Surowa tarta z musem z dyni (bezglutenowa)

Jak już pisałam mam spore zapasy dyniowego puree.  Wykorzystałam już część do przyrządzenia dyniowych muffinów. Kolejna okazja nadarzyła się w sobotę, kiedy zaprosiłam rodzinę na świąteczny obiad rozgrzewający po cmentarnych wojażach. Po dwóch daniach – kremie z dyni oraz gęsi pieczonej z dynią i jabłkami przyszedł czas na deser. Deserem była tarta z musem z dyni. Tak – była to prawdziwa dyniowa uczta! Na szczęście nikt nie narzekał. Zresztą zdziwiłabym się gdyby było inaczej. Na ogół jestem dość krytyczna w stosunku do swoich kulinarnych poczynań. Tym razem jednak muszę z całą nieskromnością stwierdzić, że tarta z musem dyniowym jest ba-je-czna.

A więc marsz do kuchni. Zróbcie puree, żeby mieć bazę do pysznych deserów!

Składniki

Spód

  • 3 garści migdałów
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 garść suszonych daktyli bez pestek
  • 4 suszone figi
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Mus

  • 1 szklanka dyniowego puree
  • 3/4 szklanki kremu kokosowego (gęstej warstwy oddzielonej z mleka)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0.5 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 0.5 łyżeczki ziela angielskiego
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • 2 żółtka jaj
  • 1/2 garści suszonych daktyli bez pestek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 - 2 łyżki ksylitolu

Wskazówki

  • ok 3 godz.
  • -18 °C
  • 10 porcji
  • śr. 25 cm

Migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, daktyle i figi zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 min. Następnie wyciągamy z wody (daktyle i figi odciskamy), wrzucamy do pojemnika malaksera, dodajemy olej kokosowy i miksujemy na średnio gładką, lepką masę. Tuż przed końcem dodajemy nasiona chia. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy na kształt tarty. Odstawiamy do lodówki.

W tym czasie namoczone wcześniej daktyle (przeznaczone na mus) mielimy razem z olejem kokosowym. Kiedy otrzymamy gładką masę dodajemy pozostałe składniki musu i mieszamy dokładnie mikserem.

Wyciągamy spód z lodówki, na środek wylewamy mus i rozkładamy go równomiernie. Ciasto wkładamy do zamrażarki na ok 2 godz. Wyciągamy na 30 min przed podaniem.

Smacznego!

dyniowa_2

dyniowa_th

dyniowa_3

Powiązane wpisy

Bezglutenowe muffiny dyniowe 28.10.2014
Bezglutenowe placki dyniowe 01.10.2014
  • Ciekawa sprawa, nie próbowałam jeszcze tarty na zimno zrobić.

  • gin

    Mmm, wygląda bajecznie :) Nie dziwię się, że goście byli zachwyceni :)

  • Michalina Ściborska

    a po co żółtka w masie? czym można je zastąpić niezwierzęcym?