Tatar – nie tylko z polędwicy!

Wiecie jakie jest moje ulubione danie? Tatar! A wiecie dlaczego? Bo jest prosty i można go przyrządzić ekspresowo, nie brudząc nic poza deską do krojenia i dwoma talerzami. Mało? No dobrze. Tatar to jedno z dań, po którym czuję się idealnie! Po takim obiedzie czuję przyjemną sytość i zero obciążenia. Trawi się szybko i dostarcza mnóstwo wartościowych składników odżywczych.

Oczywiście należy pamiętać, żeby mięso na tatara pochodziło z jak najlepszego źródła (Kraków ma łatwo, bo na Targ Pietruszkowy przyjeżdża OIKOS ze swoim ekologicznym mięsem). Nie musi to być jednak polędwica, rujnująca kieszenie smakoszy. Właściwie może to być każda część wołowa (nawet serce) ale delikatniejszym entuzjastom mięsa polecam łopatkę lub udziec.

To już mój drugi przepis na tatara, tym razem podaję nie tylko inną część ale też inne dodatki. Takie zestawienie zdobyło mój żołądek a z nim moje serce :)

Składniki

  • 400 g łopatki wołowej (lub udźca)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 małe ogórki kiszone
  • kilka suszonych pomidorów (suchych, nie z oleju)
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • pieprz i sól

Wskazówki

  • 10 minut
  • 2 porcje

Uwaga! Pomidory dobrze zalać wcześniej ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin (np. na noc). Tak rozmiękczone pomidory możemy też zalać oliwą – będą o wiele zdrowsze niż te sklepowe.

Z mięsa usuwamy przerosty. Następnie kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki, plasterki w paski i potem siekamy. Osobiście odradzam mielenie mięsa na tatara, to zupełnie nie to samo, nie chcemy pasztetu prawda? ;)

Tatara układamy na talerzu, robimy wgłębienie i umieszczamy w nim jedno żółtko lub dwa (przed rozbiciem jaja parzymy skorupkę).

Paprykę, ogórki i suszone pomidory siekamy drobno (tak jak mięso). Natkę pietruszki również. Na talerzu wokół mięsa układamy wszystkie posiekane warzywa i łyżeczkę masła. Mięso oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą himalajską.

Przed zjedzeniem mięso mieszamy dokładnie z wszystkimi dodatkami.

Smacznego!

tatar_top

 

Powiązane wpisy

Stek z serca wołowego 14.11.2014
Paleo Bibimbap 01.02.2014