Sałatka z kozim serem, burakiem i rzeżuchą

Idzie wiosna i robi się coraz cieplej.  W sklepach pojawia się coraz więcej zielonych produktów ku uciesze moich oczu i rozpaczy portfela (ceny są jeszcze poza sezonowe). Jest jednak coś, co kosztuje grosze i idealnie przywołuje wiosenne wspomnienia z dzieciństwa. To rzeżucha! W moim domu rodzinnym rzeżucha była hodowana zawsze w ten sam sposób. Razem z mamą wybierałyśmy najbardziej foremną miskę, umieszczałyśmy w większym talerzu i starannie pokrywałyśmy tą konstrukcję watą. Potem watę dokładnie spryskiwałyśmy wodą i oblepiałyśmy namoczonymi wcześniej ziarnami rzeżuchy.

W dzieciństwie rzeżucha najlepiej smakowała z kromką chleba posmarowaną masłem. Teraz takie połączenie jest dla mnie totalną abstrakcją ale postanowiłam powrócić do tych „pospolitych” kiełków w nowej, sałatkowej odsłonie. Muszę przyznać, że wyszło pysznie. Rzeżucha komponuje się idealnie z pozostałymi składnikami, za którymi również przepadam: kozim serem i burakami.

Sałatkę przygotowałam już kilka razy aż całkiem zużyłam domową uprawę rzeżuchy. Cóż. Muszę posiać kolejną partię :)

Składniki

  • 1 garść roszponki
  • 1 garść młodego szpinaku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1/2 ugotowanego buraka
  • 6 plastrów rolady koziej, pleśniowej
  • kiełki rzeżuchy wg uznania (ja lubię dużo!)
  • 1 łyżka miksu ziaren (słonecznik, dynia, orzechy pinii)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Wskazówki

  • 10 min
  • 1 porcja

Na talerzu układamy liście szpinaku, bazylii i roszponkę. Na liściach układamy plastry rolady koziej.

Ugotowanego buraka obieramy ze skóry i kroimy w drobne paseczki (wersja dla niecierpliwych – ucieramy na tarce o grubych oczkach) i dodajemy do sałatki.

Całość posypujemy solidną porcją rzeżuchy, dodajemy ziarna i polewamy sosem – oliwą dobrze zmieszaną z octem balsamicznym.

Smacznego!

goat cheese and sprouts salad

goat cheese and sprouts salad

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 254
białko 11 g
węglowodany 5.3 g
tłuszcz 22 g