Moja zupa z dyni

Może to i temat oklepany ale ostatnio miałam okazję zjeść zupę dyniową w kilku lokalach gastro i stwierdziłam, że są totalnie miałkie … dlatego prezentuję Wam mój przepis na wyrazistą wersję zupy z dyni ;)

Składniki

  • 700g dyni
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 50 min
  • 4-6 porcji

Dynię upiec w piekarniku do miękkości a następnie obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać drobno posiekane czosnek cebulę i zeszklić. Dodać dynię i dusić razem kilka minut. Zmiksować wszystko razem blenderem a następnie na przemian dodawać sok pomidorowy i mleko kokosowe tak aby zachować kremową konsystencję zupy i pomarańczowy kolor.

Mieszając dodać wszystkie przyprawy i gotować kilka minut na małym ogniu.

Podawać z odrobiną mleczka kokosowego i świeżą kolendrą lub prażonymi pestkami dyni.

Zupa z dyni

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 132
białko 4 g
węglowodany 18 g
tłuszcz 6 g
  • Kasia Malinska

    czy nadaje się zwykly sos pomidorowy ze sklepu przy tym detoxie czy lepiej zrobic swoj wlasny?

  • Agatek Gagatek

    Kasia, tę dynię w całości się piecze? w jakiej temperaturze i jak długo?

  • Aisha

    Zupa wyszla genialna! Dlugo lazilam wokol tego przepisu, ale proporcje i przyprawy okazaly si dobrane znakomicie. Szkoda, ze sezon dyniowy ma sie ku koncowi :(

  • Izabela Biernacka

    Mąż nie może psiankowatych. Pomidory niestety odpadają…

  • Iska

    Dopiero dzisiaj zabrałam się za wykonanie tej zupy i muszę przyznać… niebo w gębie! Uwielbiam :)

  • Pola

    pycha!

  • tycia

    cudowna!