Tartaletki ziemniaczane z burakami

Dzisiaj mam dla Was przepis na drugą z przekąsek z World Usability Day Kraków 2013  Tym razem coś na ząb dla amatorów paleo, bezglutenowców ale i wegan! Tartaletki są pozbawione jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego :)

Składniki

Ciasto

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mąki z żołędzi jadalnych
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • sól

Nadzienie

  • 500 g buraków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • garść świeżego tymianku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz i sól
  • ew umiarkowane ilości wody do podlania

Wskazówki

  • 40 min
  • 180 °C
  • 12 tartaletek

Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości. Odcedzamy, dodajemy olej kokosowy, starty ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko razem dokładnie ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z żołędzi cały czas wyrabiając ciasto. Właściwa konsystencja powinna przypominać ciastolinę.

Gotowym ciastem wykładamy metalową formę na muffiny (bez papierowych foremek!) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na ok 20 min. Po tym czasie przestawiamy piekarnik na grzanie z góry i dołu i zostawiamy tartaletki na kolejne 10 min. Gotowe tartaletki odstawiamy do ostygnięcia.

Surowe buraki trzemy na dużych oczkach.  W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy czosnek z cebulą (pokrojoną w piórka) aż się zeszklą. Dodajemy starte buraki, łyżkę octu i odrobinę wody (opcjonalnie). Dusimy na małym ogniu i pod przykryciem aż buraki zmiękną. Dodajemy przyprawy, posiekany tymianek i pozostały ocet balsamiczny.

Gotowe, ostudzone nadzienie wykładamy do tartaletek. Całość najlepiej się komponuje jeśli ciasto odstawimy na noc w suchym miejscu i tuż przed podaniem dodamy nadzienie.

Smacznego!

 

Tartaletki ziemniaczane

Wartości Odżywcze

porcje 1 tartaletka
kCal 75
białko 1.8 g
węglowodany 13.7 g
tłuszcz 0.65 g
  • ada.

    a jak będę chciała to zrobić w formie jednej tarty, to z nadzieniem czas pieczenia będzie taki sam?

  • Pindzia

    ciekawa jestem czy to ciasto ziemniaczane po upieczeniu nie jest mocno twarde.

  • Agnieszka

    Czym można zastąpić mąkę z żołędzi? Niestety u mnie nigdzie jej nie ma.

    • Jakąkolwiek inną :)

  • Agnieszka Marzec

    Moje ciasto niestety nie wyszło. Konsystencja była klejąca się, a nie chciałam dawać już więcej mąki, bo i z tą ilością w smaku było gorzkawe. Po upieczeniu w ogóle nie przypomina tartaletek, jest ciemne, wręcz jakby z kakaem! Zupełnie inne niż na zdjęciu.
    Czy ziemniaki trzeba ostudzić przed ubijaniem? Dodałam mąkę z żołędzi z Darów natury. A jaka była Twoja Kasiu?