Siemianka – paleo owsianka #2

Kiedy powstawała moja pierwsza paleo owsianka nie sądziłam, że będzie to przepis … kultowy ;) Od tamtego czasu sama nieczęsto przygotowywałam ją na śniadanie.

Były jednak takie dni, kiedy czułam się ciężko i miałam wrażenie, że moje trawienie nie do końca działa jak powinno. Siemiankowe śniadanie za sprawą lnu pobudza jelita do pracy.

W nowej wersji zamieniłam całe jajka na żółtka, gdyż odkryłam, że surowe lub prawie surowe białka mi nie służą. Zamiast pestek dodałam nutę słodyczy – syrop z daktyli i borówki. Niby nic a jednak całość wychodzi pysznie.

Składniki

  • 200 ml mleka kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka odtłuszczonego mielonego lnu
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • syrop z daktyli
  • kilka borówek

Wskazówki

  • ok. 5 min
  • 1 porcja

W garnuszku rozgrzewamy mleko kokosowe aż całkiem się rozpuści, dodajemy sól, cynamon, kardamon, kurkumę i mieszamy. Ściągamy z ognia i energicznie mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka jaj. Dla lepszego połączenia możemy użyć miksera.

Siemiankę przelewamy do talerza, wierzch polewamy syropem z daktyli i dodajemy borówki.

Smacznego!

siemianka2

siemianka3

siemianka4

  • Bartłomiej Bartolini

    Jakiego używasz siemienia mielonego? Czy gotowe, mielone siemię nie jest bezwartościowe? Czy podgrzewanie siemienia (mielonego czy nie) nie powoduje wytrącania się jakichś szkodliwych składników/substancji?

    • Używam odtłuszczonego siemienia lnianego i nie podgrzewam go bezpośrednio. Podgrzewam mleko kokosowe tylko do rozpuszczenia, nie zagotowuję. Potem ściągam z ognia (jak w przepisie).

      Gotowe siemię jest mniej wartościowe niż świeżo zmielone jednak nie jest bezwartościowe.

      • Bartłomiej Bartolini

        OK, a jakiej marki to siemię odtłuszczone? ;)

  • Marta Ka

    Na ostatnich warsztatach w Poznaniu gdzie Cię poznałam :) zapomniałam zapytać o mleko kokosowe a dokładnie jakie firmy jest najlepsze?? Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu, które kupić , żeby było najzdrowsze, najlepsze . Pozdrawiam i czekam na kolejne warsztaty w Poznaniu ;)

    • Marta, Marta ochotniczka? :P Ja najbardziej lubię real thai. Można kupić w puszce i w kartonie. Aczkolwiek w puszce lepiej się rozwarstwia po wstawieniu do lodówki więc jest lepsze do przygotowania kremów itp.
      :)

      • Marta Ka

        Marta ale nie ochotniczka, rozmawiałyśmy po warsztatach o wolnowarze ;) Już sobie zamówiłam taki u Gwiazdora ;) Dziękuję za odpowiedz odnośnie mleka kokosowego ;)

  • Anvariel

    Kiedy to danie wylądowało na moim talerzu patrzyłam na nie z lekkim nie dowierzaniem. „Ja się tym najem?” – pytałam. Popełniłam błąd, bo traktowałam to w kategorii owsianki, czym nie jest, a po której pewnie głód poczułabym szybko. Tymczasem najadłam się jak szalona :) Tylko nie wyszła mi taka ładna, chyba za słabo mieszałam. :)

  • Korazon

    ooo moja droga! śniadanie mistrzów. trochę zaryzykowałam, bo przetestowałam dzisiaj przed treningiem kolarskim, 100km pękło i dawno tak dobrze się nie czułam! po innych śniadaniach albo momentalnie byłam głodna, po tradycyjnej owsiance zarzyg na mocniejszych treningach a tu bingo! od niedawna testuję paelo i muszę przyznać, przekracza moje oczekiwania :-) dzięki!

  • ewa

    Kasiu, czy siemię musi byc odtluszczone?

  • Asia

    Pani Kasiu co uważa Pani za najskuteczniejsze przy zaparciach? Od kiedy jestem na Paleo (3 miesiące) mam problemy z wypróżnienie, których wcześniej nie miałam. Dodatkowo moja dietetyk dała mi wytyczne do stosowania dużych ilości probiotyków i nie wiem czy nie w tym leży problem. Zaczyna mnie to martwić, wiadomo co w jelitach to w głowie.

  • Klaudia Jajeśnica

    Jak to zrobiłaś że wygląda na gęste? Moje ma konsystencję wody 😉

  • Pytanie dlaczego odtłuszczony len, skoro najcenniejsze w lnie są tłuszcze omega 3?