Pulled pork (wieprzowina szarpana) z puree z dyni

Składniki

Pulled pork

  • 2 kg karczku wieprzowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (lub starty ząbek świeżego)
  • 2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • sól
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu (jabłkowego lub balsamicznego)

Puree z dyni

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka liści szałwii
  • sól
  • 100 ml mleka kokosowego

Wskazówki

  • 10 godzin
  • 180 °C
  • 4-6 porcji

Mięso płuczemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy sypkimi przyprawami i wkładamy do misy wolnowaru.

Polewamy roztopionym masłem klarowanym, octem i przecierem. Przykrywamy pokrywką i ustawiamy na 8 godzin w trybie low.Wykorzystując dwa widelce szarpiemy mięso na drobne kawałki wzdłuż włókien. Następnie dokładnie mieszamy. Poszarpane mięso dokładnie mieszamy z sokiem, który wydostał się z mięsa. Następnie odkrywamy naczynie, przestawiamy w tryb high i zostawiamy jeszcze na 2 godziny.

W międzyczasie kroimy dynię na pół, usuwamy pestki. Dynię kroimy wzdłuż na cienkie kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy roztopionym olejem kokosowym, posypujemy solą i posiekanymi ziołami. Pieczemy ok 20- 30 minut w temperaturze 180°C aż dynia zmięknie. Następnie studzimy ją, wkładamy do misy malaksera, podlewamy mlekiem kokosowym i miksujemy na puree.

Smacznego!

 

pulledpork_2

pulledpork_3

pulledpork_fb

  • Mira

    A jak wyglądałaby wersja przepisu dla osób nieposiadających wolnowaru?

    • Tina

      podłączę się do pytania :)

    • kelo

      Wrzucasz do folii do pieczenia ido piekarnika na 8 godzin – 100 stopni. Poźniej na godzinę podkręcić temperaturę do przyrumienienia – mi tak wyszło idealne.

      • Wypróbuję następnym razem i obiecuję, że następny pulled pork będzie bez wolnowaru :))