Dyniowe muffinki (bez zbóż, paleo)

Jesień w pełni, na straganach zaroiło się od dyń różnych gatunków. Grzech nie wykorzystać tego sezonowego dobrodziejstwa! I chociaż ja najbardziej lubię je w najprostszej postaci – pokrojone w kostkę, uduszone hokkaido i upieczone w piekarniku cząstki muskatów to w tym sezonie postanowiłam wycisnąć z dyniek co się da.  Np. dyniowe muffinki, które z chęcią zabieram ze sobą na „po treningu” :)

Składniki

  • ok 280 g puree z dyni (ja użyłam odmiany nelson)
  • 5 jaj
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 150 g mąki kasztanowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie, przy fodmap wykluczamy)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Wskazówki

  • 15 min + 25 min
  • 175 °C
  • ok 12 muffinów

Do misy miksera (lub robota kuchennego) wrzucamy dyniowe puree, wbijamy jaja, dodajemy rozpuszczony (ale nie gorący) olej kokosowy i miksujemy na gładką masę.

Dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon i ksylitol (choć ten ostatni można pominąć bo puree jest naturalnie słodkie podobnie jak mąka z kasztanów).

Następnie cały czas mieszając dodajemy przesianą (to ważne!) mąkę kasztanową, sprawdzając gęstość ciasta (powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe). Na koniec (nadal cały czas mieszając) dodajemy suszoną żurawinę i ocet jabłkowy.

Rozlewamy do natłuszczonych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C. Pieczemy ok 25 minut. Po 15-20 minutach możemy sprawdzić czy muffinki są gotowe za pomocą niezawodnej metody na wykałaczkę.

Smacznego!

muffiny_3

muffiny_fb muffiny_2

Powiązane wpisy

Gofry bez zbóż i drożdży 02.10.2015
Bezglutenowe placki dyniowe 01.10.2014
  • Aga

    Czy mąkę kasztanową, mogę zastąpić mąką z ciecierzycy?

    • W mojej diecie nie ma strączków więc nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie :)

  • Michał Boruta

    Albo czy kokosowamoze może być bo taka mam w domu.Jak się będzie różnił smak między tymi mała mi. Kiedy kasztan kiedy kokos.

  • gin

    Mniam, musiały smakować wybornie :)

  • fuxiatka

    Kasiu, aktualnie nie mogę jeść jajek. Czy jest coś czym mogłabym je zastąpić?

    • Spróbuj zrobić po prostu bez. Nawet jak nie wyjdzie konsystencja to nadal będą smaczne ;)

  • magda

    A czy mąka z żołędzi się nada? Mam kokosową, żołędziową i dyniową a nie mam kasztanowej. Którą polecasz do tego przepisu?

    • Możesz spróbować z kokosową ale możliwe, że będziesz musiała dać jej mniej :)

  • Ania

    Dodałam mniej mąki, bo trzymałam się wskazówki, że ciasto ma być trochę gęstsze od naleśnikowego-i to był chyba błąd. Dla mnie za mało słodkie, choć dodałam łyżkę ksylitolu. Będzie do poprawki :) . Mam pytanie-czy smak przypomina prawdziwe muffinki? Bo w sumie nie wiem, jak powinny smakować :)

  • Sylwia Małoń

    hej :) czy mąka gryczana się sprawdzi?