Krem z pomidorów z chipsem z prosciutto

Pomidorówka to chyba jedna z najbardziej kultowych zup. W moim rodzinnym domu najczęściej pojawiała się z dodatkiem ryżu. Ja jednak, pod wpływem bogactwa pomidorów, które można w tej chwili zaobserwować na targach czy w warzywniakach, pokusiłam się o mały eksperyment. Przygotowałam krem z pomidorów!

Moja zupa bazuje na świeżych pomidorach. A konkretniej na malinówkach. Można jednak użyć innych mięsistych odmian, wszystko zależy od Waszych upodobań.

Zupa jest świetna jako pierwsze danie, albo szybka kolacja. Dodatek chipsów prosciutto dodaje jej wykwintnego charakteru.

Spróbujcie sami!

Składniki

  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 0.5 kg malinówek lub lima
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 300 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz
  • 6 plastrów prosciutto

Wskazówki

  • 15 min
  • 3 porcje

Pomidory parzymy, obieramy ze skóry pozbawiamy gniazd i pestek.

W garnku podgrzewamy masło klarowane i wrzucamy posiekaną cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy pomidory. Gotujemy na małym ogniu aż się rozpadną.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe, sól i pieprz i gotujemy jeszcze kilka minut.

Wrzucamy liście świeżej bazylii, starty czosnek i całość blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Prosciutto smażymy a patelni bez tłuszczu aż się przyrumienią i stwardnieją.

Smacznego!

tomato_soup_2

tomato_soup_3

tomato_soup_4

  • eM

    Kasiu, jakiej marki mleko kokosowe kupujesz? Czy może robisz je sama? Ja do tej pory nie mogę znaleźć mleka w puszce, które nie pachniałoby dziwnie.

    • Real Thai w kartonie :) Albo House of Asia w kartonie. Każde z nich ma litr objętości więc jak nie zużyję całego to resztę przelewam do słoika i zamykam.

      • fuxiatka

        Ja przepraszam, może to głupie pytanie, ale gdzie można dostać te mleka? Ja się ciągle obijam o jakieś puszki… :(

        • Makro, Alma, jakieś większe markety spożywcze :)

          • Karolina

            Dzisiaj kupilam mleko House of Asia i oszalalam na punkcie jego smaku!!!!!!! pyszne!~Jednak na opakowaniu oprocz kokosa i wody mamy E466 i E471 czy to nie dyskwalifikuje tego produktu? Pozdrawiam serdecznie

          • Hej, ja używam mleka House of Asia w kartonie (UHT), które w składzie nie ma E :) http://www.decare.pl/mleczko-kokosowe

          • Karolina

            kurcze to ja nie rozumiem tutaj czegos:( kupilam dokladnie to samo mleko, rowniez UHT i ma w skaldzie te E :( kupilam je w Piotrze i Pawle :( pomocy! :)

          • Ale kupiłaś w kartonie? Bo są House of Asia w puszce, które już mają gorszy skład :)

            Możesz też poszukać takich w czarnych puszkach/kartonach – Real Thai.

          • Karolina

            wlasnie w kartonie:( musze sie rozejzec za Real Thai:)

            Pozdrawiam

          • Karolina

            to jeszcze raz ja, bylam w Piotrze i Pawle, kupilam Real Thai – nawet jest tansze niz House… i wiesz co jeszcze raz sprawdzilam sklad House.. i faktycznie sa w skladzie E, na kartonie doklejona jest biala kartka z skladem i tam wymieniaja 2razy E :( i bylo to mleko UHT..

  • Karolina

    Ojejj ale bym jadlaaa:) Mnie osobiscie przypadlo do gustu mleko kokosowe z Rossmanna,ale chetnie sie dowiem jakie Kasia stosuje :) /Karolina

  • Iwona Paluch

    A ja się zastanawiam czy jak mleko kokosowe jest uht to czy ma jakieś wartości odżywcze?