Paleo trufle, czyli kulki mocy

Pamiętacie mój ostatni przepis na sernik? Skorzystałam w nim z przepisu Justyny na spód do ciasta. Okazuje się, że ten prosty przepis jest niesamowicie uniwersalny i można go wykorzystać do różnych celów. Kiedyś przygotowałam K. kulki mocy (inaczej paleo trufle) na wyjazd w skały. Po grupowych testach okazało się, że to strzał w dziesiątkę.

Potem wzięłam je ze sobą na warsztaty Healing Diet. Tam rozeszły się w mgnieniu oka i wielu z Was pytało mnie o przepis. Nie pozostało mi więc nic innego jak uwiecznić kulki i podzielić się z Wami detalami, które znajdziecie poniżej.

Składniki

  • 200 - 250 g wiórków kokosowych
  • ok 60 g suszonych daktyli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 szczypta soli
  • opcja1: 1 łyżka surowego, sproszkowanego kakao
  • opcja 2: 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • opcja 3: 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej wanilii
  • ok. 1 łyżki drobno mielonej mąki kokosowej

Wskazówki

  • 1,5 godziny
  • ok 25 kulek

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok 15 minut. Wiórki sypiemy na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając prażymy aż się zrumienią (uwaga, łatwo je przypalić!).

Uprażone wiórki umieszczamy w misie malaksera, dodajemy daktyle i połowę wody, w której się namaczały oraz wybrane dodatki (dokładny skład mojej przyprawy piernikowej znajdziecie w przepisie na pierniczki). Miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy.

Z masy lepimy kulki, obtaczamy je w mące kokosowej i odstawiamy do lodówki aż stwardnieją (godzina powinna wystarczyć).

Smacznego!

trufle2

trufle3

trufle4

trufle5