Lody cynamonowe bez mleka- tylko 2 składniki!

W Krakowie mamy pewną lodziarnię. Jest to jedna z tych lodziarni do których ustawiają się długie kolejki. Różnica polega na tym, że ta lodziarnia działa nawet w zimie. Mają nawet punkt w parku koło mojej pracy, również czynny w zimie. I również w zimie ustawiają się do nich kolejki (choć mniejsze).

Mam problem z tą lodziarnią bo ostatnio moje uwielbienie ich działalności osiągnęło poziom psychofana. Zaczęłam ich odwiedzać kilka razy w tygodniu (codziennie mają inne smaki). Obiecałam sobie, że ograniczę to do jednej wizyty, w piątek po treningu. Ale niewiele zostało z tego postanowienia. Doszło do tego, że musiałam po prostu, zwyczajnie ODLUBIĆ ich na facebooku żeby nie widzieć co tam nowego ukręcili.

A raz ukręcili np lody cynamonowe. Tylko, że laktozowe. A ja już po prostu nie mogę, no nie mogę sobie pozwalać na takie odstępstwa. Zatoki się mszczą okrutnie.

No ale tak sobie pomyślałam, że przecież takie cynamonowe to ja mogę zrobić sama w domu. Jeśli tylko dodam wystarczająco dużo cynamonu by dominował ale nie drażnił… Akurat zawsze staram się mrozić te banany których jakimś cudem nie zjemy więc bazę moich lodów miałam już gotową.

Efekt moich eksperymentów znajdziecie poniżej ale tradycyjnie zachęcam abyście sami spróbowali zrobić go w domu!

Składniki

  • 6 średnich, dojrzałych bananów
  • 3 łyżeczki cynamonu

Wskazówki

  • Przygotowanie 5 minut, mrożenie ok 3 godziny
  • 6 porcji (12 gałek)

Przygotowanie lodów jest banalnie proste. Właściwie gwarantem sukcesu jest tutaj blender o dużej mocy.

Najlepsze lody i najszybciej przygotujemy z zamrożonych wcześniej bananów, więc tak jak pisałam wcześniej warto je mieć w zanadrzu w zamrażarce (mrozimy obrane i pokrojone w plastry!).

A więc banany wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy cynamon i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. I teraz postępujemy zgodnie z własnymi upodobaniami. Możemy albo podać lody w takiej postaci w jakiej wyszły z blendera lub przelać je do pojemnika i wstawić do zamrażarki na jakieś 30 min – jeśli oczywiście użyliśmy mrożonych bananów.

Jeśli natomiast użyliśmy świeżych to po zblendowaniu przelewamy masę lodową do zamrażarki i mrozimy ok 3 godz, dokładnie mieszając co pół godziny. A wyciągamy lody z zamrażarki na 10 minut przed podaniem.

To tyle, smacznego!

  • karola

    super przepis! kurde to mozna jesc lody przy PCOS itd? :P rozumiem ze pewnie glownie sorbety ew gorzka czekolada? :P

  • OlgaDK

    Przepis do wypróbowania od zaraz!

    Też odlubiłam, chociaż czasem podglądam…
    Już cieszyłam się, że nie bywam tak często w okolicach parku o którym mówisz a tu jak na złość Ta Lodziarnia otworzyła się w okolicach mojej drugiej pracy :)))))

  • Dorota

    Droga Kasiu, jesteś mistrzem <3 lody wyszły mi pyszneeee! co prawda użyłam mało dojrzałych bananów i więc nie są odpowiednio słodkie, ale konsystencją mogą konkurować ze znaną w Krakowie lodziarnią :D będzie mi dużo łatwiej ze świadomością, że mogę ominąć długaśną kolejkę i ukręcić sobie pyszną porcję w domu :P
    Pozdrawiam cieplutko!