Zapiekana rolada kozia na duszonych burakach

Jest późno i wyjątkowo nie mam natchnienia na wstęp. Przepis, który poniżej zaprezentuję zastosowałam już kilka razy więc miejcie pewność, że jest dobrze przetestowany ;) Sprawdzał go również K., który ogólnie nie przepada ze serami z wyższej półki. Początkowo podałam zapiekany ser kozi z sałatką jednak uzyskał kiepską recenzję – „mdły, nie da się zjeść całego”. Pomyślałam więc, że przyda się jakiś kontrastowy smak. Jak się okazało towarzystwo buraczków z octem balsamicznym i tymiankiem to strzał w dziesiątkę.

Zresztą nawet teraz, podczas obróbki zdjęć nie mogłam opanować cieknącej ślinki. Sami spójrzcie na ostatnie zdjęcie. Nie robicie się głodni? ;)

Składniki

Rolada

  • 1 plaster rolady koziej dojrzewającej (ok 120 g)
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka mielonych pistacji
  • 1/2 jajka

Buraki

  • 1 burak
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku

Wskazówki

  • 15 min
  • 1 porcja

Buraka dzień wcześniej gotujemy do miękkości. Przed podaniem ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Dodajemy tymianek, wodę i dusimy kilka minut aż woda wyparuje. Zmniejszamy jeszcze ogień, dodajemy ocet balsamiczny i dusimy jeszcze ok 2 minut.

Roladę maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mielonych migdałach i pistacjach i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy pod przykryciem z każdej strony aż się zarumieni.

Podajemy na duszonych burakach i jemy ze smakiem. Naprawdę… palce lizać!

aged goat cheese baked

aged goat cheese baked

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 428
białko 27 g
węglowodany 8 g
tłuszcz 31 g