Sałatka z kozim serem i prażonymi migdałami

W sobotę moja mama obchodziła urodziny. Jak zwykle przy takich okazjach zostałam poproszona o przygotowanie czegoś dla gości. Szczerze mówiąc przygotowanie takiego prezentu sprawia mi więcej radości niż buszowanie po sklepach w poszukiwaniu czegoś, czego obdarowany jeszcze nie ma ;) Chciałam uniknąć zawsze obecnej na imprezach „sałatki z tuńczykiem” albo co gorsza „jarzynowej”. Pomyślałam, że pomieszanie smaków słodkich i słonych będzie idealne na babski wieczór :) Wielka misa wypełniona po brzegi dość szybko opustoszała.

 

Składniki

  • dwa plasterki rolady z sera koziego (ok 20 g)
  • mała garść mixu sałat
  • mała garść rucoli
  • mała garść szpinaku baby
  • kilka listków bazylii
  • 1,5 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • odrobina sosu balsamicznego

Wskazówki

  • 15 min
  • 1 porcja

Na talerzu układamy sałatę, szpinak i rucolę, dodajemy listki bazylii, żurawinę i pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.  Na wierzchu kładziemy plasterki sera koziego. Na końcu całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi (prażymy na patelni bez tłuszczu aż się trochę zrumienią) i skrapiamy sosem balsamicznym.

Sałatka z kozim serem

Sałatka z kozim serem

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 173
białko 7 g
węglowodany 10 g
tłuszcz 13 g