Sorbet szarlotkowy (paleo, wegański)

Przyznaję się. Mam bzika na punkcie szarlotki. Mogłabym przemycać ten smak do różnych deserów. Na blogu pojawił się już szarlotkowy pudding chia a teraz czas na szarlotkowy sorbet bo majowy klimat temu sprzyja. Ta wersja sorbetu idealnie smakuje solo ale równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie jakiś kremowych lodów (na bazie mleka kokosowego albo dla niewrażliwych tradycjonalistów – śmietankowych). Przyznam szczerze, że całkiem przypadkiem wpadłam na świetny pomysł podania lodów – zamiast wafelka wydrążone jabłko. Myślę, że rolę wafelka idealnie spełniłyby również kokosowe lub kasztanowe tartaletki. Spróbujcie różnych kombinacji  i przede wszystkim przepisu poniżej!

Składniki

  • 1 kg twardych, słodkich jabłek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • ½ łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 1-2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
  • Sok z 1 cytryny

Wskazówki

  • ok 5 godzin
  • 12 gałek

Jabłka obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojone jabłka. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu aż zmiękną. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy. Uduszone jabłka studzimy i umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy miód i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę.

Z maszynką do lodów

Pojemnik maszynki mrozimy 24 godziny a masę lodową chłodzimy 30 min przed przyrządzaniem lodów. Następnie umieszczamy masę w pojemniku maszynki i włączamy na ok 40 minut. Następnie przekładamy prawie gotowe lody do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 2-3 godziny.

Bez maszynki do lodów

Masę lodową możemy dodatkowo ubić blenderem, żeby była bardziej puszysta. Następnie przelewamy ją do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 3-4 godziny. Lody wyjmujemy co 30 minut i dokładnie mieszamy.

Aby móc z gotowych lodów formować gałki wyciągamy je z zamrażarki na 30 minut przed podaniem.

Smacznego!

 

lody_szarlotkowe_4

lody_szarlotkowe_1

lody_szarlotkowe_2

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Wypieki Beaty

    Jakie pyszne, też uwielbiam szarlotki i jabłka – zjadłabym taką porcyjkę :)

  • Ala

    Zrobione. Są obłędne w smaku. Zostały nam resztki wiejskich jabłek, uchowały się w ciemnej piwnicy. Nastawiłam ocet jabłkowy i zastanawiałam się co zrobić z odpadem w postaci jabłek ;-) Już sam mus na ciepło był smaczny – taki też skonsumowało ze smakiem młodsze dziecko. Reszta rodziny wyrywała sobie sorbet z rąk.