Tort czekoladowy – bez glutenu, bez nabiału, paleo

Znacie to uczucie, kiedy zrobicie coś co osiąga rangę kultowego i potem wszyscy chcą, żebyście to powtarzali aż wychodzi Wam bokiem? Pół biedy kiedy są to naleśniki albo gofry albo grasica z kurkami. Gorzej jeśli jest to efektowny tort bezowy, którego wykonanie zajmuje (przynajmniej przy moim piekarniku) ok 2 dni. Po kilku rodzinnych imprezach przeklinałam dzień, w którym wpadłam na ten przeklęty przepis. Od dłuższego czasu obiecywałam sobie, że w końcu zrobię taki prawdziwy tort paleo, który nie będzie ode mnie wymagał suszenia blatów bezowych na szczycie meblościanki w słoneczny i suchy dzień. I noc.

I w końcu pojawiła się okazja. Urodziny siostrzeńca. Tuż przed moimi zawodami. Idealnie, nieprawdaż?

No więc tort #1 robiłam w totalnych nerwach bo moja (skrupulatnie pilnowana) waga dzień przed ważeniem i startem skoczyła mi nie wiedzieć czemu o 1,5 kg w górę. W związku z tym tego dnia nie jadłam nic poza jajecznicą i tatarem z kaczki. Nie próbowałam nic. Nawet nie oblizałam łyżki, nawet palca. Nic, null, nada.

Na imprezie tego samego dnia również musiałam obejść się smakiem rzucając tęskne spojrzenia w stronę… sałatki jarzynowej i kiełbasy.

Nie przyszło mi też do głowy sprawdzić jakikolwiek standardowy przepis na biszkopt  (bo po co?) aż do momentu gdy miałam podzielić go na blaty. I jakimś cudownym zrządzeniem losu wyszedł… idealnie! Puszysty i wilgotny zarazem. Nie musiałam go niczym nasączać. Zjadłam go tuż po ważeniu a przed startem. Idealna przedtreningówka napakowana węglowodanami i tłuszczem ;)

Piszę o tym wszystkim bo drugie podejście (#2), specjalnie do zdjęć, zakończyło się klapą. Załamana spojrzałam do przepisu zapisanego tuż po cudownej improwizacji (#1) i zorientowałam się że zapomniałam dodać mąki kokosowej. Musiałam więc zrobić trzeci (#3) tort w ciągu tygodnia, tym razem postępując dokładnie wg notatek.

A więc uprzedzę pytania typu „czy można użyć takiej mąki zamiast takiej?” – NIE.

Możecie użyć oleju kokosowego zamiast tłuszczu kakaowego ale w przypadku masy może to wpłynąć na zwartość i trwałość. Tłuszcz kakaowy po prostu rozpuszcza się w wyższych temperaturach więc wykonana z  niego masa będzie trwalsza.

A więc bierzcie i korzystajcie! Ja mam taki przesyt słodyczowy, że z radością pozbyłam się dziś ponad połowy tortu na rzecz (zawsze) głodnych amatorów sportów siłowych ;)

Składniki

Biszkopt

  • 5 jaj
  • 2 średnie, bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżki tłuszczu kakaowego (lub oleju kokosowego)
  • 4 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki kakao
  • 80 g mąki kasztanowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

Masa

  • 1 litrowy karton mleka kokosowego w stanie stałym (bez wody) - polecam House of Asia - skład nie jest idealny ale konsystencja najlepsza do tego typu zastosowań
  • 3 łyżki tłuszczu kakaowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 laska wanilii
  • (opcjonalnie) rozmrożone wiśnie bez pestek

Na wierzch

  • 1 garść płatków suszonego kokosa
  • 1 garść orzechów włoskich (pomiń jeśli unikasz produktów mogących działać prozapalnie)
  • ok 1-2 łyżeczek miodu
  • sól wedle uznania

Wskazówki

  • ok 4-5 godzin (w tym 40 min. pieczenia)
  • 180 °C
  • 12 kawałków
  • tortownica o średnicy 22 cm

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę smarujemy olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Tłuszcz kakaowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ściągamy z ognia i cały czas mieszając dodajemy miód i kakao. Zostawiamy do ostudzenia.

Banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Mąkę kasztanową przesiewamy razem z sodą oczyszczoną.

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, ale na mniejszych obrotach, dodajemy zmiksowane banany, żółtka i masę kakaową. Nie przerywając miksowania dodajemy obie mąki łyżka po łyżce. Kiedy ciasto będzie jednolite dodajemy ocet jabłkowy.

Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut. Gotowość biszkoptu sprawdzamy nakłuwając wykałaczką – powinna wyjść sucha.

Biszkopt odstawiamy na bok aż wstępnie ostygnie i opadnie. Właściwie zrobiony biszkopt powinien mieć równą powierzchnię. Zapadnięty oznacza zakalec.

Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i pozwalamy mu przeschnąć.

Aby przygotować krem rozpuszczamy tłuszcz kakaowy w kąpieli wodnej. Ściągamy z ognia, dodajemy miód, kakao i ziarna wyskrobane z laski wanilii. Dokładnie mieszamy i studzimy. Ta masa nie powinna być zbyt gęsta.

W mikserze ubijamy mleko kokosowe (w stanie stałym), dodajemy ostudzoną masę kakaową. Tu możemy dodać jeszcze kakao w proszku jeśli chcemy osiągnąć bardziej intensywny kolor lub większą gęstość. Masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Pojemnik musi być zamykany, inaczej masa przejdzie zapachami lodówki.

Ostudzony i osuszony biszkopt przecinamy długim i ostrym nożem na trzy blaty. Możemy sobie pomóc nacinając go wstępnie pętlą z nitki, zaznaczając drogę cięcia.

Na każdy blat nakładamy warstwę masy grubości ok 2 cm i rozprowadzamy równomiernie, możemy powciskać rozmrożone i odsączone z soku wiśnie. Masę nakładamy też na wierzch i boki tortu. Najlepiej do tego celu wykorzystać łopatkę do tortów.

Tort z masą wstawiamy do lodówki (najlepiej pod przykryciem) na ok 1 godzinę.

Na patelni prażymy posiekane płatki kokosa (mniej wrażliwi mogą dodać posiekane orzechy włoskie). Po uprażeniu i odstawieniu polewamy miodem i solimy obficie. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wierzch tortu przed podaniem możemy posypać startą czekoladą i przygotowanymi wcześniej płatkami kokosowymi (i orzechami).

Smacznego!

IMG_0083_fb tort_2 tort_3

 

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Jest absolutnie boski z wyglądu!

  • Hubert Wilk

    Potrzebuję pomocy – czym jest tłuszcz kokosowy? W Google wyskakuje mi że to olej, ale rozumiem że nie o olej tu chodzi

    • Tłuszcz kakaowy :) Zwany też masłem kakaowym.

      • Anna Wojtaś

        w przepisie (masa) napisałaś: „rozpuszczamy tłuszcz kokosowy w kąpieli wodnej” – to jaki powinien być ? kokosowy? czy kakaowy ?

        • Kakaowy. Poprawione.

          Aczkolwiek tak jak napisałam we wstępie:

          Możecie użyć oleju kokosowego zamiast tłuszczu kakaowego ale w przypadku masy może to wpłynąć na zwartość i trwałość. Tłuszcz kakaowy po prostu rozpuszcza się w wyższych temperaturach więc wykonana z niego masa będzie trwalsza.

  • Agata Zabłocka

    żółtek nie mogę znaleźć. nie ma ich w biszkopcie?

    • Haha! Dzięki za czujność, zaraz dodam :)

  • Martyna

    Czy biszkopt mozna zrobic jednego dnia, a następnego dnia zrobic masę i wtedy go dokończyć? Czy tutaj tez zasada jest taka ze jak troche tort poleży to przegryza sie smaki i bedzie lepszy? :)

    • Tak, ja pierwszą wersję robiłam na raty :) Myślę, że nawet idealnie wyjdzie jeśli najpierw zrobimy biszkopt i masę i złożymy następnego dnia. Biszkopt odleży swoje a masa stężeje mocno w lodówce.

      • Martyna

        A czy jeżeli kupiłam mleko kokosowe innej firmy i nie ubilo sie bo nie posiadało stałej części, to ma szanse stężeć w lodowce czy masa jest juz bezużyteczna?

  • Biszkopt już się studzi a masa siedzi w lodówce. Kupiłam mleko kokosowe Amaizin w puszcze i śmietanka kokosowa się nie ubiła, rozwarstwiło się wszystko :/ Szkoda mi było jej wyrzucać, dodałam więcej roztopionego tłuszczu, zblenowałam wraz z masą kakaową na gładko. Zaglądałam do lodówki i widzę, że krem zaczyna gęstnieć więc jest uratowany :D Myślę, że będzie pysznie !! Dzięki wielkie za ten przepis bo zupełnie nie wiedziałam co upiec na 40-ste urodziny mojego Wikinga:)

  • Jagoda T

    hej, mam pytanie odnośnie „1 litrowy karton mleka kokosowego w stanie stałym (bez wody)” – jaką to ma % zawartość kokosa? Ja kupuje pewnej firmy i % kokosa w ich produktach od 95% się zaczyna a kończy chyba na 10%….

    • Najważniejsze, żeby mleko a raczej część kremu miała konsystencję masła.

  • Dellix

    @Kasia CookItLean
    Zwykłe mleczko kokosowe house of Asia będzie Ok? Czy śmietanka kokosowa? A co powiesz na Real Thai? Ono ma lepszy skład i więcej tłuszczu niż mleczko house of Asia ale nie ma tych zagęstników wiec nie wiem czy będzie sie trzymać?

    • Zwykłe mleczko House of Asia w puszce nie jest tak gęste. Real Thai różnie. Czasem to w puszce ma odpowiednią konsystencję. Chodzi o to, żeby był bardzo gęsty krem o konsystencji masła.

  • Wygląda genialnie. Z pewnością kiedyś wypróbuję.

  • Sylwia

    A jeśli chcę zrobić biszkopt bez kakao to wyjdzie mi czy powinnam dodac np. więcej mąki?

    • Dodaj tyle samo mąki kasztanowej :)

  • Justyna

    czy mogę użyć jednego rodzaju mąki ? który polecasz ?

    • Jak we wstępie :)

      „A więc uprzedzę pytania typu “czy można użyć takiej mąki zamiast takiej?” – NIE.” ;)

      To biszkopt. Biszkopty są kapryśne. Zrobiłam raz bez kokosowej i nie wyszedł. Sama kokosowa za to będzie za ciężka. Możesz eksperymentować ale ja nie biorę za to odpiwiedzialności ;)

  • Alicja Gajewska

    Czym mogę miód zastąpić w biszkopcie? Czy biszkopt wychodzi puszysty?

  • Ania

    Pytanie za 100 punktów – czy można czymś zastapic banany? Jesli tak, czy dosłodzic masę?