Świąteczny schab z żurawiną

Przepis, który tu widzicie to wariacja na temat schabu z jabłkami z Polskiego Przewodnika Paleo. Na pomysł zastąpienia jabłek żurawiną wpadłam podczas przygotowań do paleo warsztatów świątecznych, które poprowadzę już za tydzień w Warszawie. Postanowiłam wypróbować ten przepis i jestem oczarowana! Połączenie mięsa ze słodko-kwaśną żurawiną jest wyjątkowo smaczne. Polecam schab z żurawiną gorąco na święta i nie tylko!

A wracając do warsztatów, zostały ostatnie wolne wejściówki więc jeśli się zastanawiacie to przejdźcie od myśli do czynów i spotkajmy się 17 grudnia przy garach :)

Składniki

Schab

  • 1 kg schabu bez kości
  • 250 g suszonej żurawiny
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży rozmaryn
  • Sól
  • 1 łyżka masła klarowanego

Marynata

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeży rozmaryn

Wskazówki

  • przygotowanie 30 min, pieczenie 40 min
  • 180 °C
  • 6 porcji

Schab nacinamy ślimakowo, tak aby powstał równy prostokątny płat. 1 łyżkę rozpuszczonego masła klarowanego mieszamy z miodem, musztardą, solą i posiekanym rozmarynem. Nacieramy całe mięso z obu stron i odstawiamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Żurawinę moczymy w ciepłej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z czosnkiem. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym aż się zeszkli. W połowie smażenia dodajemy posiekane czosnek i rozmaryn.

Żurawinę odsączamy z wody i siekamy drobno (możemy też zblendować na w miarę jednolitą masę, będzie się lepiej trzymać w roladzie). Solimy, pieprzymy i mieszamy z cebulą, czosnkiem i rozmarynem.

Powstałe nadzienie nakładamy na płat mięsa tak aby zostawić ok 2 cm od krawędzi. Schab zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem (i sznurek i wykałaczki należy wcześniej namoczyć).

Schab podsmażamy z każdej strony aby się lekko przyrumienił. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temp 180℃.

Czas pieczenia dobieramy wg schematu 40 min na 1 kg schabu (ważymy przed przygotowaniem).

Smacznego!

schab_2

schab_3

Powiązane wpisy

Szynka pieczona w boczku 19.11.2015
Bezglutenowe pierniczki 03.12.2014