Paleo risotto z kalafiora z kurczakiem i kurkami

Risotto to jedno z tych dań, które być może nie zachwyca wyglądem ale smakuje pysznie i świetnie się nadaje na obiad do pracy. No ale jak zrobić risotto, które będzie zgodne z zasadami paleo? Nic prostszego! Wystarczy zaopatrzyć się w kalafiora i odpowiednio przygotować go do bazy dania :)

Dzisiejsza wersja risotto z kalafiora powstała z tego co akurat było w lodówce (wiadomo, nie wrzuciłam tam wszystkiego bo ogórki kiszone mogłyby się jednak nie zgrać z resztą). Miałam dość dużo mięsa bo ostatni rosół ugotowałam na całym, wiejskim kurczaku. Zostało mi też trochę bulionu. Takie zarządzanie w kuchni lubię ! „Resztki” zużyte – eksperyment się udał a danie wyszło pyszne. Spróbujcie sami!

Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 2 szklanki kurek
  • 2 szklanki gotowanego mięsa kurczaka (np. z rosołu)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 80 g boczku (wędzonego lub gotowanego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wody lub bulionu (domowego)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Wskazówki

  • ok. 40 min.
  • 4 porcje

Kalafiora dokładnie myjemy, odcinamy liście i twardą łodygę. Różyczki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy do konsystencji przypominającej ziarna kaszy. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą (lub bulionem) i cały czas mieszając dusimy ok. 20 minut.

Suszone pomidory zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut.

Na osobnej patelni, na maśle, podsmażamy czosnek z boczkiem. Kiedy się zeszklą dodajemy oczyszczone i pokrojone dość drobno kurki, solimy, pieprzymy i dusimy aż puszczą sok. Pomidory odsączamy z wody, kroimy drobno i wrzucamy na patelnię. Mieszamy wszystko i smażymy ok 4 minut. Na koniec dodajemy drobno poszarpane mięso gotowanego kurczaka. Mieszamy i dodajemy do kalafiora. Co jakiś czas delikatnie mieszając gotujemy jeszcze ok 10 minut. W razie potrzeby (jeśli całość jest za sucha) możemy podlać odrobiną wody lub bulionu.

Smacznego!

Cauliflower risotto with chanterelles and chicken (paleo)

Cauliflower risotto with chanterelles and chicken (paleo)

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 380
białko 28 g
węglowodany 17 g
tłuszcz 25 g
  • a.f.k.

    Spróbowałam od razu :) Wyszło pyszne, mimo że jeszcze wczoraj myślałam, że nie zjem kalafiora przez najbliższe pół roku. Dziękuję za super obiad!

  • Dominika

    To jest danie genialne!!! Zajadam się bez opamiętania :)

  • mam troche grzybkow suszonych, chyba tez sie skusze. nie wiedzialam ze kalafior mozna uzyc w takiej formie.