Mleko migdałowo-orzechowe

Zawsze miałam problemy z krowim mlekiem po prostu nie jesteśmy sobie przeznaczeni ;). Czasem jednak ulegałam pokusie (latte, cappuccino) co zawsze kończyło się cierpieniem.

Przejście na paleo raz na zawsze rozwiązało moje nabiałowe problemy :) Brak mleka zaczęłam sobie kompensować mlekiem migdałowym, które po raz pierwszy odkryłam podczas wizyty u M. w dalekiej Szkocji. W Polsce niestety niesłodzone mleko migdałowe jest niedostępne. Postanowiłam więc zrobić własne i mieć pewność co do składników.

Po kilku próbach w końcu dopracowałam kombinację składników i otrzymałam idealne domowe mleko. Teraz już ani trochę nie tęsknię za mlekiem krowim!
Mleko migdałowo-orzechowe jest idealne solo, jako dodatek do kawy a po zmiksowaniu z surowym jajkiem idealną bazą do musli :)

Składniki

  • 360 - 400 g migdałów
  • 180 g orzechów laskowych
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii

Wskazówki

  • 8 - 10 godz.
  • 1 litr

Orzechy i migdały wsypujemy do dużego pojemnika. Zalewamy wodą kilka cm nad powierzchnię (ilość wody najlepiej dopasować do własnych preferencji smakowych). Dodajemy laskę cynamonu i wanilii i odstawiamy na noc.

Następnego dnia wyciągamy cynamon i wanilię. Resztę razem mocno miksujemy. Tak powstały „koktail” przelewamy przez gęstą gazę i wyciskamy dokładnie cały płyn. Zastosowanie gazy jest tutaj bardzo ważne. Kilka razy używałam do tego celu sitka ale drobinki migdałów przez nie przechodziły przez co mleko się rozwarstwiało.

Mleko migdałowo-orzechowe może stać w lodówce ok 2 dni dlatego lepiej przygotować sobie mniejszą ilość i mieć pewność, że się ją wykorzysta :)

Wkrótce przepis na wykorzystanie miazgi (produktu ubocznego w produkcji mleka ;) ).

Mleko migdałowo-orzechowe

Mleko migdałowo-orzechowe

Powiązane wpisy

Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013
Paleo panna cotta 12.12.2013