Buraczano-migdałowy brownie (paleo, wegański)

Mam takie miejsce, gdzie zapisuję wszystkie swoje pomysły na przepisy. Ciasto z buraków od dawna „wisiało” na tej liście więc wykorzystując koniec detoksu i zbliżające się walentynki postanowiłam wykonać eksperyment. Skorzystałam z przepisu Meta Mint o wymownie brzmiącej nazwie Lust in cake form. Przepis oczywiście zmodyfikowałam pod kątem paleo. Zamiast zwykłej mąki dodałam migdałowej (zdecydowałam się zrezygnować z mąki kasztanowej, która jednak zawiera sporo węglowodanów i jest niedostępna dla większości z Was). Zmodyfikowałam również proporcje (paczka proszku do pieczenia na tak małe ciasto to dla mnie bariera nie do przejścia) i dodałam coś od siebie. Starając się ograniczyć ilość węglowodanów zmodyfikowałam też krem.

Jak już wspominałam na Facebook ciasto wyszło bajecznie, fenomenalnie, po prostu pysznie! Nie jest zbyt słodkie, migdały i ekstrakt dodają głębi a wyczuwalny od czasu do czasu delikatny posmak buraków i chrupiące, kwaśne maliny na wierzchu sprawiają, że całość jest oryginalna i jednocześnie wyborna. Konsystencja trochę mnie zaskoczyła ale już przy drugim kawałku stwierdziłam, że to jest to co lubię. Ciasto jest miękkie i mokre. Najlepiej smakuje po leżakowaniu w lodówce.

Na koniec dodam tylko, że walentynkowość ciasta nie wiąże się jedynie z kształtem foremki, której użyłam, czy też kolorem malin. Ciasto jest wprost napakowane …afrodyzjakami! Należą do nich: kakao, buraki, migdały oraz miód!

A więc Panie i Panowie, ciasto jest bardzo proste więc niewielkim wysiłkiem możecie miło zaskoczyć swoją drugą połowę, sprezentować zdrowy i rozkosznie pyszny deser i tym samym zadbać o wyjątkową atmosferę walentynkowego wieczoru ;)

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka ugotowanych, startych buraków
  • 1/2 szklanki namoczonych, suszonych daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu / syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 200 g mąki migdałowej
  • 20 g sproszkowanego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Wierzch

  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich (lub kokosowego)
  • 2 łyżki suszonych malin

Wskazówki

  • 30 min przygotowania, 30 min pieczenia
  • 180 °C
  • 10 kawałków

Buraki i daktyle miksujemy blenderem na gładkie i gęste puree. Mieszamy z olejem kokosowym, ekstraktem migdałowym i miodem.

W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki.

Puree buraczano-daktylowe przekładamy do makutry, ciągle ucierając stopniowo dodajemy mieszankę suchych składników. Ciasto powinno być gęste i mokre. Na koniec dodajemy ocet i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Przekładamy ciasto do nasmarowanej olejem kokosowym foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok 25-30 minut.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem miksując masło migdałowe z olejem z orzechów włoskich. Wierzch ostudzonego ciasta smarujemy kremem i posypujemy rozdrobnionymi, suszonymi malinami.

Smacznego i słodkiego!

Valentine's Day Beetroot Brownie

Valentine's Day Beetroot Brownie

Valentine's Day Beetroot Brownie

Bonusowo kot – pomocnik ;)

My little helper

Wartości Odżywcze

porcje 1 kawałek
kCal 160
białko 5 g
węglowodany 12 g
tłuszcz 12 g