Lody czekoladowe bez cukru (paleo, wegańskie)

Ta kompozycja składników chodziła mi po głowie od jakiegoś czasu. Czekałam tylko na luźniejszy weekend i możliwość przetestowania retro maszynki do lodów, którą dostałam od znajomych. Okazja nadarzyła się wczoraj. W ostatni dzień majówki. Przygotowałam lodową masę, wsadziłam maszynkę do zamrażarki i włączyłam kabel do prądu (tak, dokładnie tak to działa, mrozimy działającą maszynkę). Niestety nadszarpnięty zębem czasu silnik nie dał rady gęstej masie i nie chciał obracać mieszadłami.

Na szczęście miałam już doświadczenie w przygotowaniu lodów bez maszynki ( paleody malinowe ) więc nie wpadłam (w zbyt dużą) panikę. Lody mieszałam na przemian z malowaniem kolejnych teł do zdjęć. Wyszło pysznie. Słodzone tylko daktylami są słodkie ale bez przesady. Zmrożone lody mają idealną konsystencję i dzięki odrobinie dodatkowego tłuszczu nie krystalizują się nadmiernie. Właściwie to masa jest tak pyszna, że można by ją jeść nawet na ciepło :) Spróbujcie sami!

Składniki

  • 3/4 kartonu kremu kokosowego
  • 1 szklanka daktyli
  • 4 łyżki surowego kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru

Wskazówki

  • ok 5 godz.
  • 20 gałek

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Olej kokosowy podgrzewamy delikatnie aż się roztopi, odstawiamy z ognia i rozpuszczamy w nim surowe kakao. Wszystko razem miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy ponownie.

Czekoladę kruszymy na drobne kawałki i zmieszamy z lodową masą.

Całość umieszczamy w naczyniu i wkładamy do zamrażarki. Lody mrozimy ok. 3 godzin. Ważne! pojemnik wyciągamy co 20 – 30 minut i mieszamy dokładnie. Podajemy kiedy są gotowe.

Lody wyciągnięte po dłuższym pobycie w zamrażarce odkładamy na 30 min w temperaturze pokojowej żeby odtajały.

Smacznego!

chocolate_paleo_icecream

chocolate_paleo_icecream_4

chocolate_paleo_icecream_6

Wartości Odżywcze

porcje 1 gałka
kCal 113
białko 1 g
węglowodany 8 g
tłuszcz 8 g
  • kasia k

    Świetny przepis! Czekam na wersję EN, chciałabym wysłać znajomym :)

  • jestem ludożercą ale od dłuższego czasu już nie kupowałam lodów ze klepu ze względu na cukier i zbędne składniki do nich dodane…zawsze się bałam zrobić je bez maszynki ale Twój przepis zachęcił mnie więc będą w majówkowym menu:) dzięki i pozdrawiam

    • Bardzo się cieszę ale mam gorącą nadzieję, że chodziło ci o lOdożercę :D

      • tak oczywiście lodożercę:) tylko mój mądry komputer nie ma tego słowa w pamięci i przerobił na coś bardziej znajomego:) pozdrawiam

  • gin

    Wyglądają fantastycznie :) Czas zacząć kręcić lody :)

  • Tova

    Krem kokosowy? To się gdzieś kupuje czy można zrobić samemu?

    • Wkładasz do lodówki mleko kokosowe o wysokiej zawartości miąższu kokosowego i po jakimś czasie masz krem i wodę :)

      • Joanna Czarnecka-Chomicz

        Kasiu, czy chodzi o 3/4 litrowego kartonu mleka kokosowego ?

  • łukasz

    a można dac surowe żółtka i masło ?

    • Surowe żółtka zawsze są na miejscu :) Jeśli chodzi o masło to już nie wiem czy nie będzie za tłusto (chodzi mi o konsystencję). Te lody i tak są dość mocno kremowe. No chyba, że zamiast oleju kokosowego.

  • Dobi

    prześliczne kubeczki <3 gdzie takie dorwałaś?

  • Radek Rutkowski

    Osobiście nie jestem przekonany, czy szklanka daktyli to lepszy pomysł niż cukier… Po pierwsze, indeks glikemiczny wynosi tyle samo, co cukru, a po drugie w prezencie dostajemy 32% fruktozy… Cukier to przynajmniej czysta sacharoza.

    • Poczytaj o gęstości odżywczej i whole foods.

      • Radek Rutkowski

        Serio? Co mam sobie doczytać? Że te 6g błonnika i śladowe ilości witamin ma mnie ściąć z nóg? Równie dobrze mógłbym dopisać „doczytaj sobie o fruktozie”. Jedno i drugie jest kiepskie, ale akurat fruktozy lepiej unikać jak ognia.