Muffiny bez mąki (tylko 4 składniki!)

Pinterest to zło. Obiecałam sobie, że totalnie przestawiam się na mięso i warzywa, że nie będę jeść słodyczy. I co? I znalazłam zdjęcie. Niby nic, zdjęcie przedstawiało składniki  w kielichu blendera. Banan, kakao, masło orzechowe. I jak tu się nie zainteresować? Jako, że nie jadam tradycyjnego masła orzechowego ani syropu klonowego dopasowałam przepis do swoich wymagań (oryginalny przepis My Whole Food Life). Wyszło bajecznie! Chcąc ograniczyć wyrzuty sumienia spałaszowałam je po treningu i podzieliłam się z trenerem ;)

Muffiny bez mąki są wilgotne i nie wyrastają zbyt mocno ale brak puszystości wynagradzają aż nadto wyjątkowym smakiem. Spróbujcie sami!

Składniki

  • 2 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 1 słoiczek masła z orzechów nerkowca
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki daktyli

Wskazówki

  • 25 min
  • 180 °C
  • 9 muffinów
  • papilotki

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 5 minut. Banany obieramy ze skórki, rwiemy na kawałki i wrzucamy do misy malaksera (lub blendera). Dodajemy kakao, masło z orzechów nerkowca i daktyle odsączone z wody. Wszystko razem miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto rozlewamy do papilotek ułożonych w formie do muffinek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 20 minut.

Smacznego!

flourless_muffins_1

flourless_muffins_3

flourless_muffins_4

flourless_muffins_5

  • Fantastyczne. I genialne w swojej prostocie. Jestem pod wrażeniem, takie minimalistyczne przepisy lubię najbardziej :)

  • Dorota Śmietna

    Świetnie wyszły, wręcz zaskakująco dobrze, jak na tak mało składników!

    • Jak je wyjęłam z piekarnika to nawet były smakowicie popękane, ale przez noc trochę hmm zmiękły :)

  • Już chciałam iść piec, zabrakło mi tylko daktyli. :)

  • Uwielbiam przepisy z serii „wrzuć wszystko do miski i zamieszaj” :) Zdecydowanie coś dla mnie :)
    Daria

  • Karolina

    Kocham Cie!!!! nie mialam masla orzechowego wiec zalalam wiorki ciepla woda i wyszly super!! kolejnym razem z pewnoscia kupie maslo :))) dziekiii!!!

    • Cenię sobie kreatywność u czytelników :D Z masłem będą jeszcze lepsze ;)

      • Karolina

        Malo tego, od kiedy zrobilam pierwsze maslo orzechowe- no nie moge sie od niego odkleic:P pychota! teraz nie wiem czy wole je zjesc w postaci muffinek czy prosto z sloika;)

  • Piotr Koprowski

    Nie mam daktyli :( masło zrobiłem sam. Korzystając z okazji posłodzę Ci Kasiu – świetny blog, super przepisy i cudowne zdjęcia. Zaczynam przygodę w kuchni a te fotki zachęcają mnie do pracy,

    • Dziękuję <3

      Daktyle są potrzebne do posłodzenia, możesz spróbować z ksylitolem.

  • Magdalena Rabczak

    mozna zamiast masła orzechowego dać olej kokosowy? lub masło kokosowe? unikam orzechów ostatnio. osobisty dramat.

  • Magdalena Calabrese

    Ja mam problem z maslem z nerkowcow. Jak duzy ma byc ten sloik? U mnie w sklepie maja roznej wielkosci… Pozdrawiam

  • Skupisiek

    Kasiu, mam masło z orzeszków ziemnych. Czy też się nada? ☺
    Świetny ten Twój blog, i paleo dzięki temu nie straszne, szczególnie w kryzysowych momentach gdzie przychodzi chęć na słodycze ?