Zapiekanka warzywna z chorizo

Znacie te krótkie filmy na facebooku, w których przedstawiane są proste przepisy na smaczne dania (wiem, zwykle są to słodycze) ? Czasem czerpię z nich inspirację, tak jak w przypadku przepisu który znajdziecie poniżej.

Pozornie niby nic szczególnego, można by pokroić w kostkę i udusić ale czasem warto poświęcić odrobinę więcej czasu, żeby zjeść obiad ze smakiem i przyjemnością nie tylko dla kubków smakowych ale i dla oczu.

Spróbujcie sami!

Składniki

Sos

  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0.5 łyżeczki oregano
  • sól
  • 1.5 szklanki przecieru pomidorowego

Cześć właściwa dania

  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 mała żółta cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 pomidory (najlepiej pomidory lima)
  • 1 pętko chorizo

Wskazówki

  • Przygotowanie 10 min, pieczenie 30 min
  • 190 °C
  • 3 porcje
  • średnica 22 cm

Na żeliwnej patelni dostosowanej do piekarnika rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę razem z posiekanym czosnkiem. Dodajemy zioła i przyprawy a następnie przecier pomidorowy. Dusimy kilka minut.

Warzywa i chorizo kroimy w równe plastry i układamy dookoła patelni. Moje chorizo był mniejsze niż warzywa więc układałam dwa plastry zamiast jednego.

Tak przygotowaną kompozycję oprószamy jeszcze solą i ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy OK 30 min.

Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną pietruszką, możemy podawać solo albo z ryżem.

Smacznego!

P.S. Jeśli nie macie takiej patelni możecie przygotować sos na zwykłej i całość zapiekać w formie do tarty.

  • Magda Dżej Zi

    Czy mozesz napisać jaka to patelnia,tzn. jakiej firmy :)? Akurat poluję na taki sprzęt:).

    • Niestety nie pamiętam. Upolowałam ją w TK MAXX. Na domiar złego po sfoceniu zapiekanki wstawiłam ją na płukanie do zmywarki, zapomniałam i została na noc. Przestrzegam – musiałam się jej pozbyć bo cała zardzewiała :(