Kokosowe muffiny bez cukru

Początkowo miałam przygotować paleo donuty i znalazłam bardzo ciekawy przepis na nie jednak nie wzięłam pod uwagę tego, że w Stanach popularny jest tzw donut maker. Mi, w Krakowie, nie udało się znaleźć nawet foremki do donutów. Postanowiłam jednak poeksperymentować i… wyszły mi muffiny. Bardzo dobre i słodkie mimo całkowitego braku substancji słodzących :) Tak więc muffiny są idealną przekąską w trakcie cukrowego detoksu :) I przed treningiem. Zjadłam wczoraj trzy muffiny przed treningiem i chyba nie muszę mówić co było dalej…? No dobra, była moc!

Donuty najlepiej smakują posmarowane masłem migdałowym!

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szczypta soli

Wskazówki

  • ok 40 minut
  • 170 - 180 °C
  • 10 muffinów

Masło kokosowe podgrzewamy na patelni aż się rozpuści. Jajka (w temperaturze pokojowej), mleko i masło miksujemy razem w blenderze aż uzyskamy kremową konsystencję. Dodajemy sok z cytryny i aromat waniliowy.

W osobnym pojemniku mieszamy suche składniki i wsypujemy je stopniowo do wcześniej przygotowanej masy, cały czas mieszając. Na koniec znów miksujemy całość. Mąka kokosowa jest bardzo chłonna więc powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto.

Foremki na muffiny smarujemy olejem kokosowym, umieszczamy w nich ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 – 180°C na ok 15 – 20 minut aż skórka się odrobinę przyrumieni.

Smacznego!

Paleo coconut muffins

Paleo coconut muffins

Muffinki - mąka kokosowa

Wartości Odżywcze

porcje 1 muffin
kCal 112
białko 2.8 g
węglowodany 1.4 g
tłuszcz 10 g
  • moiniak

    Dzisiaj zrobię! Czy jeśli mam kokos to mogę go zmielić i powstanie mąka? A mleko zrobić w podobny sposób tylko dodając wody i odsączyć przez gazę? Niestety to kupne jest okropne i po zrobieniu 1x amarantusianki wyrzuciłam resztę….

  • Fantazje Kulinarne

    będą i u mnie pozdrawiam

  • www.relishmeals.blogspot.com

    Aaa! Idealne :) Zrobię je, na pewno. Mąka kokosowa to coś wspaniałego, a jeżeli połączyć ją z mleczkiem kokosowym i skryć w babeczkach… Cudo.

  • Joanna

    czym mogę zastąpić jajka? dziękuje :)

    • Niektórzy zastępują jajka siemieniem lnianym ale ja nigdy tego nie próbowałam i nie mogę zagwarantować, że to wyjdzie :)

    • bodzia

      Podobno banany nieźle się sprawdzają ;)

  • Joanna Kożuch

    zrobiłam dziś muffinki, niestety wyszły mi mniej kruche (przynajmniej te na zdjęciu wydają się dość kruche?), ale sama konsystencja nie była zła. Głównym problemem jest to, że wyszły jakby słone, chociaż soli nie dodawałam prawie w ogóle. Z czego to może wynikać?
    PS: oczywiście mimo wszystko było warto je zrobić, zjadam ze smakiem z masłem orzechowym, ale zastanawiam się co zmienić, żeby następnym razem wyszły „słodsze”, tak jak Tobie :)
    Pozdrawiam!

    • Oba „problemy” wynikają ze specyfiki mąki kokosowej :) Ja zauważyłam, że wiele zależy od rodzaju na jaki trafimy. Muffinki z tego przepisu faktycznie wyszły mi kruche, suche a już te ostatnie – dyniowe, były wilgotne. Czasami też czuć słony posmak.

  • A można zastąpić masło kokosowe zwykłym? Zrobiłam mleko i mąkę (no dobra, jestem w trakcie), ale na masło nie mam pomysłu (gdzieś wyczytałam, że się miksuje suche wiórki dopóki nie zaobserwujemy u siebie objawów choroby wibracyjnej, ale jak przefiltruję mokre wiórki drugi raz, to już raczej mi się odechce). ;_;

    • Masłem kokosowym nazywam olej kokosowy w stanie stałym :) Możesz zastąpić zwykłym masłem ale olej kokosowy jest bardziej stabilny.

      • Ojej, to takie proste, że aż bym na to nie wpadła! :D Dzięki. :)