Kopytka z dyni (bezglutenowe)

Te kopytka powinny mieć w nazwie dopisek „Cioci Doroty” ;) Dorota, która już kiedyś gościła na moim blogu jako autorka przepisu na królika w sosie pomidorowym. Tym razem w naszej sekretnej grupie podzieliła się swoim przepisem na dyniowe kluski śląskie. Ja jako fanka dyni koniecznie musiałam go wypróbować, a że wolę formę kopytek to zrobiłam kopytka. Dodałam coś od siebie i oto jest przepis.

Wy też spróbujcie, koniecznie!  Ja podałam kopytka z kurczakiem i szybkim sosem paprykowym. Porcje poniżej podaję dla kopytek, sosu wychodzi trochę mniej.

W wersji BLW sos przyrządzamy bez soli.

P.S. przy okazji to pierwszy obiad przyrządzony i sfotografowany w mojej nowej kuchni!

Składniki

Kopytka

  • 2 szklanki puree z dyni (lub 1 mała dynia hokkaido)
  • 1 jajko
  • ok 140 gramów skrobi tapiokowej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka masła

Kurczak w sosie paprykowym (propozycja do kopytek)

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • 1/2 szklanki śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki ajwaru

Wskazówki

  • 15 min
  • 6 porcji kopytek

Jeśli nie mamy puree z dyni to po prostu kroimy dynię na pół, usuwamy pestki i miąższ (razem ze skórką jeśli to hokkaido) kroimy w cząstki. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200°C na 20 minut. Wyciągamy i studzimy a następnie miksujemy na gładką masę.

Aby przyrządzić ciasto dodajemy jedno jajo i cały czas wyrabiając dodajemy skrobię tapiokową. Ciasto powinno być lepkie i sprężyste ale niezbyt twarde. Powinno się dać z niego uformować wałeczek.

Wałeczek właśnie kroimy po skosie i tak powstałe kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przed wrzuceniem wodę mieszamy.

Kiedy kopytka wypłyną czekamy jeszcze ok 1 minuty i wyciągamy. Wykładamy np do miseczki z rozpuszczonym masłem. Dzięki temu kopytka się nie pozlepiają.

Aby przyrządzić sos…

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mięso kurczaka pokrojone w kostkę, solimy i smażymy aż się lekko przyrumieni. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy ajwar i dokładnie mieszając gotujemy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.

Podajemy z przygotowanymi wcześniej kopytkami.

Smacznego!

 

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!

Powiązane wpisy

Gulasz z dyni i kurczaka 29.09.2014
Ekspresowy gulasz z podrobów 27.10.2015
  • Ewa

    omg, w końcu będę miała co zrobić z tymi puszkami dyniowego puree i tapioką <3

  • Dakota Dorota Pawiłowska

    Wyszły mi straszne kulfoniki, nie takie eleganckie romby… niemniej jednak pyszne! ;)

  • madzia

    hej! co to są za piekne sztucce? gdzie mozna takie dostać ? :)

  • madzia

    hej! co to za piękne sztućce? gdzie mozna takie znależć ? :)

    • w aliexpress.com ;)

  • Ania

    matko wyszla mi tak rzadka masa ze chyba nic z tego i mam dynie hokaido:-(((

    • No to dodaj więcej skrobi :)

  • agnieszka oleszka

    Cześć :) potrzebuję zamiennika za jajko, niestety mam nietolerancję :( w jakiej proporcji mogłabym dodać siemię lniane? Nie mam doświadczenia z takimi podmiankami, a nie chciałabym, aby wyszło coś niezjadliwego ;) Będę wdzięczna za pomoc!

  • restholic

    Piękne danie , nawet dla tych którzy tolerują gluten. Zrobię i spróbuje, mimo że jadłem już coś podobnego , przepis bodajże znalazłem w food forum wtedy, ale to już kawałek czasu jak to robiłem . A zdjęcie , idealne !

  • Aga

    Niestety wyszło mi bardzo rzadkie ciasto, pomimo, że dodałam więcej mąki. Dynia była dobrze odsączona. Nie dało rady lepić ruloników więc wrzucałam ciasto łyżką na gorącą wodę. Jednak muszę przyznać, że w smaku nie zachwycały.
    Mimo wszystko podejmę drugą próbę, może kolejne podejście będzie sukcesem.

  • Natalia

    Natalia

  • Shan

    Skrobie można czymś zastąpić?

    • Mąką ziemniaczaną.

  • Milka Milka

    nie moge dostac nigdzie tego ajwaru,szukalam w Lidlu wszedzie,prosze pomozcie gdzie mozna znalezc :(

  • Karolina

    Zamiast kopytek wyszły lane kluski, nie wiem ile trzeba dać mąki do puree żeby wyszły „ruloniki” – u mnie przy 140 g a nawet i przy 200 wyszła woda, na szczęście mix 5 mąk i rodzicielka uratowała sytuację – lane kluski. Przepis dla wytrwałych, w smaku też średnio.

  • Przez ten piękny, złoty kolor nie mogę doczekać się sezonu na dynie, a kilka ich będzie w naszym ogródku do przerobienia :) Przepis zapisuję i będę próbować :) Pozdrawiam

  • Justyna

    Witam dzięki za przepis co prawda też mi wyszło za rzadkie ciasto ale podzieliłam na 2 części z tej rzadkiej zrobiłam placki dodałam troszkę proszku bez glutenu, ale wg.mnie można zrobić 1 czy 2placki pokroić i jakis fajny sos coś w smaku kluski śląskie przypomina ,do 2 części dodałam mąki jaglanej i pyszne kopytka wyszly ,moga tez byc kluski kładzione myślę ze nie będzie trzeba tyle mąki i będą mniej zbite fajna alternatywa dziękuję bardzo Justyna