Sobota. Trzeba dobrze zacząć dzień. Ładujemy energię i pędzimy na trening :)
Kasztanowe naleśniki z sosem figowym
Składniki
Naleśniki
- 6 jaj
- 3-4 łyki mąki kasztanowej
- 1 łyżka kremowego mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta soli
Sos figowy
- 2 łyżki dżemu figowego (najlepiej bez dodatku cukru)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 świeże figi pokrojone w cząstki
Wskazówki
- 15 min
- 10 naleśników
Jaja ubijamy z mąką i mlekiem kokosowym. Mąkę dodajemy stopniowo aż osiągniemy konsystencję ciasta naleśnikowego. Nagrzewamy patelnię do pankejków i smażymy placki z obu stron aż się zrumienią.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy dżem figowy i smażymy na małym ogniu aż się trochę rozrzedzi. Dodajemy pokrojone figi i mieszając raz na jakiś czas smażymy wszystko razem jeszcze kilka minut. Figi powinny oddać trochę soku i połączyć się z dżemem.
Usmażone naleśniki układamy na talerzu i polewamy sosem.
Smacznego!