Brukselka zasmażana z boczkiem

Część z Was może pomyśleć, że ostatnio nie gotuję. Otóż nie! Gotuję więcej niż kiedykolwiek do tej pory (dwa-trzy niezbyt proste dania dziennie). Sęk w tym, że robię to głównie po to, żeby zilustrować czyjeś przepisy. Nie mogę się więc nimi z Wami podzielić. Z drugiej strony zjadamy z K. większość tego co gotuję (a nawet sporo zostaje) więc ciężko by było moralnie ugryźć gotowanie na bloga. Na szczęście znalazłam przepis archiwalny.  Smakowita brukselka zasmażana, idealna jako dodatek do obiadu albo samodzielny posiłek. To przepis inspirowany daniem Jamie Olivera ale mocno uproszczony i pozbawiony cukrowych pułapek. Spróbujcie koniecznie!

Składniki

  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 czerwona cebula
  • 500 g brukselki
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • ¼ szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka tymianku
  • sól
  • pieprz

Wskazówki

  • 15 min.
  • 2-3 porcje

Z brukselki ściągamy wierzchnie liście, odcinamy pozostałości łodygi i wrzucamy do malaksera. Siekamy delikatnie korzystając z trybu pulsacyjnego.

Na patelni podsmażamy boczek i cebulę pokrojne w kostkę. Dodajemy brukselkę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy ocet balsamiczny, starty czosnek, tymianek i przyprawy. Mieszając smażymy jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego!

brukselka_2

brukselka_3

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • mopswkuchni.net

    Kocham brukselkę. Piękne zdjęcia.

  • zolwica

    Ja kocham brukselkę jeszcze bardziej, ale jakoś tak mi się smutno zrobiło jak zobaczyłam moje ulubione kuleczki poszatkowane, bo to co w niej uwielbiam najbardziej – to dogryzać się do jej wnętrza ;) Chyba jutro zrobię podobną brukselkę, ale nie będę miała serca jej szatkować, za to dodatki z przepisu będą niezmienione :)

  • Nie pamiętam,kiedy ostatnio jadłam brukselkę, a właśnie mi boczek zalega w lodówce. Pięknie sfotografowałaś to podejrzewam niełatwe w stylizacji danie :)

  • Kasia

    Zrobiłam, wychodzi pysznie. Proste i pyszne i jeszcze ta zapomniana (przeze mnie) brukselka. Dziękuję za ten przepis:)