Omlet kasztanowy z kozim serem i figami

Właśnie szykuję się na sobotni trening a to dobry pretekst do tego, by zjeść smaczne i pożywne śniadanie, które zapewni mi odpowiednią dawkę energii. Postanowiłam wykorzystać mój ulubiony ser kozi (jedyny nabiał, który można znaleźć w mojej lodówce) i kupione przedwczoraj świeże figi. Uwielbiam takie połączenia słodkich i słonych smaków i staram się jak najczęściej przemycać je w kuchni (kolejny taki przepis już niedługo :)).

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • 1 łyżka sera koziego
  • 1 świeża figa
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Wskazówki

  • 10
  • 1 porcja

Jajka ubijamy dokładnie razem z mąką migdałową, solimy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z dwóch stron tak, by omlet miał chrupiącą skórkę ale nie był przypalony.

Gotowy omlet wykładamy na talerz, smarujemy kozim serem, układamy plastry figi i polewamy wszystko miodem.

Smacznego!

Omlet kasztanowy z kozim serem i figą

Omlet kasztanowy z kozim serem i figą

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 302
białko 18 g
węglowodany 29 g
tłuszcz 13 g

Powiązane wpisy

Paleowsianka (owsianka bezglutenowa) 02.11.2013
Frittata na słodko 08.11.2013
  • Anonim

    W przepisie jest napisane, żeby dodać mąki migdałowej, a nie kasztanowej ;P

    Nie przepadam za nabiałem i za słodkim, ale taki właśnie omlet (2 jajka + łyżka mąki kasztanowej) to dla mnie niebo w gębie i mogłabym moją dietę oprzeć wyłącznie na takich omletach. Tak, tak bardzo je lubię :)