Dorada grillowana w całości

Nie będę się rozpisywać. Wróciłam z niedzielnego grilla z pomysłami na nowe przepisy. Uwielbiam ryby i uważam, że są świetną alternatywą dla karkówki i kaszanki, zresztą sami zobaczcie (pod treścią przepisu) jak wyglądają wartości odżywcze tego dania :)

Składniki

  • 4 dorady patroszone
  • 1 łyżeczka soli morskiej w kryształkach
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżego rozmarynu
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 4 plasterki cytryny

Wskazówki

  • 15 min
  • 4 porcje

Zioła siekamy drobno i wsypujemy do moździerza, dodajemy sól i sok z cytryny, wszystko razem rozcieramy. Rybę dokładnie myjemy w środku i na zewnątrz. Nacieramy i w środku i na zewnątrz rostartymi wcześniej ziołami. Do środka wkładamy plasterek cebuli. Rybę możemy zawinąć w folię aluminiową, lub położyć bezpośrednio na grillu. Grillujemy aż skóra się lekko zarumieni.

grillowana dorada

grillowana dorada

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 204
białko 41 g
węglowodany 1 g
tłuszcz 3 g

Powiązane wpisy

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem 02.05.2013
Krewetki z grilla 21.05.2013