Pavlova z porzeczkami (bez cukru, bez laktozy)

Odkąd zastąpiłam odżywki białkowe wszelkiej maści koktailem z żółtek jaj kurzych i owoców (z czego powstaje mój szejk potreningowy) mamy w lodówce zdecydowany nadmiar białek. W końcu musiałam zrobić z nimi pożytek a robienie omletu na samych białkach moim zdaniem mija się odżywczo z celem. Padło więc na pavlovą. Przyznam szczerze, że nie robiłam nigdy jej tradycyjnej wersji więc trochę bałam się jak wyjdzie na ksylitolu. Ale udało się!

Słodka beza, słodki waniliowy krem  idealnie kontrastują z kwaśnym sosem i porzeczkami. Polecam jednak przed przyrządzeniem pavlovej zaprosić znajomych, żeby nie dać szans słodkiej zachłanności. My z K. niestety polegliśmy i już do końca dnia żywiliśmy się tylko gorzką herbatą i wodą z cytryną. Takie tam… grzechy weekendowe.

Tak więc jeśli i Wy cierpicie na nadmiar białek, lub po prostu naszła Was chęć na lekki deser, wypróbujcie mój przepis na pavlovą.

Składniki

Beza

  • 5 białek jaj kurzych
  • szczypta soli
  • 180 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem

  • 4 żółtka
  • 1 szklanka kremu kokosowego (oddzielonego ze schłodzonego mleka)
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 laska wanilii

Sos porzeczkowy

  • 1 szklanka porzeczek (czerwonych i czarnych)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • sok z 1/2 cytryny

Wskazówki

  • 120 °C
  • 10 porcji
  • śr. ok. 22 cm

Uwaga! Bezę należy przygotować dzień wcześniej, żeby miała czas na wyschnięcie.

Dokładnie oddzielamy białka jaj. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dobrze jest stopniować prędkość mieszania. Po ubiciu zwiększamy prędkość na maksimum i dodajemy rozdrobiony wcześniej (np. w moździerzu) ksylitol. Łyżka po łyżce, po każdej czekając aż poprzednia się rozpuści. Jako, że ciężko to zauważyć, to ja sprawdzam na słuch i dodaję kiedy przestanę słyszeć chrzęszczenie. Po dodaniu ksylitolu powoli wlewamy ocet i dodajemy po jednej łyżeczce przesianej mąki ziemniaczanej. Cały czas ubijamy. 

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 150°C.

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Na środku odrysowujemy koło, granicę naszej pavlovej. Możemy do tego celu użyć tortownicy lub talerza.

Na tak przygotowany papier nakładamy masę bezową. Najpierw formujemy dno pavlovej a następnie nakładamy więcej masy i budujemy krawędzie, żeby uzyskać koszyczek z zagłębieniem na krem.

Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C (termoobieg) i wstawiamy bezę na 1.5 godziny. Nie otwieramy pod żadnym pozorem. Po tym czasie uchylamy drzwi wyłączonego piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy bezę i zostawiamy w suchym i bezpiecznym miejscu do całkowitego wyschnięcia.

Aby przygotować krem rozrabiamy krem kokosowy w mikserze, dodajemy żółtka ubite z ksylitolem na kogel mogel, dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 20 minut do lodówki.

W małym garnuszku rozpuszczamy ksylitol z sokiem z cytryny. Kiedy pojawią się bąbelki dodajemy mieszankę porzeczek, bez szypułek. Gotujemy na małym ogniu aż porzeczki się rozgotują a następnie blendujemy na gładki sos. Na koniec przecieramy przez sitko i zostawiamy do ostygnięcia.

Przed podaniem do koszyczka z bezy nakładamy krem (tak, żeby wystawał), polewamy sosem porzeczkowym i na wierzchu układamy porzeczki.

Smacznego!

Przepis na pavlovą

Przepis na pavlovą

Przepis na pavlovą

Przepis na pavlovą

Powiązane wpisy

Bezglutenowe placki dyniowe 01.10.2014
Gofry bez zbóż i drożdży 02.10.2015
  • Przepysznie wygląda, muszę zrobić podobną Pavlovą , bo jeszcze nie robiłam;)

  • Aż mi głowa zagotowała się od pytań:
    1. Jaki jest przepis na po-treningowy shake z żółtek?
    2. Co z teorią, że żółtka mają za dużo cholesterolu?
    3. Dlaczego robienie omletu z białek mija się z celem?
    4. Jak można zastąpic ksylitol?

    Z góry dziękuję za odpowiedź:)

    • 1) Pewnie niedługo umieszczę :)

      2) Cholesterol w pokarmie nie jest powiązany z tym w organizmie, to nie tak działa. Na poziom cholesterolu ma wpływ wiele czynników, nie tylko to co jemy a już na pewno nie jaja. Ja jem czasem 6 jaj dziennie, ok 25 tygodniowo, cholesterol mam idealny. Z drugiej strony mojej diecie nie ma innych węglowodanów niż te z warzyw i (w ograniczeniu) z owoców.

      3) Bo żółtka są dużo bardziej odżywcze więc eliminowanie jej z diety to dla mnie prawdziwe marnotrawstwo. Zamiast omleta białkowego z owsianką (co to za wymysł w ogóle) wolę zjeść omlet z całych jaj z warzywami. Co więcej najlepsze odżywczo żółtko to żółtko surowe, dlatego 3 takie dodaję do mojego szejka.

      4) w szejku czy w bezie? :)

      Fajny artykuł na temat jaj: http://www.huffingtonpost.ca/dain-wallis/eggs-healthy-food_b_2968318.html

  • gin

    Ależ fantastycznie wygląda! Piękna, taka dostojna :)

  • Pitek

    W skladnikach na beze mamy ocet jablkowy a w opisie dodajemy sok z cytryny. Jestem amatorem, trzymam sie przepisu – jak powinno to wygladac?

    • Masz rację. Zwykle robię z sokiem z cytryny i wpisałam go z rozpędu w treści :) Tutaj ma być oczywiście ocet.

      Tak czy inaczej obu używa się zamiennie, chodzi o to, żeby był jakiś czynnik kwaśny :)

  • Ola

    Właśnie robie Pavlovą na czuja :) Robiłam dwa dni temu normalnie na brązowym cukrze, teraz na ksylitolu. Nie dodałam octu ani soku z cytryny. Po 1,2h nie jest twarda z zewnątrz więc piekę ją dalej. Aż mnie ściska czy mi wyjdzie czy nie. :)))

    • W takim wypadku lepiej wyciągnąć ją z piekarnika i suszyć dalej w temp. Pokojowej :)

  • Alex Antczakova

    Myślisz, że jest szansa, że ze stewią też wyjdzie?

  • Martu92

    Witam , mam małe pytanie, skąd mogę wziąć taki krem kokosowy , nie mam pojęcia gdzie go szukać ? :)

    • Dobre mleko kokosowe pod wpływem niskiej temperatury rozdziela się na część stałą i ciekła. Ta stała to właśnie krem :)

      • Martu92

        Aa to rozumiem , że mam mleko w puszce kupić i cierpliwie poczekać aż się oddzieli :)

  • Martu92

    Jeszcze jedno pytanie , kupiłam te mleko kokosowe w puszce jakoś w środę , jutro robię be bezę , co mam zrobić jeśli nie wytworzy się ten krem ?

    • Najlepiej otwórz już teraz i sprawdź :) A jakie konkretnie kupiłaś?

      • Martu92

        W lidlu , Vitasia jak się nie mylę :)

        • I co, zrobił się krem? :)

          • Martu92

            Tak , widzę że jest , także ulżyło mi :) bezę już upiekłam , czekam aż wyschnie , fakt , że za dużą zrobiłam i troszkę niska jest

          • Super! Co do bezy – nie szkodzi, na pewno będzie pyszna :)

          • Martu92

            Jutro zdam relację jak to wszystko wyszło , chcę zrobić jeszcze jedną mini bezę , z połowy składników , co Pani na to , wyjdzie ? :)

          • Pewnie, że wyjdzie. Mini bezy też robiłam (są w ebooku walentynkowym).

            Proszę, Kasia, nie Pani :D

          • Martu92

            O popatrzę na nie :) dziękuję za pomoc! :)

  • Ala

    Młodszy syn jadł namiętnie żółtka cały tydzień no i została mi góra białek, na których zagospodarowanie nie miałam pomysłu. I tak zrobiłam pierwszą w życiu pavlovą. Nie miałam mleka kokosowego, bo na głębokiej wsi gdzie mieszkam łatwiej o świeżą świńską wątrobę niż o mleko kokosowe, zrobiłam więc (nie dosłodzony już niczym) kakaowy mus z żółtek i dojrzałych bananów z nutą cynamonu i goździków. Udekorowałam kolorowymi kuleczkami porzeczek – rozmrożonym wspomnieniem lata. Wyszło pysznie. Na takie odstępstwa od cukrowego szlabanu możemy sobie pozwolić jedynie od przysłowiowego wielkiego dzwonu ze względu na nietolerancję cukru i jego zamienników przez jedno z dziec,i tym bardziej cieszy, że wyszło smacznie i ładnie :-) Dziękuję za inspirację.

  • Maciek

    Zamieniłem ksylitol na erytrytol zeby zmniejszyć ilośc węglowodanów i słabo. Beza sie piecze i jakby rozpływa.juz po 10min brązowa.Robilas cos na erytrytolu?

    • Niestety nie robiłam nic z erytrolem. To trochę ryzyko bo i ksylitol i erytrol to alkohole. Z ksylitolem mi się zawsze udawalo ale musiałam też sporo suszyć poza piekarnkiem. Może dałeś za wysoką temperaturę?

      • Paula

        Ja robię na erytrolu i wychodzi. Beza z natury jest kapryśna.

        • Paula

          Aaa. Tylko warto zmielic erytrol na puder w blenderze
          ☺️

  • Pati

    I nie wyszła…. I to dwa razy…
    Siedziałam 9h w kuchni robiąc obie porcje. Nie wiem co sie stało, tradycyjna beza z cukrem zawsze wychodziła… Fakt, dodałam barwnik, ale z tego co czytałam na kilku stronach to nie powinno byc problemem… Cuż wypróbuje przepis na brownie…
    Pati

  • Marti

    Czy można słodzić bezę czymś innym (np. miodem), czy to musi być jednak sypkie? :)

  • Karolina

    Robie i to będzie moja pierwsza będą w życiu. Dam znać, czuje ze będzie pyszna:p

  • Maja

    Kasiu, mąka ziemniaczana czy skrobia ziemniaczana?:)

    • To jest to samo :)

  • angb

    Właśnie upiekłam bezę z Twojego przepisu. Jak wykładałam na blachę była przepiękna- gęsta białkowa piana. Właśnie skończyłam piec, otworzyłam piekarnik, delikatnie dotknęłam bezę (piekłam 1,40 h) i beza jest miękka :( Stwardnieje? Czy ktoś tak miał?

    • Tak to normalne :) Odstaw w suche i przewiewne miejsce to Ci wyschnie :) Jeśli w Twojej okolicy jest słońce i ciepło (jest lato w końcu) to wystaw np na balkon albo parapet – to przyspieszy suszenie :)

  • olgab

    Wlaśnie robie beze i zaczęłam rozkminiać- Czy żółtka na krem moge zostawic na jutro w lodówce (czy nic im sie nie stanie) czy lepiej krem zrobić już dzisiaj? :)

    • Mogę najwyżej trochę zaschnąć :) Ale raczej to nie szkodzi.