Rozgrzewający bulion (ramen)

Kooocham zupy. To taka moja tradycja, że w każdą sobotę nastawiam gar (teraz już wolnowar) bulionu i korzystam z niego wedle uznania przez cały kolejny tydzień. Wariacji bulionu jest od groma. Ostatnio jednak póki temperatury utrzymują się tak daleko poniżej zera mam smaka głównie na aromatyczne i wyraziste zupy. Dlatego nie waham się i wrzucam przyprawy prawie garściami.

Przy okazji publikacji ostatnich klopsikowych przepisów obiecałam Wam, że niebawem pojawi się przepis na bulion, z którym można je zaserwować. Oto on! Rozgrzewający zimowy bulion jako baza do zupy ramen, poniżej macie też przykładowe dodatki do podania.

Bierzcie i korzystajcie!

Składniki

Bulion

  • mięso (u mnie cały królik i kość cielęca ale dobrze sprawdzą się również tłuste części wołowe)
  • 2 obrane marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 przypieczona cebula
  • kawałek korzenia selera
  • 1 mały por
  • 1 pak choy
  • kawałek świeżego imbiru
  • kawałek świeżej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • kilka suszonych grzybów shiitake
  • 3 obrane i zgniecione ząbki czosnku
  • kilka owoców kardamonu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki tamari (w wersji detoksowej sól)
  • ok 4 litrów gorącej wody

Dodatki

  • klopsiki (z poprzedniego przepisu)
  • makaron ryżowy
  • cebulka dymka
  • rzodkiewka
  • kiełki rzodkiewki
  • grzyby shiitake lub podsmażone boczniaki
  • plastry świeżego imbiru

Wskazówki

  • ok 8 godz
  • tryb high i tryb low wolnowaru °C
  • 10-12 porcji

Mięso myjemy i dzielimy tak, żeby zmieściło się do wolnowaru. Zalewamy gorącą wodą i ustawiamy w tryb high na ok. 2 godz.

Po tym czasie ściągamy szumowiny i dodajemy pokrojone warzywa, grzyby i wszystkie przyprawy w całości. Następnie ustawiamy wolnowar w trym low na ok. 6 godzin. Przed końcem gotowania dodajemy tamari (na detoksie sól).

Gotowy bulion podajemy z zaproponowanymi przeze mnie dodatkami (przepis na klopsiki tu), albo własną kreatywną kombinacją :)

Nadmiar bulionu można rozlać do szklanych butelek lub słoików i przechowywać w lodówce przez ok tydzień.

Smacznego!

bulion2

bulion3

  • Gustavo Woltmann

    Do dobrego wywaru na ramen polecam jeszcze na początku przypiec w piekarniku kości razem z warzywami, a dopiero później wrzucać to do wody. Naprawdę zdaje to egzamin i daje dodatkowe aromaty!

  • Crossfiterka

    Dzień dobry, jak wykorzystać mięso z bulionu ?

    • Można zjeść z bulionem (zamiast klopsów).
      Zmielić i zrobić klopsy :)
      Zmielić i zrobić nadzienie do krokietów (patrz przepis na krokiety kasztanowe)
      Zmielić albo posiekać i zrobić sznycelki.
      Albo dodać do bigosu.