Bita śmietana bez śmietany (paleo)

Właściwie każdy mój dzień rozpoczyna się podobnie. Wstaję pierwsza, karmię koty, nastawiam kawę i zabieram się za poranną toaletę. Po porannej toalecie i kawie podejmuję kolejne próby dobudzania męża… a następnie przychodzi czas na żywienie i suplementację ;) Pewnego dnia postanowiłam zrobić K. niespodziankę i przyrządzić mu kawę specjalną. Zaparzyłam espresso jak zwykle, dodałam mleka kokosowego i … ubiłam paleo śmietanę.

Bita śmietana „wylądowała” na powierzchni ciepłej kawy, wszystko oprószyłam surowym kakao. Kilka minut pracy a mina (niewyspanego) męża bezcenna ;)

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego (z lodówki)
  • ok 3 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Wskazówki

  • 5 min
  • 4 porcje

Ważne! Mleko kokosowe musi być w stanie skupionym czyli w postaci twardego kremu. Aby to osiągnąć musimy przetrzymać puszkę w lodówce. Na przykład przez noc. Ksylitol przed użyciem ucieramy w moździerzu aż do uzyskania proszku na wzór cukru pudru.

Krem kokosowy wykładamy do misy miksera a wodę wylewamy. Mikser ustawiamy na najwyższe obroty. W trakcie ubijania „śmietany” stopniowo dosypujemy nasz puder ksylitolowy, możemy również dodać ekstrakt z wanilii.

Bitą „śmietanę” można nakładać łyżką lub z pomocą rękawa cukierniczego. Idealnie smakuje posypana siekanymi orzechami i czekoladą. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek do paleo latte.

Smacznego!

kroki

whipped_cream_2_2

whipped_cream_3

whipped_cream_4

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 177
białko 1.5 g
węglowodany 16.5 g
tłuszcz 13.5 g
  • Mała Łyżeczka

    mmmm prezentuje się super :)

  • Musze wypróbować, zaciekawiłam mnie ta śmietana.

    • Nie wiem z czym lepsza, czy z kawą czy z orzechami. A właściwie teraz pomyślałam, że idealnie by się komponowała z domową galaretką… o mamo ;)

  • świetne ♥

  • O, nie! Idę do kuchni… Przeapetyczne zdjęcia!

  • cudowny przepis :)

  • Aga S.

    Piękne zdjęcia!

  • idealna! do tego moje ulubione mleczko kokosowe :) świetne zdjęcia!

  • O-M-G. Uwielbiam bitą śmietanę kokosową, ale na napojach jeszcze jej nie serwowałam. Do zmienienia. BŁYSKAWICZNIE.

  • wow świetna! Wgl robisz przepiękne zdjęcia!

  • Robi wrażenie:)

  • Cudowne! To musi być niebo w gębie. A tak swoją drogą bardzo fajny blog, jestem tu pierwszy raz, ale na pewno będę wpadać częściej.

  • Maja Wierzbicka

    Super. Będę musiała spróbować :)

  • Danuta

    Robiłam. Zwazyla sie, dlaczego?

    • Zofia Gajos

      Mi też się zwarzyła :/ Jakieś porady na przyszłość?

  • Magda

    Gdzie kupujesz mleko kokosowe bez tych wszystkich okropnych sztucznych dodatków?

  • Najlepsze mleko kokosowe, też tego własnie używam :)

  • Agatek Gagatek

    oczekiwana vs rzeczywistość :D co zrobiłam źle? mam wrażenie, że moja śmietanka po ubiciu była ciężka, utopiła się w kawie. Kasia, jak długo ubijałaś swoją? co mogłam zrobić źle? :) a Twoja wygląda na lekką i puszystą :)

    • Moja też się trochę utopiła w kawie ;) Może po prostu dałam jej więcej? Albo tyle samo ale do węższego kubka? :)

      • Agatek Gagatek

        aaa czyli to co wystaje to szczyt „góry lodowej”? :) reszta od dna kubka? :)

        • Aż tak to nie :D Zdecydowanie lepiej ta śmietana zachowuje się na deserach. Np na galaretce żurawinowej po prostu nie do rozróżnienia ;)

          • Agatek Gagatek

            dziękuję Kasiu :)

  • wygląda bajecznie <3

  • Emilia

    A jak po wyjęciu z lodówki stała część jest tak twarda, że się kruszy a nie jest wcale kremem to co? Mleczko z puszki eko, tylko ekstrakt z kokosa 80% + woda (22% tłuszczu). Jak to teraz przygotować do ubijania??

    • A jak bardzo kruszy? Jest suche? Czy jesteś w stanie rozetrzeć tą twardą część?

      • Emilia

        Na pewno nie jest suche, to taka twarda tłusta twarda bryła, która się właściwie kruszy, na pewno nie da się nabrać łyżką;)
        Rozpuszcza się w gorącej kawie, więc może
        za długo chłodzę w lodówce?
        Mam puszkę i pogoda w sam raz na truskawki z kokosową bitą śmietanką:) Tylko muszę jakoś namówić moje mleczko kokosowe do współpracy ;)

  • Misia

    A ksylolit ma jakis wplyw na gęstość, puszystość śmietany, czy jego funckcją jest tylko słodkość?