Noworoczny Detoks Cukrowy (edycja 2015)

Już jutro Sylwester, niektórzy z nas już mają wyrzuty sumienia po świątecznym obżarstwie (nazwijmy rzeczy po imieniu ;)). Znowu zostałam poproszona o zorganizowanie kolejnej edycji detoksu. Co miałam zrobić? Odmówić?! Nieee…. zwłaszcza, że ta edycja będzie szczególna. Rok temu, mniej więcej o tej samej porze, też pierwszego poniedziałku po Sylwestrze rozpoczął się pierwszy detoks cukrowy. Mamy więc rocznicę!

A więc jeśli:

  • chcesz po świętach zrzucić kilka nadmiarowych kilogramów i nie wiesz od czego zacząć
  • chcesz poprawić rzeźbę swojego ciała a idzie Ci ciężko
  • odczuwasz ciągłe zmęczenie i senność
  • odczuwasz wilczy głód ukierunkowany na słodycze

Weź udział w detoksie!

Tradycyjnie załączam tabelę. Zapoznajcie się z nią szczegółowo! Pierwsza i druga (choć w mniejszym stopniu) kolumna to Wasza lista zakupowa na najbliższe 21 dni. Trzecia, prawa kolumna to lista produktów, których należy bezwzględnie unikać. Bez wyjątku!

noworoczny_detoks2_tabela

A tutaj link do wersji PDF – do wydrukowania i powieszenia na lodówce ;)

Detoks cukrowy to hardkor, to prawdziwe wyzwanie, ale zapewniam – warto! Jeśli jeszcze się wahacie, zapoznajcie się z podsumowaniami z pierwszej edycji:

Jeśli boicie się, że doznacie kulinarnego szoku i nie będziecie mogli się odnaleźć we własnej kuchni podaję linki do przepisów:

Często w trakcie detoksu pojawia się mnóstwo pytań więc, żeby nie odpowiadać wciąż na te same pytania zebrałam je w FAQ. Zapoznajcie się KONIECZNIE przed rozpoczęciem akcji.

Tradycyjnie zapraszam do wydarzenia na Facebook. Tam będziemy się wspierać, motywować i inspirować kulinarnie! Będziemy uprawiać regularny foodporn chwaląc się zdjęciami posiłków i przepisami.
Zaczynamy w poniedziałek 5 stycznia więc jest jeszcze kilka dni na zaproszenie krewnych i znajomych do wspólnej walki z cukrem!

Zapraszam do udziału :)
Zapraszam do udziału :)

Powyższy artykuł ma charakter edukacyjny i nie może być traktowany jako substytut fachowej wiedzy lekarskiej/specjalistycznej. Autorzy cookitlean.pl nie biorą odpowiedzialności za sposób wykorzystania zawartych w nim informacji przez czytelników.

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • tak się zastanawiam, jak oceniasz szansę przejścia przez ten detoks przez osobę, która jest wege – dieta prawie wegańska, jem jajka i czasem zdarza mi się wypić kefir, jak organizm woła „daj!” ;) będę wdzięczna za (p)odpowiedź :)

    • Hej, zobacz do FAQ tam jest trochę na ten temat :) Generalnie nie będzie to łatwe. Znacznie łatwiej by było, gdybyś np jadła jaja.

      Możesz też spróbować zmodyfikować trochę detoks pod siebie dodając jednak soję ale najzdrowiej w sfermentowanej postaci (tofu, tempeh).
      Kefir jest spoko ale nie wiem, czy to jednak nie za mało białka.

  • MANIA

    hell yeah! :) a ja mam pytanie odnoscie whey protein: czy nie siadaja po tym nerki? tak mnei doszlo :) ja mam wogole mocznik we krwi podwyzszony od nadmiaru bialka w diecie (chyba) i czy w tym wypadku dalej ladowac bialko?:) dziekuje a tak pozatym to tylko ziemniaki slodkie musze wyrzucic i jestem gotowa:)

    • Wheya stosujemy tylko potreningowo i nigdy zamiast właściwego posiłku :) Nie słyszałam, żeby ktoś zdroworozsądkowo podchodzący do wheya uszkodził sobie nerki :)

      Nikt nie każe też „ładować białka”. Tu przede wszystkim zmniejszamy ilość węgli (tylko na czas detoksu!) i co za tym idzie podnosimy udział tłuszczu w diecie :) Możesz np jeść białko na śniadanie i na obiad a kolację zrobić sobie już warzywną (z dodatkiem zdrowego tłuszczu).

      Zapraszam! :)

    • Ateora

      Może warto zapoznać się z tym materiałem: http://www.instytutzdrowegozywienia.pl/2014/11/dna-moczanowa.html#more
      bo to może nie białko a fruktoza powoduje szkody?

  • m

    czy chleb żytni ziarnisty na zakwasie też należy wyeliminować?

    • Anka Anna

      Tak, na czas detoksu eliminujemy w ogóle chleb.

  • sperczil

    A ja mam pytanie, które mnie nurtuje po przeczytaniu list. Chodzi o składnik, który będzie mi wybitnie ciężko wyeliminować… dlaczego ciecierzyca jest „be”?

    • Cześć, powiem szczerze, że ja usunęłam wszystkie strączki z diety i nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie. Muszę zapytać u źródła czyli na forum Diane Sanfilippo. Dam znać jak dostanę odpowiedź :)

      • Ateora

        Węglowodany wpływają na nierównowagę flory bakteryjnej. O tych szczegółach można poczytać w pracy dr. Haasa czy też dr. Elaine Gottschall. W szczegółach wyjaśniają dlaczego węglowodany wywołują wzdęcia, bóle brzucha czy też inne świsty w żołądku itd.

        Sama na sobie się przekonałam, że fruktoza potrafi nabroić. Przez kilka miesięcy miałam silne bóle brzucha około 3ciej w nocy (byłam już na bezglutenie od wielu miesięcy). Ból mnie wybudzał, nie mogłam oddychać bo to był taki silnie skręcający ból. Lekarze zapowiedzieli, że rozwija się Crohne albo wzjg i nic nie mogą zrobić. Trzeba czekać aż będą mogli podać jakieś tam leki. Ale zaczęłam szukać na własną rękę – dzięki że internet jest na świecie – i znalazłam że mogą takie bóle brzucha wywoływać: jajka, orzechy, owoce (fruktoza) lub nabiał. Wcześniej miałam etapy nie jedzenia jajek, orzechów czy nabiału i ból był. Spróbowałam i zminimalizowałam na 3 tygodnie owoce – max 1 jabłko dziennie. I ból od 1.5 roku nie wrócił:-) A zjadam już więcej fruktozy niż jabłko:-)

        Węglowodany też karmią różne bakterie na ciele – co jakiś czas robię dietę intro scd (ma małą ilość węglowodanów typu przecedzony sok jabłkowy własnoręcznie robiony, czy gotowana marchewka) i po tym zwykle znikają mi dziwne objawy skórne jak miejsca gdzie ciągłe schodziła mi skóra.
        Wzdęcia czy inne reakcje to efekt bakterii jelitowych, których nie powinniśmy mieć. Te bakterie mają też swoje efekty przemiany materii (gazy, kwasy i inne) które wpływają na nas negatywnie, na nasze mózgi itd. Stąd też tak ważna jest równowaga flory bakteryjnej. Czytałam badania jak to skład flory bakteryjnej wpływa na humor, nastrój – na myszach robiono przeszczepy. Także wszystko się ze sobą łączy:-)

        Generalnie przekonałam się, że sama dieta bezglutenowa to za mało w leczeniu jelit. Pomagają wprowadzone enzymy trawienne czy też kwas solny, likwidacja węglowodanów złożonych.. Człowiek jakby na nowo uczy się trawić i przyswajać składniki odżywcze:-)
        I na żywienie patrzę jak na składniki odżywcze i to bioprzyswajalne. Strączkowe nie należą do łatwo przyswajalnych składników, i jeśli chodzi o ich wartości odżywcze są dużo niższe niż w jajkach czy mięsie.

        • Pytająca

          Hej, widze, ze duzo wiesz na ten temat. Zauwazylam, ze u osob z IBD to wcale nie gluten ale wlasnie niektore cukry powoduja problemy. Co wiecej to sie pogarsza z czasem. Moze Ciebie tez dotyczy ten problem? Jesli chodzi o flore mikrobiologiczna to akurat jest to temat sporny. Niektore gaz w jelitach sa jak najbardziej potrzebne gdyz chronia przed nowotworami (poczytaj o SCFA). Ale jesli masz jakas chorobe jelitowa to wcale dla Ciebie to nie musi byc zdrowe. Co do fasol to seria badan pokazala ktore fasole sa szkodliwe, a ktore zdrowe. Juz Ci teraz nie powiem jaki byl wynik bo czytalam dawno temu. Ogolnie najzdrowsze jest jedzenie blonnika i unikanie cukrow prostych. Co wiecej nie ma nic gorszego niz zalegajace w jelotach jedzenie bo wtedy zaczyna gnic i bakterie produkuja toksyczne metabolity wtorne. Zeby bylo smiesznie, jem to wszystko co w detoksie jest wykluczone (poza slodyczami) i nie mam nigdy chcicy na slodkie a moj profil metaboliczny pokazuje wybitnie zdrowe jelito (tyle, ze jestem trawozerna wiec unikam szkodliwych substancji produkowanych z miesa).Takze jest to sprawa bardzo indywidualna. Najwazniejsze aby dobrze poznac swoje cialo i swiadomie dobrac najzdrowsza diete. Przewaznie nasze cialo wie czego potrzebuje i trzeba go tylko umiec sluchac

          • Ateora

            Mam celiakie, i jak każdy celiak nie trawię glutenu (to substancja niejednorodna, suchy gluten pszenny zawiera 70-9-% białka, 5-10% cukrowców głównie skrobiowe, 5-10% tłuszczów i sole mineralne) i nie trawię wielocukrów jak skrobię – w końcu wchodzi w skład glutenu.
            Co do gnicia to dlatego wspominam o kwasie solnym, enzymach. Dieta scd opiera się na przeszło 50cio letnich badaniach dr Haasa. Zauważył on, ze dzieci z chorobami jelit (celiakią, ibd) potrafią trawić i przyswajać białko, trawią tłuszcze ale ich nie przyswajają i nie trawią i nie przyswajają cukrów. Dlatego dieta ma swoje etapy. Ale często trzeba też podać kwas solny i enzymy. Jeśli nie wydzielamy kwasu solnego (a z wiekiem wydzielamy go mniej, niektórzy obniżają go lekami na zgagę) to wtedy może dochodzić do wspomnianego przez Ciebie gnicia w żołądku. Nie jedzenie mięsa nie rozwiązuje problemu. Generalnie człowiek potrzebuje dobrej jakości białka, zwłaszcza tarczyca u kobiet. A po za tym dostarczamy kwasy tłuszczowe, kolagen i wiele wiele innych związków – i mam na myśli tutaj głównie podroby. W końcu kiedyś to wątróbka pomagała ludziom z anemią nie umierać.

            W każdym razie jeśli nie mamy tego kwasu solnego to dochodzi do gnicia i następuje przerost flory bakteryjnej – kwas solny powoduje ze bakterie w żołądku są niszczone przez niego.
            Czasem możemy się o tym przekonać jak funkcjonuje nasz organizm wprowadzając dietę eliminacyjna albo choćby taki cukrowy detoks.
            Rozumiem Twój sceptycyzm do odwrotnego działania węglowodanów niż w Twoim przypadku. Sama do wielu rzeczy podchodziłam nieufnie, choćby wprowadzenie kwasu solnego czy enzymów, albo L-glutaminę powder ale gdy wprowadzałam to potem się zastanawiałam dlaczego tak długo zwlekałam z tym. Bo zwykle zawsze odczuwałam poprawę w funkcjonowaniu. Ale najpierw czytałam wszystko dostępne dopóty się nie przekonałam, że to mi nie zaszkodzi:-)

            Polecam stronę chłopaków scdlifestyle.com mnóstwo wiedzy, linków do badań, i również przypadków także osób które wiele lat były trawożerne a potem następowały kłopoty ze skórą i scd im pomagała.
            Rośliny same z siebie wytwarzają szkodliwe dla człowieka substancje, a ochronne dla nich. Dlatego ważna jest ich obróbka. Zwierzę nawet na antybiotykach część rzeczy z siebie wyrzuci bo podobnie jak u ludzi działa wątroba, nerki. Antropologia jednak potwierdza że człowiek najmniej choruje mając w menu inne zwierzęta. Co wcale nie oznacza, że inne zwierzęta to nasze główne menu:-)
            Inna sprawa, że moje perypetie spowodowały, że jestem nieufna do lekarzy, do badań i wszystko przerabiam nawet sprawdzam czy w badaniach zastosowano poprawną statystykę, sprawdzam co mówi antropologia o takim sposobie odżywiania itd. Taki skutek uboczny chorowania:-)

          • Agnieszka Rumińska

            Dziewczyny, widzę, że sporo wiecie na ten temat. Czy mogłybyście polecić jakąś literaturę dla zainteresowanych niewtajemniczonych? Byłabym bardzo wdzieczna za wskazówki!

          • Ateora

            „Breaking the vicious cycle” Elaine Gottschall

    • Ateora

      Rośliny strączkowe (ciecierzyca do nich należy) zawierają szkodliwe dla człowieka substancje: lektyny (wywołują stany zapalne w naszym organizmie), saponiny ((rozrywają błony komórkowe), kwas fitynowy (obniża przyswajalność mikroelementów jak żelazo, cynk, magnez, wapń i inne) fitoestrogeny (związki zbliżone do żeńskich hormonów i potrafią nieźle namieszać w hormonach).
      RS zawierają także między innymi inhibitory proteaz (które blokują enzymy trawiące białka i dzięki nim przyswajalność aminokwasów z pokarmów się zmniejsza), rafinozę i oligosacharydy (które u większości wywołują gazy, a u niektórych także inne, bardziej przykre dolegliwości żołądkowe) oraz glikozydy cyjanogenne rozkładane do trującego cyjanowodoru.
      Zawierają dużą ilość węglowodanów i lektyn które wpływają na mechanizm apetytu co nie pomaga schudnąć. RS niekorzystnie wpływają na osoby które mają choroby autoimmunologiczne, choroby jelit, problemy z płodnością i z miażdżycą.

      • Tu się zgodzę. Pytanie czemu w programie dopuszcza się fasolę i soczewicę ;)

        • sperczil

          No właśnie – tego dotyczyło moje pytanie, nie strączkowych ogólnie :)

        • Ateora

          Patrząc na tą listę do mam wrażenie, że chodzi o rodzaj węglowodanów jakie zawierają – i przypomina mi to scd – w końcu też chodzi o węglowodany.

          Na scd fasola i soczewica są dozwolone na późniejszym etapie (po odpowiedniej obróbce) a pozostałe beans (w tym ciecierzyca) są zabronione w ogóle bo zawierają węglowodany jak oligosacharydy, skrobię i inne które wywołują problemy jelitowe. Ciecierzyca zawiera oligosacharydy. Zgłębiając temat skrobi
          spotkałam się z pracami antropologów, że owszem skrobia pomogła człowiekowi przetrwać głód ale tylko nieliczni potrafią ją trawić. Robiono eksperymenty na 3 miesięcznych dzieciach, i każde po ziemniakach miało kłopoty jelitowe i zaczynała się wytwarzać amylaza. Antropolodzy twierdzą, że amylaza to mechanizm obronny na wielocukry jak skrobia, i człowiek do momentu nie jedzenia ich nie wytwarzał amylazy.

          Ta odpowiednia obróbka to zamoczenie na noc w chłodnej wodzie, odlanie wody i dokładne wypłukanie namoczonej fasoli z wody w której sie moczyła, podobnie Japończycy wielokrotnie płuczą ryż, aż pozbędą się w ten sposób skrobi.

  • Agnieszka Rumińska

    Niestety u mnie pdf nie chce się wydrukować, również po zapisaniu pliku na dysku. Czy ten problem spotkał jeszcze kogoś oprócz mnie?

    • emadni

      mnie, drukowałam obrazek z wpisu (.jpg) nie jest wprawdzie tak wyraźnie, ale da się ogarnąć.
      żeby było śmieszniej nie zadziałały obie drukarki w pracy, za duży plik i nie buforowało się. znikało z druku, albo drukowały się puste kartki.

      • Przepraszam dziewczyny ale nie dam rady tego sprawdzić do piątku wieczorem. Jestem w górach i ledwo łapię internet z komórki :(

        • emadni

          jeżeli chodzi o mnie, to ten jpg. wylądowałam na lodówce i jest już cały w notatkach, więc spoko :)

        • Agnieszka Rumińska

          Nie ma problemu:)

  • Ania

    Witam. Czy podczas detoksu można pić wodę kokosową ?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Anka Anna

      Tak, woda kokosowa jest dozwolona ;)

      • emadni

        a to cudo z Aloesu, nie wiem czy można to jeszcze wodą nazwać? :) i zapytam tutaj, bo nie chcę nawarstwiać pytań osobno, twaróg: półtłusty wystarczy czy tłusty musi być?

        • Anka Anna

          Jeśli to woda z aloesu bez żadnych dodatków to myślę, że można. Najwyżej Kasia wypowie się na 100% jak wróci. Co do twarogu to zawsze najlepszy wybór to pełnotłusty.

  • Sylwia Międlar

    Zainteresowałam się tym detoksem i mam pytanie dotyczące chleba. Ja piekę sama na zakwasie gryczano-ryżowym. Składniki to: nasiona słonecznika, pestki dyni, siemie lniane, nasionka chia i konopi, sezam, płatki quinoa i ryżowe oraz mąka gryczana, ryżowa, jaglana i z tapioki. Czy taki zestaw jest do przyjęcia? Mogę dokonać zmian i zamienić tapiokę oraz płatki ryżowe na jaglane lub gryczane. W tłuszczach zakazanych nie ma masła więc rozumiem, że jest dozwolone?

    • Cześć. Taki chleb jest OK tylko obawiam się, że jak do codziennego jedzenia to jest w nim za dużo nasion zawierających kwasy tłuszczowe nienasycone (z których pod wpływem obróbki termicznej tworzą się tłuszcze trans). Jak jesz go raz na jakiś czas to OK. Ale jak jesz na co dzień to zrób po prostu z mieszanki gryczano-ryżowo-jaglanej.

      Tapioka w detoksie wypada :)

      Masło jest OK.

      • Julia Sobolewska

        A jakie nasiona w ogóle można by wrzucić do takiego chlebka? Lubie jak mi coś chrupie pod zebem;)
        I jeszcze pytanie – co się dzieje z orzechami pod wpływem obróbki termicznej?

    • Karina Marie Tycner

      mogłabym poprosić o ten przepis?

  • Anja

    A ja mam pytanie odnośnie nabiału. Pewnie będzie ono głupie, no ale – kto pyta nie błądzi. :P Co jest dozwolone. Tylko pełnotłuste, czyli? Twaróg? A co z serem żółtym, mascarpone, śmietaną? Jeśli można to jaką? A feta, serek wiejski, masło? Proszę o radę. :)

    • Kasia Malinska

      dolaczam sie do pytania !:)

    • Twaróg pełnotłusty, sery pleśniowe, sery dojrzewające, mascarpone, feta, mozzarella, masło oczywiście. Serek wiejski trudno mi sklasyfikować bo to jest jakiś sztuczny twór. Tak czy inaczej jego akurat odradzam.

      • Anja

        Dziękuję!

  • gos

    co z brązowym ryżem?

  • Anna Krystyna

    a mleko acidofilne naturalne ukwaszone?

  • m

    i jogurty naturalne?

    • Jogurty z reguły nie są pełnotłuste i mają podejrzanie długi skład. Chyba, że masz dojścia do jakiś specjalnych jogurtów ekstra naturalnych ;)

  • Kamila

    A jak sprawa wyglada odnosnie popkornu? Mozna czy lepiej nie? Z góry dziekuje za odpowiedz!

    • A z czego jest zrobiony popkorn? ;) Niech to będzie odpowiedź :)

      • Kamila

        haha glupia ja. dziekuje!

  • hej, a jak z mlekiem kokosowym?

    • Ta.Be.La ;) Podpowiem- kolumna „do woli”, sekcja „napoje” ;)

      • chodzi mi bardziej o takie w puszce. Też się tak zalicza? Używam go raczej jako zamiennik śmietany do zup, dlatego pytam :P

        • Tak, ale oczywiście najlepiej szukać takiego o jak najkrótszym składzie i największej zawartości miąższu kokosowego.

  • Klaudia Michalowicz

    Hej, a co z kuskusem?

  • Klaudia

    czy karob jest dozwolony? czy traktowany jest jako roślina strączkowa?

    • Dominik

      Jest strączkiem i jest słodki – nie jemy niczego co słodkie, bo detoks musi też dotyczyć psychiki i smaku

      • Ateoa

        I korab ma specyficzne węglowodany, podobnie jak kakao, ktore negatywnie wpływają na jelita. Moga powodować podobne reakcje jak gluten:-( w przypadku korabu to nawet poczułam na sobie:-(

    • Karob jest strączkiem ale jemy jego otoczkę a nie fasolki. Z drugiej strony tak jak pisze Dominik ponożej – jest naturalnie słodki więc go nie jemy na detoksie :)

  • malwina

    A co po treningu?

    • A jaki to trening?

      • malwina

        Różnie. Jednego dnia np. godzina biegania, jednego boks albo trening obwodowy w domu. Zazwyczaj cały trening w granicach 50- 80 minut.

        • Myślę, że możesz w takim wypadku zastosować modyfikację i zamienić zielony banan na dojrzały, z kropkami. Byle tylko okołotreningowo ;)

          Do tego albo wheya bez dodatków słodzących (w tym słodzików) albo kilka żółtek.

          • Malwina

            Fajnie, zazwyczaj jadłam właśnie banana ;) Dziękuje za odpowiedź, ja detoks zaczynam jutro. Pozdrawiam.

  • agat

    a herbata zielona dozwolona?

  • Weronika

    Przeglądałam strony z przepisami podane powyżej i trafiłam na piersi z kurczaka cajun ( http://kuchniazdwochstron.blogspot.co.uk/2013/09/piersi-kurczaka-cajun.html ) w przepisie jest cukier trzcinowy, jest on dozwolony ?? Na blogu, w przepisach na potrawy z detoksu znajduje się również majonez, można go używać? Byłam przekonana że cukier trzcinowy i majonez na 100% odpadają. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    • Cukier trzcinowy nie jest dozwolony. Dziękuję za cynk, skontaktuję się z autorką :)

      Majonez domowy bez cukru i z bezcukrową musztardą jest OK :)

      • emadni

        też przeglądałam tego bloga. fajna inspiracja, ale trzeba uważać bo to nie jedyny przepis z niespodzianką (przecier pomidorowy jest dozwolony? albo czerwone wino?).

        W każdym razie, dobra inspiracja też jest fajna :)

        • Ocet różnego rodzaju jak i wino są dozwolone jako dodatki do gotowania. Nie spożywamy wina jako napoju ale stosujemy do duszenia i pieczenia (alkohol paruje).

          • emadni

            a co z przecierem pomidorowym? przecież do większości dodaje się cukier żeby złagodzić smak pomidorów (nie rozumiem tego, bo ja go uwielbiam :D)

          • Może jestem jakaś dziwna ale jeszcze nie widziałam przecieru pomidorowego z dodatkiem cukru ;)

            Ogólnie szukaj takich produktów, które mają jak najkrótszy skład i nie mają dodatku cukru.

          • emadni

            a możliwe :) tak mi się przecier nieodmiennie z tym cukrem kojarzy. ja nie korzystam, ale byłam ciekawa. dzięki za odpowiedź! z tym winem szczególnie.

          • emadni

            już wiem :) dziś w sklepie do mnie dotarło, że pomyliłam przecier pomidorowy z koncentratem.. pozostawię to bez komentarza, ale musiałam się wytłumaczyć.

    • Piotr Koprowski

      Faktycznie dziwne, ale cukier trzcinowy odpada na pewno. Natomiast majonez DOMOWY jest wylaczony z czerwonej czesci.

  • zolwica Gazeta.pl

    Mleka nie wolno, a co z kefirem, maślanką i domowym jogurtem z pełnotłustego mleka? Nie mam co pić poza wodą i wodą z cytryną, bo herbat i ziółek nie przełknę…

    • domikrak

      A co z pełnotłustą śmietaną 30%?

      • Anka Anna

        Pełnotłusty nabiał można

    • Anka Anna

      Pełnotłusty nabiał można. Do picia woda, herbaty i ewentualnie jedna kawa dziennie.

  • agat

    a czy makaron ryżowy jest dozwolony?

    • Anka Anna

      Makaron ryżowy, jak sama nazwa wskazuje jest zrobiony z ryżu, więc traktujemy go tak samo jak ryż (jeśli nie ma w składzie jakiś dodatków)

      • agat

        Dziękuję :-)

      • emadni

        ooo, czyli kleik ryżowy (płatki ryżowe) w chwili słabości na mleku migdałowym są ok na śniadanie? (uwielbiam mleczne śniadania).

  • olka

    nie wiem czy pytanie już kiedyś padło, ale co z jakimś chrupkim pieczywem? również zakazane?

  • agat

    Jeśli chodzi o owoce – cytryna, grejpfrut zawsze ich unikałam, aby nie zakwaszać organizmu i jakoś nie lubię ich…. czy można ewentualnie jeść borówki, kiwi, melony?

  • anonimowyanonim

    a chleb probody? ;)

    • A znasz skład chleba pro body? Z tego co widzę to jest tam mąka orkiszowa, mąka pszenna i parę innych produktów z czerwonej kolumny. Proszę, szanujcie nasz czas i czytajcie tabelę…

  • panimatysiakowa

    Jestem matką karmiącą, czy powinnam jakoś zmodyfikować listę dozwolonych produktów? Ewentualnie zwiększyć ilość dozwolonych węglowodanów? Z tego co wiem spożywane węglowowęglowodany wpływają na produkcje mleka..

    • Tak, należy zwiększyć il. Dozwolonych węglowodanów :) więcej przeczytasz w Najczęściej Zadawanych Pytaniach —> link w treści wpisu powyżej. :)

  • Ewelina

    Witam nie przepadam za wątróbką wołową czy moge ja zamienic na drobiową ?

    • Piotr Koprowski

      Jesli drobiowa to siegaj po indycza, nie je takich swinstw ktore rzucaja kurczakom.

  • ela

    Co z kokosem? traktować jako owoc (zakazany) czy jako tłuszcz? z rozpędu dziś do kawy zjadałam płatki kokosa…

    • Kokos jest dozwolony w każdej postaci :) Ale wiadomo, jak będziesz jeść dziennie wiadro płatków kokosowych to tu i ówdzie Ci przybędzie ;)

  • Martyna

    Nie widzę nigdzie wzmianki i ryżu. Czy można go jeść. Oraz czy sushi jest dozwolone

  • Aga

    Właśnie zjadłam jogurt naturalny, byłam pewna, że jest dozwolony :( z czym ja teraz będę robiła sosy do sałaty? :(

    • Ze śmietany pełnotłustej ;)

      • Aga

        obym się nie utuczyła na tym detoksie! :D

        • Ogranicz węglowodany :) Czerpanie głównie z jednego źródła energii (tłuszcze ALBO węglowodany) nie pozwoli Ci przytyć :)

        • Piotr Koprowski

          Tłuszcz z pożywienia nie idzie prosto w tkankę tłuszczową. Nadmiar któregokolwiek ze składników odżywczych (białko, węglowodany, tłuszcze) będzie się odkładał w tłuszczyk. Węgle i tłuszcze to składniki energetyczne – ograniczając węglowodany musisz brać ją z tłuszczy.

  • ja zjadlam kabanosa i nie wiem czy to zle czy moze byc od czasu do czasu?

    • Aga

      Czytaj skład, może być, jeżeli nie ma cukru ani substancji słodzących

      • nie ma. hurra!

        • Ateora

          Laktoza to tez cukier.

          • w moich nie ma laktozy wg etykiety na opakowaniu.

  • domikrak

    Czemu kukurydza zakazana? Zamiast chleba od dłuższego czasu jadłem wafle kukurydziane good food z dużą ilością masla. W ich składzie kukurydza, grys kukurydziany i sól. Niemodyfikowana genetycznie.

    • Wrzuciłam dzisiaj dobrą alternatywę chleba, zgodną z detoksem :)

      • agat

        Wygląda smakowicie :-)

  • Weronika

    Znalazłam jeszcze takie noodle:

    http://m.tesco.com/h5/groceries/r/www.tesco.com/groceries/product/details/?id=272673304

    Rozumiem że dozwolone w takich ilościach jak Ryż? :)

  • emadni

    a ja mam pytanie głupie.. zielone jabłko jest dozwolone jedno dziennie, ale jaka to ma być odmiana jabłka? bo dorwałam z zielonych tylko Golden Delicious i nie wiem czy nie jest za słodkie.

  • Aklime

    Co jeżeli jestem wegetarianką i białko pozyskuję z roślin strączkowych?

  • emadni

    Tak to właśnie jest, jak się zada jedno pytanie to potem lawinowo pojawiają się następne. Obiecuję, że już ostatnie! A makaron z wodorostów? (ten DietNoodle do dostania np. w Almie)

    • On nie ma nic poza błonnikiem więc możesz, choć ja wolę sobie zrobić makaron z marchewki, przynajmniej da mi jakieś witaminy ;)

      • emadni

        a znasz może produkt o nazwie Newella? samo białko podobno z jaja kurzego :) wprawdzie nie jadłam, ale słyszałam i może to jest dobry moment żeby spróbować? ps. co do makaronu z marchwki – uwielbiam, ale czas czasem nie pozwala. więc muszę szukać też szybkich rozwiązań.

        • Znam ale nie próbowałam :) Wychodzę z założenia, że albo jem całe jajo albo samo żółtko, które jest zdecydowanie bardziej odżywcze :)

          • Ateora

            Białko jaja kurzego to znany alergen, i może być problematyczne w chorobach autoimmunologicznych.

  • ArcyMonia

    a jak wyglada sytuacja z żelatyny ? mam ochotę na galaretke z kurczaka

  • kejt morafsky

    Dwa pytanka:
    1. Jabłko zielone, ale jakie? Jest dużo zielonych, które są dość mocno słodkie.. ;( A renety? ;-)
    2. Co z drożdzami?

    • 1. Jabłko kwaśne
      2. Drożdże OK

      • emadni

        Kwaśne odmiany jabłek: Lobo, Idared, Antonówka, Gloster, Granny-Smith :) ewentualnie Reneta jest też opisywana jako słodko-kwaśna.

  • joaska

    Czy granat jest owocem dozwolonym, tak samo czy mozna uzywac soli morskiej?

  • dzipsi

    Siemie lniane jest ok?

  • OlaFasola

    A co z olejem arachidowym? Same orzeszki ziemne są w czerwonej kolumnie, a olej?

    Olej sezamowy jest ok?

    Kokosowy już mam, chciałabym przetestować też inne :)

    • No skoro jakiś składnik eliminujemy to produkty z niego wytworzone też ;)

      Generalnie unikałabym zbyt dużej ilości olejów roślinnych (wyjątkiem jest olej kokosowy – na ciepło i na zimno, oliwa – na zimno, olej lniany – na zimno, olej z awokado – na zimno). Chodzi o to, że oleje roślinne często obfitują w kwasy tłuszczowe nienasycone omega-6 a ich nadmiar w organizmie może sprzyjać stanom zapalnym.

      Nie ma co kombinować „keep it simple” ;)

      • OlaFasola

        Dzięki :)

  • Monia

    Czy mogę dodać śmietanę 18 do mięska z warzywami?

  • panimatysiakowa

    Jak sobie radzić z ochotą na słodkie rzeczy? Wczoraj było super, a dziś na wieczór trochę kryzys :/

  • Asia

    A co z makaronem z maranty (arrowroot)? To skrobia, więc może jak ziemniaki – odpada ?

  • Anna Bińczak

    Witam, mam pytanie. Co z BCAA po treningu? I czym się nawadniać w trakcie?
    Tak, jak do tej pory czy też tylko woda?

    • Nie wiem czym się nawadniałaś do tej pory bo ja w trakcie treningu piję wodę :)

      I w jakiej formie to bcaa?

      • Anna Bińczak

        Dzięki za odpowiedź. Bcaa teraz mam w postaci tabletek. Do tej pory do picia stosowałam ISO plus. Ale dziś na treningu piłam wodę i dałam radę ;-)

  • panimatysiakowa

    Jak sobie radzić z ochotą na słodkie? Wczoraj było super, ale dzisiaj wieczorem kryzys :/

  • Anna M

    Można stosować śmietankę 30%?

    • zoch

      oczywiście, tylko sprawdź skład, czy nie ma sztucznych dodatków

      • Anna M

        Dziękuję za info :)

  • Ania

    A jogurt grecki 10% tłuszczu? Można czy za chudy?

    • aksozja

      można, tylko sprawdź skład ;) bez dodatków – mleka w proszku itd.

  • Ewelina

    A czekolada gorzka 90 % kakao mozna?

  • emadni

    mam problem, zaczęłam dziś leczenie kanałowe zęba (nie było tego w planach). Leki przeciwbólowe, które mam mają w składzie skrobię kukurydzianą i niestety bez nich się nie obejdę.. będzie mi wybaczone? :)

    • No przecież byłabym potworem jakbym Ci kazała cierpieć ;)

      • emadni

        :) jestem potworem sama dla siebie, bo zaczynałam mieć wyrzuty sumienia (sic!) i potrzebowałam rozgrzeszenia :)

        • Matko z córką co ja robię z ludźmi… ;P

          • emadni

            jak się brać za coś to na 100% :) odpowiednie nastawienie najważniejsze :)

  • JackieB

    Surowe kakao jest dozwolone, a co ze „zwykłym „, odtluszczonym kakao sklepowym? Zakładając, że wszystkie pozostałe składniki są dozwolone (w skrócie: chce je pic, nie chce mi się iść do sklepu po surowe)

    • Anka Anna

      Tylko surowe kakao. Jeśli masz odtłuszczone to znaczy, że ma znacznie więcej węglowodanów, bo coś przecież musi być na miejsce tego tłuszczu

  • S. Ola

    Ja mam pytanie odnośnie nabiału. Mleko jest zabronione, ale co z twarogami, serami żółtymi, camembertem, serkami wiejskimi ? W sumie w przepisach nikt nic nie pisze. :<

    • skoczi244

      Na miejscu autorki już bym dostała szału o te ciągłę pytania, skoro wszystko jest wypisane czarno na białym. PEŁNOTŁUSTY NABIAŁ czyli tłuste sery, śmietana, kefir itp MOŻNA jeść,

      • Dobrze, że mam niezastąpionych czytelników, którzy czytają to co piszę ;) ;*

      • S. Ola

        Przejrzałam chyba wszystkie możliwe komentarze + w przepisach które ludzie dodają na stronę nie ma nic na temat serów itd. dlatego wolałam się upewnić. Kto pyta nie błądzi :> A autorka sama bezpośrednio zachęca do wszelkiego rodzaju pytań :>

        • S.Ola wybacz ale to pytanie pojawiło się już wiele razy… ;) Nawet o serek wiejski już ktoś pytał.

          • S.Ola

            Przykro mi, nie rzuciło mi się w oczy :> następnym razem dokładniej poszukam. Dziękuję za odpowiedź :>

          • S. Ola

            Ah teraz widzę, wybaczcie niedopatrzenie !

          • emadni

            najlepsza jest taktyka jak jest napisane pełnotłusty – biorę :) tak zrobiłam wczoraj z Camembertem (moja radość nie ma końca dzięki temu napisowi)

  • małami

    Kasia, które sklepy polecasz na zakupy paleo i detoksowe w Krakowie? Nie wiem gdzie moge w miare tanio kupić mąki, oleje, a gdzie dobre mięso ;)

  • joasin

    domyślam się, że nie wolno, ale zapytam: suszona lub świeża żurawina? Wiem, że owoców nie można, ale właściwie do końca chyba nie wiem czym jest żurawina;P no i jest kwaśna a nie słodka, a kwaśne jabłka i cytryny są dozwolone.

    • emadni

      suszone owoce są niedozwolone – zawierają bardzo duże ilości cukrów. żurawina mimo, że kwaśna też jest wśród czerwonych produktów.

  • Ewelina

    Hmmm…tak sie zastanawiam czy pistacje sa dozwolone ?

  • paOla

    Takie pytanie do Ciebie Kasiu: gdzie kupujesz np kiełbasę czy boczek?

    • Na Targu Pietruszkowym albo Starym Kleparzu (u „baby”) w Krakowie :)

      • emadni

        a jednak nie tylko moja mama kupuje u baby – w sensie używania tego określenia :) nikt u mnie w pracy nie mógł ogarnąć jak powiedziałam Twaróg od baby :)

  • dzipsi

    poleci ktoś pewne źródło soli himalajskiej???

  • dżipsi

    a jeśli chodzi o „prawdziwe masło” do smażenia, czyli jakie? klarowane może być ?? czy prawdziwe w sensie takie z kostki, ze śmietanki bez dodatkow? no i jak to sie dzieje ze na nim można smażyć skoro jest tam sporo tłuszczów nienasyconych jednak ??

  • asia

    Hej ;-) mam pytanie czy moge uzywac maki ryzowej i platkow ryzowych?

    • Ewa Skrobisz

      Jeśli nie sprawiają Ci problemów, to w ograniczonej ilości (żółta kolumna) możesz :)

  • kromeczka

    Makaron chiński (nitki) dozwolony?

    • A jaki jest skład tego makaronu?

      • kromeczka

        groch (70%), fasola mung (30%)

        • W takim razie zgodnie z zaleceniami dot. fasoli z żółtej kolumny.

          • kromeczka

            ok, dziękuję za ekspresową odpowiedź!

  • MissMoody

    Kasiu jestem słodyczowym potworkiem -uzależnienie od cukru max! :( Ale NOWY ROK…czas stawiać sobie nowe wyzwania ;) spróbuję!!!

  • Bakłażan Grillowany

    Hej, ja mam pytanie, którego szukałam w komentarzach i nie znalazłam, więc jeśli nie padło to proszę o odpowiedź: jak to jest z cholesterolem? Jestem na detoksie od początku, czuję się dobrze, normalnie w zasadzie (wcześniej też nie jadłam dużo cukru, najciężej było mi zostawić jabłka..) i śledzę potrawy jakie się przewijają w postach na wydarzeniu i zastanawia mnie czy taka ilość jajek (większość osób je 2-3 dziennie, ja z resztą też), boczku, masła i ogólnie różnych mięs i tłuszczy jest w porządku pod względem cholesterolu. Może nie jestem uświadomiona w tym temacie odpowiednio ale do tej pory czytając przepisy najczęściej spotykałam się z tekstami typu „jedno jajko zamiast dwóch bo cholesterol” czy „chuda szynka zamiast boczku” podczas gdy tutaj jest trochę na odwrót. Jak to jest?

    • Hej, kwestię cholesterolu opisałam tu: http://cookitlean.pl/tluszczowa-bzdura-czyli-jak-media-mijaja-sie-z-logika/ :)

      Na wysoki poziom cholesterolu może mieć wpływ wiele czynników ale nie dieta złożona z tłuszczu.
      Cholesterol jest produkowany przez organizm a nie czerpany z pożywienia.
      Paradoksalnie dieta uboga w tłuszcze może spowodować, że Twój organizm zacznie produkować większe ilości cholesterolu, bo jest on konieczny do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała.

      Tak czy inaczej więcej się dowiesz klikając w link z początku komentarza :)

      • Bakłażan Grillowany

        Super. Bardzo dziękuję :)

  • maga

    hej, mam pytanie, być może już się pojawiło się,ale ja niestety nnie znalazłam. co najlepiej jeść po treningu będąc na detoksie?

  • dzipsi

    napiszcie coś prosze o maśle klarowanym, widziałam kilka razy że do smażenia poleca sie „prawdziwe masło” czyli jakie? takie ze smietanki? czy to klarowane? mi sie na takim trochu przypala – tzn maslo sie przypala, potrawy w sumie nie, no ale jednak….aha chciałam jeszcze podpytać o grzyby – chyba nie sa zakazane??
    dziekuje z góry za odp

    • dzipsi

      tzn na zwyklym maśle mi sie przypala, na klarowanym jeszcze w sumie nie probowalam, bo ciagle zastanawiam sie czy to dobry pomysł, zamierzam ogolnie zakupic olej kokosowy, ale mieszkam w malym miasteczku, narazie nigdzie go nie znalazlam..

      • emadni

        masło klarowane (inaczej ghee) nie przypala się! ponieważ w trakcie produkcji (szczególnie domowej to widać) wytrąca się z niego białko, a to białko jest odpowiedzialne za całą spaleniznę na patelni :) Olej kokosowy można kupić poza internetem np. w Carrefourze :)

        • dzipsi

          tzn zwykle mi sie przypalalo, czyli klarowane jest ok do smażenia, w takim razie w takowe sie zabezbiecze, zanim zdobede kokosowy olej ;) dziekuje za odp pozdr

  • asia

    Czy mozna zamiast zwyklego grejfruta jesc pomelo?

  • kasia

    Mam pytanie dotyczące surowego kakao. Z jakiej firmy kupujecie? Pytam, bo z tego co widzę są ogromne różnice w wartościach odżywczych np. http://www.misiontek.pl/surowe-kakao-bio-200g.html i http://www.misiontek.pl/ziarno-kakao-surowe-bio-250g.html. Ja do tej pory kupowałam zawszze tradycyjne decomorreno, które węgli ma 13g, więc duużo mniej niż to pierwsze z surovitalu, ale z tego co widzę nie jest dozwolone na detoksie…

  • ok, od poniedziałku zaczynam! Od razu pierwsze pytanie – biegam długie dystanse – czasem po 4-5godzin… zabieram na taki trening kilka batonów lub czekoladę i jest ok – możesz polecic jakiś zamiennik, żeby było małe, lekkostrawne i dawało energię? pozdrawiam :)

  • Julia Sobolewska

    Hej, dwa pytania:
    1. Jakie nasiona, orzechy można poddawać obróbce termicznej?
    2. Chce zostać przy większości zasad detoksu na dłużej, ale zwiększyć ilość owoców – które najlepiej sobie dorzucić?

  • Weronika Stangierska

    Hej, co oznacza pełnotłusty nabiał, co dokładnie mogę jeść? Jestem wegetarianką i dość trudno mi sobie wyobrazić ten detoks na razie :)

    • Taki, który nie został odtłuszczony w procesie produkcji :) Fety, mozzarelle, pleśniowe, parmezany inne prawdziwe sery krowie, kozie, owcze :)

      W detoksie brało udział całkiem sporo wegetarian. Zapraszam do grupy wsparcia na fejsie :)

      • Weronika Stangierska

        dzięki, zaraz zajrzę. Jogurty naturalne odpadają?

        • Niekoniecznie :) Jak znajdziesz takie naturalne bez dziwnych dodatków i w miarę tłuste to się nadadzą :)

  • Ania Korzekwa

    czemu grejfrut jest w ograniczeniach, przecież on nie zwiera sacharozy. Nawet cukrzycy mogą go jeść, i drugie pytanie co z melonem i ananasem?

    • Bo w detoksie ogólnie ograniczamy owoce (poza cytryną) jedna porcja dziennie chyba Ci wystarczy? ;) Melon i ananas są niedozwolone.

  • Gosia Grygoruk

    W oczyszczaniu organizmu pomagają także proste i naturalne sposoby, np. jedzenie dwa razy
    dziennie błonnika. Polecam wypróbowany przeze mnie błonnik witalny. To połączenie babki płesznik i babki jajowatej.
    Naprawdę te nasionka pomagają w oczyszczaniu:). A sposób jest prosty i łatwy w wykonaniu.

  • Krystian Michalak

    Co jeżeli potrzebuję dostarczyć w diecie 4000 kcal? Skąd brać węglowodany skoro muszę ograniczyć, ryż, kaszę, makaron? Płatki owsiane i bataty lub zwykłe ziemniaki są dozwolone? Od razu zaznaczę że nie interesuje mnie dieta wysokotłuszczowa.

    • W detoksie płatki owsiane, bataty i ziemniaki nie są dozwolone. Można podbijać węgle innymi warzywami korzeniowymi, bananami okołotreningowo lub kasztanami.

      Jednak detoks to dieta wysokotłuszczowa bo z jakiegoś źródła energii musimy korzystać jeśli ograniczamy węgle. Obawiam się więc, że nie spełni Twoich oczekiwań.

      Czemu nie interesuje Cię dieta wysokotłuszczowa? Pytam z ciekawości.

  • kc2202

    Witam i z góry przepraszam jeśli pytanie już było, bądź jest nieodpowiednie.Jestem na detoksie 6 dzień i cały czas się zastanawiam czy na detoksie jest dozwolona mąka ryżowa, ponieważ trochę mnie zmylił ryż, który mimo wszystko może wystąpić w ograniczonych ilościach

    • Teoretycznie jest dozwolona ale ja mam wątpliwości ze względu na jej mocne przetworzenie. Dodatkowo jeśli ryż jest dozwolony w ograniczonych ilościach to stosując mąkę łatwo będzie to ograniczenie przekroczyć. Nie wiem jaki jest przelicznik np y gramów mąki to x szklanek ryżu :)

  • Poziomiks

    Witam, chciałam zapytać jak to jest z przepisami, gdyż produkty, które są w przepisach nie znajdują się na liście? Czy po prostu zostały przez przypadek pominięte i również można je używać? Między innymi mąka kokosowa czy ryżowa, woda kokosowa itd….
    Pozdrawiam