Orzechowa tarta bez pieczenia (bezglutenowa, wegańska)

nobake_nut_tart_3

Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł na wypiek z wykorzystaniem migdałów i orzechów, który właściwie nie jest wypiekiem. Przy okazji zestawienia paleo mąk pisałam Wam o tym jak niekorzystne jest pieczenie z wykorzystaniem m.in. mąki migdałowej. Postanowiłam więc zachować wszystkie wartościowe składniki odżywcze tych produktów. Najlepszą opcją wydała mi się tarta bez pieczenia. Brakowało mi tylko koncepcji na nadzienie. Problem rozwiązał się, kiedy dotarła do mnie paczka z Primavika. W środku poza wybranymi przeze mnie produktami kryły się słoiczki masła z nerkowców! Cudowna niespodzianka – ci, którzy śledzą facebookowy profil Cook it Lean wiedzą, że przepadam za taką postacią tych wyjątkowych orzechów.

Dobrałam kilka pozostałych składników kremu, wstawiłam tartę do zamrażarki i cierpliwie czekałam na efekt eksperymentu. Wyszło bajecznie. Musicie spróbować!

Składniki

Spód

  • 3 garście migdałów
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść daktyli bez pestek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)

Krem

  • 3 garście namoczonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki masła z nerkowców Primavika
  • 2 łyżki kremu kokosowego
  • 1 garść namoczonych daktyli bez pestek
  • gorzka, surowa czekolada

Wskazówki

  • 2 godz.
  • 10 porcji
  • śr. 22 cm

Migdały, orzechy włoskie i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 min. Następnie wyciągamy z wody (daktyle odciskamy), wrzucamy do pojemnika malaksera, dodajemy olej kokosowy i miksujemy na średnio gładką, lepką masę. Tuż przed końcem dodajemy nasiona chia. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy na kształt tarty. Odstawiamy do wyschnięcia.

W tym czasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki kremu (poza czekoladą) umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na bardzo gładką masę. Wykładamy na spód tarty i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Tartę wkładamy na ok. 1 godz. do zamrażarki, żeby stężała.

Smacznego!

nobake_nut_tart_1

nobake_nut_tart_2

nobake_nut_tart_4

Wpis przygotowany w ramach współpracy z marką Primavika.

  • Wygląda niesamowicie…!
    Chyba przeboleje wysypkę i popełnię mały orzechowy grzeszek!

  • Monique

    Przepraszam, jeśli to pytanie z serii ‚urwanych z choinki’ ale co to krem kokosowy? ;-) jest gdzieś przepis na blogu, czy to jakiś słoiczkowy gotowiec ze sklepu?

  • anka

    ile gramów orzechów trzeba do masy? garść garsci nie równa a nie chce żeby mi nie wyszło ciasto

    • Generalnie wszystkie składniki podałam w garściach więc niezależnie od pojemności garści zachowasz proporcje i ciasto Ci wyjdzie ;) Poza tym to ciasto bez pieczenia więc o ile nie przesadzisz z płynami to nie ma prawa się nie udać ;)

  • Kasia

    dla mnie wygląda pysznie….jak tylko lenistwo mi przejdzie zabieram się za „nie pieczenie” :) pozdrawiam

  • Aga

    Zrobiłam :) pyszne! Nie miałam masła z nerkowców i zamiast tego dałam łyżkę tahini, też się sprawdziła.

  • AAA

    Dieta paleo jest strzałę w dziesiątkę, ale chyba nie w Polsce, bo naprawdę wielu z nas na to nie stać. Nerkowce, orzechy włoskie itd. w sklepach eko są absurdalnie drogie, a w sieciówkach spryskiwane jakimś syfem przeciw grzybom itp. Przepis na te ciasto wypróbuję, super!

    • No ale przecież paleo to nie tarta na każdy dzień roku. Wręcz przeciwnie! Im prościej tym zdrowiej. Taka tarta to tylko od święta a ciasto z cukierni to koszt porównywalny.

  • Ewa

    To kolejny przepis z Twojej strony, ktory zrobilam na Swieta. Tarta bardzo dobra choc jak dla mnie troche za malo slodka, a tym bardziej dla reszty rodziny ktora na paleo nie jest :) Musialam szczodrze posypac czekolada ale mimo wszystko zniknela ze stolu od razu :)

    • Bardzo się cieszę! Co do słodkości to chyba każdy ma inny, satysfakcjonujący go poziom :) U mnie w rodzinie delikatnie słodkie słodycze to ideał ;)

  • Bisst

    Mam małe pytanie: czy nasiona chia też trochę mielimy?

    P.S. Gratuluję pięknego blogu.