Makowiec bezglutenowy (bez zbóż, bez pieczenia)

makowiec_1

Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie więc nie spodziewałam się, że dodam w tym roku jeszcze jakiś świąteczny przepis ale zostałam nagle i niespodziewanie zainspirowana przeglądając grupę Czystożerców.

Postanowiłam przygotować swoją wersję makowca, ale takiego gdzie masa makowa, czyli to co w makowcu najlepsze, stanowi zdecydowaną większość.

Nie licząc moczenia i chłodzenia mój makowiec bezglutenowy robi się prosto i szybko. Ten, który widzicie niżej na zdjęciach przygotowaliśmy wspólnie z K. przed wyjściem do pracy. Jestem pewna, że powtórzę go jeszcze na święta i Wam polecam zrobić to samo!

Składniki

Spód

  • 200g wiórków kokosowych
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 10 namoczonych daktyli bez pestek
  • (opcjonalnie) 3-4 łyżki wody

Masa makowa

  • 400 g niebieskiego maku
  • 6 namoczonych daktyli bez pestek
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu (w wersji wegańskiej syropu z agawy)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
  • 1 garść różnych bakalii (u mnie rodzynki, miechunka, jagody goji)
  • 2 łyżki łuskanych pistacji (ja użyłam nieprażonych)

Wskazówki

  • przygotowanie ok 30 min, chłodzenie ok 4 godz
  • ok 16
  • średnica 22 cm

Dzień przed przygotowaniem makowca zalewamy mak wodą i odstawiamy.

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się przyrumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Wrzucamy do misy malaksera wraz z namoczonymi daktylami i posiekanymi orzechami włoskimi. Miksujemy aż do uzyskania lepkiej masy. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy wody.

Mak odciskamy z wody, mieszamy z namoczonymi i posiekanymi daktylami. Mielimy z pomocą maszynki do mięsa aż do uzyskania pożądanej konsystencji (ja mieliłam nawet 4 razy). Zmielony mak mieszamy z rozpuszczonym masłem klarowanym (lub olejem kokosowym), miodem, wanilią i ekstraktem.

Dodajemy bakalie (orzechy i pistacje siekamy).

Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy masę spodu i uciskamy równomiernie. Następnie wykładamy warstwę makową i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godz (możemy przyspieszyć wkładając do zamrażarki).

Przed podaniem posypujemy bakaliami.

Smacznego!

makowiec_2

makowiec_3

makowiec_4

Powiązane wpisy

gingerbread_cookies_4 Bezglutenowe pierniczki 03.12.2014
paleo_kutia_1 Paleo kutia (bezglutenowa) 12.12.2014
  • Dominika Majka

    Kasiu, czy mogłabyś mi podać link do Twojej grupy Czystożerców? Ten podany w zakładce mi się nie otwiera. :( Swoją drogą – świetny przepis, będzie robione! ;)

  • Czy mogę prosić o dodanie do grupy Czystożercy?