poeksperymentuj i daj znać jak wyszło ;)

        • insia

          Użyłam zamiast masła oleju kokosowego (ale mniej, tak na oko), do tego mąkę z amarantusa 45g i 15g arachidowej (nie jestem u siebie, a kokosowej tu w sklepach nie mają) i wyszło bardzo mokre, nieskromnie powiem, że równie dobre ;) :)

  • Sara

    Czy mozna dac mrozone owoce? :)

    • Myślę, że można ale mrożone owoce mogą puścić trochę wody więc trzeba się z tym liczyć :)

      • Katarzyna Fijałkowska

        Za pierwszym i drugim razem dałam mrożone owoce i wyszło świetne. Po wyciągnięciu owoców z zamrażarki odczekałam jakieś pół godziny żeby nie były aż tak bardzo zmrożone. Mogę polecić, są równie dobre jak świeże :)

  • monia

    A masło może być klarowane? Jakiego ty uzylas?

    • Ja użyłam zwykłego, z klarowanym może być bardziej zwarte ale też wyjdzie :)

  • Natalia Plis

    Kocham Ciebie i Twojego bloga ! <3 :D super tu wszystko urządziłaś i cudnie go prowadzisz :)
    Co do brownie jestem już po batatowo- śliwkowym z lekkimi modyfikacjami, bo niestety aktualnie jajka u mnie nie przejdą, więc zamaist kurzych użyłam tzw. gelatin eggs :) Czeka na mnie jeszcze buraczany przepis i ten ! Czy myślisz, że to brownie da radę na żelatynie?

  • Julia Zdrojewska

    A jakie są wymiary blachy? Bo koniecznie chce zrobić! :)

  • Natalia Drozd

    A czy można zastąpić czymś miod?

  • Ania

    Mam pytanie , pierwszy raz używałam mąki kokosowej, proszę o informację czy ciasto powinno być chropowate ?

    • Możesz rozwinąć? :) Co to znaczy chropowate? Czy chodzi o skórkę? Czy w środku są grudki?

      Jaka była mąka przed przygotowaniem?

      • Ania

        Ciasto przed pieczeniem nie miało gładkiej konsystencji tylko jakby było z wiórkami kokosowymi, a skórka po upieczeniu nie jest gładka :) jeszcze nie rozkrawalam czekam aż wystygnie :)

        • Może to kwestia mąki. Tak czy inaczej nie ma co się przejmować. To ciasto ma to do siebie, że nawet z grudkami będzie dobre :)

  • Marta

    A bez jajek da sie to zrobić? Co zamiast jajek moge dodać?

  • Ewa Mleczko Jezierska

    Nie wyszło mi :( Za cienkie, zbyt sypkie, za suche. Pewnie miałam za dużą tortownicę.

    • Ewa Mleczko Jezierska

      Po dwóch dniach wreszcie zaczyna wyglądać jak browinie :) Zrobiło się glinkowate trochę, nabrało skądś wilgoci i smaki wreszcie się połączyły. Już nie jest słodko-gorzki z nutą kokosa. Teraz jest równomiernie słodkogorzki :) Prawdziwie czekoladowy. Co nie zmienia faktu, że nie da się go zjeść prosto z blachy, kiedy jest jeszcze ciepły. A przecież taki najlepszy, z lodami, Ach! ;)
      Zapomniałam dodać, że nie miałam owoców, dodałam więc rodzynki,

  • Pola

    Bardzo pomogloby podawanie skladnikow w lyzeczkach,lyzkach,szklankach ;-) Korzystajmy z dobrych zwyczajow w innych krajach.

  • anonim

    Kasia, ratuj! koniecznie chcę zrobić Twoje brownie, ale nie mogę jeść białka jajek :( czym i w jakiej ilości mogę je zastąpić? albo samo żółtko wystarczy?
    dzięki!