Ciastki – chrupiące ciasteczka bezglutenowe (paleo)

Jeślli jecie paleo od dłuższego czasu na pewno wiecie czego w tej diecie brakuje najbardziej. Nie – nie wapnia! Nie chleba!

CHRUPANIA

Kiedy Wasz jadłospis składa się głównie z mięsa, jaj, warzyw i owoców to możecie sobie schrupać co najwyżej smażony boczek albo skórkę pieczonego kurczaka. Albo marchewkę. Ale sami wiecie, że to nie to samo.

Ostatnio siedząc w pracy przypomniałam sobie ciastki, które kiedyś robiła moja teściowa (być może pchnęła mnie do tych wspomnień dieta którą obecnie stosuję i którą określam mianem #jemzupe). Pełne bakalii, tzw brzydkie ale dobre. Znikały w mgnieniu oka. Zabieraliśmy je też do pracy w ramach „zdrowej przekąski” gdzie znikały równie szybko.

Z wiadomych względów już nie poproszę teściowej o kultowy wypiek ale pobudzona tym wspomnieniem postanowiłam opracować swoje chrupiące ciasteczka bezglutenowe. I wpadłam w szale do kuchni. Zaczęłam niczym szalony alchemik mieszać składniki zostawiając po sobie pobojowisko w każdym kącie mojego laboratorium (biedny mąż ale dla ciastków posprząta wszystko). No i upiekłam, ledwo pozwoliłam im wystygnąć a następnie ugryzłszy, poczuwszy i usłyszawszy CHRUPNIĘCIE poczułam się jak w niebie i wykrzyczałam dużo słów na „K” jak w jakiejś wulgarnej ekstazie.

No i z tego wszystkiego nie zapisałam formuły mojego eksperymentu! Pokazałam Wam film potwierdzający chrupanie i spadła na mnie fala oburzenia „bez przepisu się nie liczy”, „nie masz litości!”, „żądamy przepisu”, „przepis albo w …”. No dobra, z tym ostatnim to trochę ubarwiłam, nikt mi nie groził. Musiałam jednak poczekać kilka dni, żeby spróbować dotrzeć do zakamarków mojej przeładowanej głowy i odtworzyć CIASTKI.

I oto są. One. W dodatku uwiecznione na moim nowym cudownym tle z litego drewna. Bierzcie i chrupcie!

Ciekawa jestem czy przeczytaliście ten wstęp i jeśli tak to czy w związku z tym jeszcze tu wrócicie ;)

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka namoczonych daktyli
  • 1 garść namoczonej żurawiny
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 szczypty soli
  • 70-80 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki migdałowej
  • ok 4 łyżki mąki kokosowej

Dodatki

  • 2 garści orzechów włoskich
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 garść pistacji
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść żurawiny suszonej

Wskazówki

  • ok 40 min
  • 180 °C
  • 24 ciastki

Namoczone daktyle i żurawinę wraz z odrobiną wody umieszczamy w pojemniku malaksera, dodajemy imbir, jajka, miód, olej i sól. Miksujemy na jednolitą masę.


Nagrzewamy piekarnik do 180°C.


Następnie stopniowo dodajemy wiórki kokosowe i obie mąki, miksujemy pulsacyjnie aż składniki się połączą. Mąkę kokosową dodajemy na końcu, łyżka po łyżce – obserwując konsystencję ciasta. Powinno przypominać ciastolinę.

Powstałą masę przekładamy do miski. Dodajemy do niej grubo posiekane orzechy, pistacje oraz owoce. Mieszamy ręką aż do równomiernego połączenia składników.


Na blasze z piekarnika układamy papier do pieczenia i nakładamy porcje ciasta (niecała łyżka stołowa lub mała gałkownica do lodów) i rozgniatamy palcami na płasko.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut z jednej strony, aż do przyrumienienia. Obracamy ciastka łopatką na drugą stronę i pieczemy ok 8 minut (tak, żeby się nie przypaliły). Wyciągamy z piekarnika i czekamy do całkowitego ostudzenia – 10 minut.


Ciastka najlepiej smakują tego samego dnia, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Na następny dzień mogą zawilgnąć. Smak pozostaje ale doznania już nie te :)

Smacznego!

ciastki_txt

ciastki1

 

ciastki3

ciastki4

 

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Ewa Bednarz

    Czy zamiast mąki migdałowej można użyć ryżowej lub gryczanej?

    • Ryżowa moim zdaniem się nie sprawdzi Gryczana prędzej ale gwarancji nie dam. Migdałowa jest specyficzna, co widać chociażby po wszystkich włoskich ciastkach cantucci, amaretti…Moim zdaniem to już nie będą te same ciastka jeśli zamienimy tą mąkę.

  • Agata Zabłocka

    Niestety, ale wypieki z mąki migdałowej są najlepsze!:) Proszę Paniiiiii, a bez daktyli dobre będzie to?;D

  • Kamila Małolepsza

    Czy chrupanie to efekt masy ciastkowej czy tych dodatków w postaci orzechów? :)

    • I tego i tego :) Z tym, że masa ciastkowa chrupie krócej, jak poleżą to powierzchnia ciastka robi się wilgotna od środka :)

  • Marta Strzelecka

    Pyszne!