Paleo panna cotta

Paleo panna cotta to przepis, na który wpadłam dawno temu i długo nosiłam się z zamiarem przetestowania. Deser zrobiłam w nocy i zostawiłam na noc w lodówce. Wyszło pysznie a konsystencja deseru jest idealna :) Przy wcześniejszej próbie ( Lekka panna cotta ) za foremkę służyły mi plastikowe miseczki  i wyciąganie było prawdziwym koszmarem. Tym razem wykorzystałam silikonowe formy do pieczenia i muszę powiedzieć, że sprawdziły się idealnie. Deser wyciąga się łatwo (a właściwie “wyciska”) i nie trzeba zanurzać formy  w gorącej wodzie co wstępnie rozpuszcza galaretkę i psuje efekt wizualny ;)

W składzie podałam alternatywy dla wegan.

Składniki

Panna cotta

  • 400 ml mleka kokosowego (o wysokiej zawartości kokosa)
  • laska wanilii
  • 1-2 łyżki naturalnego miodu / syropu z agawy
  • 4 łyżeczki żelatyny (dr Oetker) / agaru

Sos truskawkowo - pomarańczowy

  • 1/2 paczki mrożonych truskawek
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka naturalnego miodu / syropu z agawy
  • 50 ml wody

Wskazówki

  • 20 min (+ noc w lodówce)
  • 6 porcji

Żelatynę rozpuszczamy w ok 100 ml ciepłej wody, odstawiamy.

Mleko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu aż się całkowicie rozpuści, dodajemy miód, laskę wanilii rozkrawamy, wyciągamy ziarenka (nożem lub łyżeczką) i dodajemy je do mleka.  Gotujemy razem na małym ogniu aż miód całkiem się rozpuści.

Zdejmujemy garnek z ognia i cały czas dokładnie mieszając dodajemy przygotowaną wcześniej żelatynę. Lekko ostudzoną miksturę rozlewamy do foremek i wstawiamy do lodówki na ok 6 godzin a najlepiej na całą noc.

Aby przygotować sos wstępnie rozmrażamy truskawki. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy truskawki. Gotujemy na małym ogniu aż całkiem zmiękną i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy miód i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Następnie sos przeciskamy przez sitko, żeby pozbyć się nadmiaru miąższu i ew. pestek. Sos umieszczamy z powrotem w garnku i gotujemy na małym ogniu aż się zredukuje i zgęstnieje.

Smacznego!

Paleo panna cotta bez laktozy

Paleo panna cotta bez laktozy

Paleo panna cotta bez laktozy

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 145
białko 0.9 g
węglowodany 5 g
tłuszcz 12 g
  • Elżbieta Słupecka

    Jejku, jaka śliczna *.* koniecznie do zrobienia!

  • nie lubię cię za te zdjęcia :)

  • Agatek Gagatek

    Kasia, a myślisz, że mogłyby wyjść też takie dwuwarstwowe pannacottki (dół tak jak w przepisie, a do sosu dodać żelatyny i wylać na biały spód w foremkach i wsadzić do lodówki? :)